Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ανάσα στην πόλη, το παλιό νεκροταφείο της Νίκαιας γίνεται πάρκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάσα στην πόλη, το παλιό νεκροταφείο της Νίκαιας γίνεται πάρκο

Εκεί που κάποτε ακούγονταν θρήνοι, τώρα θα ακούγονται παιδικά γέλια. Εκεί που κάποτε υπήρχαν κάποια δέντρα διάσπαρτα, τώρα θα υπάρχουν πολλά περισσότερα και μαζί ακόμη μια μικρή λίμνη. Εκεί που κάποτε υπήρχε ο θάνατος, τώρα θα υπάρχει ζωή. Το πρώην νεκροταφείο Νεαπόλεως, ένας χώρος που σήμερα είναι αδιάφορος και άβατος για τους πολίτες, σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι το σημείο ραντεβού τους για να ξεσκάσουν.

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την αξιοποίηση των 46 στρεμμάτων του πρώην νεκροταφείου και πλέον υπάρχει, έστω σε μικρογραφία με μακέτες, μια εικόνα από το μέλλον. Η ομάδα αρχιτεκτόνων που κέρδισε το βραβείο λέγεται topio7, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι θα συμπεριληφθούν για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου και θετικά στοιχεία από άλλες προτάσεις.

"Χωρίς τσαπατσουλιές"

Η διαφορά σε σχέση με πολλές άλλες περιπτώσεις νεκροταφείων που έγιναν πάρκα και χώροι αναψυχής, είναι ότι γίνονται μελετημένες κινήσεις, σημειώνει στην "Αυγή" ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας Κώστας Τσεφαλάς. Αφού ολοκληρώθηκε το χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος (20 χρόνια) για να αποκτήσει άλλη χρήση ο χώρος, αντί ενός αναβρασμού να γίνουν όλα γρήγορα κι όπως όπως, ώστε να πιστωθεί στον δήμο το έργο, σύμφωνα με τον Κ. Τσεφαλά υπήρξε πρώτα μέριμνα να διαπιστωθεί αν ο χώρος είναι καταρχάς κατάλληλος. Έπειτα από σχετική προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησε εδαφολογική και μικροβιολογική μελέτη του χώρου, όπου διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του εδάφους είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ότι μπορεί να γίνει εκπόνηση μελετών για την αναβάθμιση του χώρου. “Η φύση έκανε τη δουλειά της” λέει ο Κ. Τσεφαλάς. Και εφόσον γίνουν τα έργα, θα την κάνει ακόμη καλύτερα.

Μεσογειακοί κήποι

Στις εισόδους του πάρκου, θα συνεχίσουν να στέκονται, αγέρωχα, κυπαρίσσια. Θα θυμίζουν κάτι από το παρελθόν χωρίς όμως αυτό να στοιχειώνει, αλλά να δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν από καιρό σε καιρό να γίνουν και καλύτερα, όχι μόνο χειρότερα. Κατά μήκος των δρόμων για περίπατο θα υπάρχουν μεσογειακοί κήποι με οπωροφόρα δέντρα και παρτέρια που θα λειτουργούν είτε σαν καθιστικά, καθότι σε σχήμα κιβωτίου, είτε σαν ραφές βλάστησης που ξεπηδούν από το έδαφος. Οι πευκώνες θα διατηρηθούν και θα προστεθούν ξύλινα καθιστικά και τραπέζια για πικνίκ, με βασική επιδίωξη να μη χαθεί κάτι απ’ την ατμόσφαιρα του χώρου.

Θα προστεθούν κι άλλα δέντρα και, ανάλογα την εποχή, ο κόσμος θα μπορεί να βλέπει μια διαφορετική όψη του πάρκου. Έχει επιλεχθεί η φύτευση αειθαλών και φυλλοβόλων δέντρων ώστε να υπάρχει εναλλαγή ανάλογα με την πάροδο των τεσσάρων εποχών.

Κεντρικό ρόλο στο πάρκο θα έχει το νερό, με το υγρό στοιχείο να υπάρχει σε πολλά σημεία του πάρκου, με αποκορύφωμα τη λίμνη που θα λειτουργεί σαν “Κήπος του νερού” έχοντας εξέδρα θέασης και βλάστηση γύρω γύρω. Η λίμνη θα λειτουργεί και ως φυσικός ταμιευτήρας του νερού της βροχής.

Στον κεντρικό χώρο του πάρκου θα υπάρχει ένα μεγάλο ξέφωτο στάσης, όπως το αποκαλεί ο δήμος, όπου θα τοποθετείται εστιατόριο 150 θέσεων. Θα δημιουργηθεί επίσης μια ζώνη αθλητικών δραστηριοτήτων, με ένα γήπεδο μπάσκετ και δύο για βόλεϊ. Ο χώρος θα χρησιμοποιείται και από το γειτονικό, πρόσφατα κατασκευασμένο Δημοτικό Σχολείο. Το κτήριο των χωνευτηρίων θα ανακαινιστεί και θα επαναλειτουργήσει ως χώρος μνήμης, θα δημιουργηθεί επίσης πίστα mountainbike, κάτι που όπως μας λένε από τον δήμο ήθελαν πολύ καιρό να συμβεί βλέποντας τις διάφορες παρέες πιτσιρικάδων με τα ποδήλατά τους να μην έχουν έναν δικό τους χώρο.

Θα υπάρχει επίσης πάρκο οικόσιτων ζώων και τα απορριμματοφόρα που βρίσκονται σε σημείο του παλιού νεκροταφείου θα απομακρυνθούν και θα παρκάρουν αλλού.

Για τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν τονίζεται στη μελέτη ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο. Υπάρχει μόνο η επιλογή της μεταφύτευσης, συν ότι θα προστεθούν και άλλα δέντρα.

Για το εστιατόριο - αναψυκτήριο στο πάρκο ο Κ. Τσεφαλάς μας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κοπεί κανένα δέντρο και ότι έχει σκοπό να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται να συνυπάρχουν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. “Θα μπορεί να έρθει κάποιος να πιει τον καφέ του ή να πάρει να φάει ένα γεύμα και ταυτόχρονα να παίζουν τα παιδιά του παραπέρα”. Ο χώρος θα εκμισθώνεται από τον δήμο με τη διαδικασία της δημοπρασίας και η διαμόρφωση του έχει στόχο να μην αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον, ενώ, αξιοποιώντας την υψομετρική διαφορά, η σκεπή του θα είναι κομμάτι του εδάφους.

Ενώ όλα αλλάζουν, αυτό που δεν αλλάζει είναι τα πέριξ της εκκλησίας, καθώς με βάση παλιότερο όρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, του 1992 σε ακτίνα 30 μέτρων από τις τέσσερις πλευρές του ναού δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση. Μπορούν όμως να υπάρξουν κάποιες υπαίθριες παρεμβάσεις με κήπους κ.τ.λ.

Βελτιώνει το μικροκλίμα

Η μετατροπή του νεκροταφείου σε πάρκο παρουσιάζει πολλά θετικά στοιχεία - ένα από τα κυριότερα είναι ότι θα βελτιώσει το μικροκλίμα της περιοχής. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα έχουν προστεθεί στην περιοχή 48 συνολικά στρέμματα πρασίνου, συμπεριλαμβανομένης και της πλατείας Μήτσου Παπαρήγα, η οποία βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με το παλιό νεκροταφείο και μεσολαβεί μόνο το σχολείο. Αν δεν είχε χτιστεί εκεί το σχολείο, θα μιλούσαμε για έναν ενιαίο και μεγαλύτερο χώρο που θα επηρέαζε ακόμη περισσότερο θετικά το κλίμα της περιοχής διευκολύνοντας τη διέλευση των αέριων μαζών από το γειτονικό όρος Αιγάλεω. Κάτι όμως που δεν φαίνεται να προβλέφθηκε πριν από την κατασκευή του.

Το άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι το πάρκο θα συμβάλει ώστε οι γείτονες να ξαναβρεθούν μεταξύ τους. Και όχι μόνο της Νίκαιας, αλλά και του Κορυδαλλού που είναι κοντά, ακόμη και κάποιων από το Κερατσίνι και την περιοχή της Αμφιάλης. Οι πρώτες εργασίες για το πάρκο θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται σύμφωνα με τον Κ. Τσεφαλά μέσα στο 2017 και τα έργα συνολικού ύψους 7.200.000 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για τις Δημόσιες Επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL