Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Από τα σχολεία ξεκινά το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο Χαλάνδρι

Ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για την ανακύκλωση του Δήμου Χαλανδρίου, καθηγητής ΕΜΠ, Γεράσιμος Λυμπεράτος με τους συνεργάτες του Γιώργο Λύτρα, Ντίνα Παπαδοπούλου και τη δασκάλα του 10ου Δημοτικού Σχολείου, υπεύθυνη για τον κήπο, Παναγιώτα Βουγιουκλάκη κατά την πρώτη παρουσίαση του προγράμματος κομποστοποίησης στο 10ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπρέγιαννη

Μια πρώτη παρουσίαση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Ιουνίου στο Δήμο Χαλανδρίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές και γονείς των 10ου και 7ου Δημοτικών Σχολείων Χαλανδρίου, στο πλαίσιο της «Γιορτής της Άνοιξης».

Τοποθετήθηκε ο πρώτος κάδος κομποστοποίησης σε σχολείο μαζί με τα απαραίτητα εξαρτήματα για την παρακολούθηση της διαδικασίας ενώ δάσκαλοι, γονείς και μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον δημοτικό σύμβουλο, εντεταλμένο για θέματα ανακύκλωσης, καθηγητή ΕΜΠ, Γεράσιμο Λυμπεράτο για το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης του Δήμου Χαλανδρίου.

Το κομπόστ αποτελεί φυσικό λίπασμα που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών: φύλλων, κλαδιών, υπολειμμάτων κουζίνας (φρούτα, λαχανικά, κατακάθια καφέ).

Οι μαθητές καλούνται να συλλέγουν τα υπολείμματα των τροφών που καταναλώνουν στο σχολείο, ώστε με την κατάλληλη ζύμωση να παράγουν κομπόστ για το λαχανόκηπο του σχολείου τους, που με αγάπη φροντίζουν οι μικροί κηπουροί, με την υπεύθυνη δασκάλα, Παναγιώτα Βουγιουκλάκη. Τα παιδιά θα μετέχουν ενεργά παρακολουθώντας την όλη διαδικασία και κρατώντας δεδομένα που θα αποστέλλονται στον υπεύθυνο παρακολούθησης του προγράμματος.

Τα σημαντικά οφέλη της κομποστοποίησης

Στόχος όπως εξήγησε ο κ. Λυμπεράτος μιλώντας στην ΑΥΓΗ είναι το Φθινόπωρο όλα τα σχολεία του Δήμου Χαλανδρίου να διαθέτουν κομποστοποιητή, ώστε παράλληλα με τους τρεις κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό, χαρτί  και μέταλλα, που έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία για διαχωρισμό να γίνεται ανακύκλωση και των οργανικών απορριμμάτων. Ομάδα εθελοντών θα ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης όλες τις σχολικές τάξεις, ενώ τον Ιούνιο που ξεκινάει επίσημα το πρόγραμμα θα τοποθετηθούν 360 κάδοι κομποστοποίησης στο Δήμο Χαλανδρίου.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα οφέλη από την κομποστοποίηση, καθώς μειώνεται σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων μιας και τα οργανικά απόβλητα ξεπερνούν το 40% όσων οδηγούνται στις χωματερές. Επιπλέον, το κομπόστ βελτιώνει τα φυτά και το έδαφος αφού λειτουργεί ως λίπασμα, εξοικονομεί νερό καθώς το έδαφος διατηρεί την υγρασία του μειώνοντας την ανάγκη για συχνό πότισμα.

Τα παιδιά με την ενεργό συμμετοχή τους μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές για θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος συνεισφέροντας σημαντικά στην ευαισθητοποίηση δημοτών. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Waste4think του Δήμου Χαλανδρίου (που έχει παρουσιάσει η εφημερίδα μας), το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης που ξεκινά θα δώσει τη  δυνατότητα συντριπτικής μείωσης των οικιακών απορριμμάτων με σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους της πόλης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια