Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να δείξουν ότι κάτι κινείται... / Προσφυγικό: Ψάχνουν ευρώ για το αφρικανικό "ανάχωμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να δείξουν ότι κάτι κινείται... / Προσφυγικό: Ψάχνουν ευρώ για το αφρικανικό "ανάχωμα"

Να δείξει ότι κινείται αποφασιστικά για να βάλει μια τάξη και να χαράξει μια πολιτική για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα επιχειρεί η Ε.Ε. τις τελευταίες εβδομάδες είτε με τις ανακοινώσεις ότι ξεκινούν οι επί παραβάσει διαδικασίες για τις χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν δεχθεί πρόσφυγες παραβιάζοντας τις αποφάσεις που αφορούσαν τη μετεγκατάσταση, είτε με την πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου του Συνεδρίου Υψηλού Επιπέδου για τη διαχείριση της μετανάστευσης την προσεχή Τετάρτη 21 Ιουνίου, μία ημέρα πριν από το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την οποία και ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μιλώντας σε σεμινάριο εκπροσώπων ευρωπαϊκών ΜΜΕ για το άσυλο, στις Βρυξέλλες.

Όμως κατά πόσον αυτή η επίδειξη αποφασιστικότητας θα έχει εντέλει αποτελέσματα ή τι συνέπειες θα έχει στον πληθυσμό που αφορά, είναι ίσως το επίδικο σε αυτήν τη φάση, καθώς δεν φαίνεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι η Ε.Ε. θα σταθεί στο ύψος των αξιών που συνεχώς επικαλούνται οι αξιωματούχοι της, ούτε φαίνεται ότι ξεπερνά και τις αποτρεπτικές πολιτικές αλλά αντίθετα τις εξελίσσει με το βλέμμα στην Αφρική πια και στη λεγόμενη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου (σ.σ.: πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τα παράλια της Αφρικής, κυρίως της Λιβύης).

Η Λιβύη και τα κέντρα υποδοχής

«Θα διοργανώσουμε ως Ευρωκοινοβούλιο μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου με θέμα τη μετανάστευση που θα γίνει στις 21 Ιουνίου και θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε το θέμα της μετανάστευσης και το θέμα του ασύλου μαζί» δήλωνε ο Αντόνιο Ταγιάνι, επισημαίνοντας ότι το συνέδριο γίνεται για να πιέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (22 και 23 Ιουνίου) και να απαιτήσει αποφάσεις για γρήγορη επίλυση των προβλημάτων. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί, σύμφωνα με τον Α. Ταγιάνι, στην Αφρική και στο πώς θα καταφέρει η Ευρώπη μέσω επενδύσεών της στην Αφρική, αλλά ακόμα και μέσω κέντρων υποδοχής, να αναχαιτίσει το μεταναστευτικό κύμα από εκεί λόγω της αστάθειας, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

Προσπάθεια όμως που περνά μέσα από την ασταθή Λιβύη, όπου η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει μια κυβέρνηση και να τη στηρίξει ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά είχε απαντήσει την προηγούμενη εβδομάδα σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Α. Ταγιάνι, δεδομένου ότι πρόκειται για μια χώρα με δύο κυβερνήσεις, μια στο Βορρά και μια στον Νότο. Ο Α. Ταγιάνι μάλιστα είχε προσδιορίσει ότι η συνομιλήτριά τους είναι η κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ για τις συνομιλίες αυτές τόνισε ότι από την πλευρά της Ευρώπης πρέπει να υπάρχει επίσης μόνο ένας συνομιλητής και σημείωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα υποστηρίξει ότι «πρέπει να ακουστεί δυνατή η φωνή του μόνου εκλεγμένου θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απευθυνθεί στους εκπροσώπους των κρατών - μελών».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είχε τονίσει μάλιστα ότι το Ευρωκοινοβούλιο εργάζεται για να περάσει η πρόταση του Ευρωπαίου επιτρόπου για επενδύσεις στην Αφρική, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνουν αυτές οι επενδύσεις εκατομμύρια Αφρικανοί θα αναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια τους και να έλθουν στην Ευρώπη, και δεν θα μπορέσουν να ενσωματωθούν. Για αυτόν τον λόγο έχει κληθεί και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, σημείωσεν ενώ έκανε λόγο και για κέντρα υποδοχής στα νότια της Σαχάρας, με τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη και για προστασία των ανθρώπων από τους διακινητές. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται δισεκατομμύρια ευρώ, επεσήμανε.

Εταιρικές σχέσεις με Αφρική και Ασία

Θυμίζουμε ότι ήδη η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει από πέρσι να κλείσει συμφωνίες με 5 χώρες της Αφρικής, ώστε να "φρενάρει" τους μετανάστες και πρόσφυγες από την Αφρική. Μάλιστα η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ είχε ταξιδέψει γι' αυτόν τον λόγο πέρσι. Πώς πάνε οι συμφωνίες αυτές; Κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο την περασμένη εβδομάδα ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωνε πως "σε ό,τι αφορά το Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης, έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της ανάπτυξης ισχυρών δεσμών με 5 αφρικανικές χώρες προτεραιότητας, όπως ο Νίγηρας, το Μάλι, η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Αιθιοπία. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε αρχίσει να συνεργαζόμαστε και με άλλες σημαντικές χώρες προέλευσης και στην Ασία. Με τις χώρες αυτές συζητάμε σχετικά με την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράνομης μετανάστευσης και την ταχύτερη βελτίωση της συνεργασίας σε όλες τις πτυχές της διαχείρισης της μετανάστευσης". Μάλιστα έφερνε ως παράδειγμα τον Νίγηρα.

Και ο Γ. Μουζάλας στο Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου

Τις εργασίες του Συνεδρίου Υψηλού Επιπέδου αναμένεται να ανοίξουν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και η Ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Μογκερίνι, ενώ τελικά από τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να συμμετάσχει ο ειδικός απεσταλμένος τους για τη διεθνή μετανάστευση Λ. Άρμπουρ. Στη συζήτηση για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης θα συμμετάσχει ο επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος καθώς και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας.

Διάσταση απόψεων για τις κυρώσεις

Στο μεταξύ, στην ατζέντα των τελευταίων ημερών είναι η ενεργοποίηση των διαδικασιών επί παραβάσει για τις χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν δεχθεί πρόσφυγες, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Δυστυχώς, και παρά τις επανειλημμένες μας προτροπές για μετεγκαταστάσεις και δεσμεύσεις, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν ακόμα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Γι' αυτόν τον λόγο, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει για τις τρεις αυτές χώρες. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι στα κράτη - μέλη που τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Ελπίζω, ότι ακόμα και αυτήν τη στιγμή, τα κράτη - μέλη αυτά θα αναθεωρήσουν τη στάση τους και θα συμβάλουν εξίσου" δήλωνε την περασμένη Τετάρτη ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά στην αποστροφή του "ακόμα και αυτήν τη στιγμή μπορούν οι χώρες να αναθεωρήσουν" ότι η Κομισιόν δεν εννοεί ακριβώς τα περί αποφασιστικότητας. Μάλιστα, είχε προηγηθεί επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Τσεχία, με σκοπό να μεταπειστεί ακόμα και την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Ωστόσο, η διαδικασία για τις κυρώσεις είναι αρκετά χρονοβόρα, όπως μας εξηγούσαν στις Βρυξέλλες, καθώς πρέπει να μεσολαβήσει επιστολή του επιτρόπου και στη συνέχεια η απόφαση να περάσει από το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Επιπλέον, δεν έχουν καν αποφασιστεί οι κυρώσεις ή το είδος τους, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και όπως όμως μπορεί να καταλάβει κανείς και από την προ δύο εβδομάδων φράση του Αντόνιο Ταγιάνι ότι «είναι αδιάφορο ποιες θα είναι οι κυρώσεις αυτές, αλλά τα κράτη - μέλη πρέπει να πληρώσουν με αντιστοιχία της ζημιάς που προκαλούν στους άλλους».

Ωστόσο, όπως προέκυψε κατα το δημοσιογραφικό σεμινάριο για το άσυλο, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν για τις κυρώσεις, με την Κομισιόν να μιλά για χρηματικό πρόστιμο για κάθε πρόσφυγα που δεν δέχεται η κάθε χώρα και το Ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίζει διά στόματος της εισηγήτριας της αναθεώρησης του Δουβλίνου, Σεσίλια Βίλστρομ, ότι είναι "ανήθικο" να μπει μια τιμή και αντιπροτείνει την παρακράτηση κάποιων κονδυλίων της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL