Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Η πριγκίπισσα της Συρίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η πριγκίπισσα της Συρίας"

“Δεν θα ασχοληθώ εδώ με τους δειλούς που θεωρούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειοψηφία γυναικόπαιδα, τρομερή απειλή της ελληνικότητας μας. Ας αφήσουμε αυτούς τους φόβους για άλλους λαούς” γράφει ο Πέτρος Χ. στην “Πριγκίπισσα της Συρίας” - Πίνακας: Σοφία Φιλέα

Ένα χαμόγελο εδώ, μια μακρινή και θλιμμένη ματιά εκεί. Παραπέρα ένα βλέμμα που ατένιζε με λαχτάρα την Ανατολή. Πολλές σπασμένες βάρκες και ακόμη περισσότερα σωσίβια διάσπαρτα παντού. Διαφορετικές εικόνες, πολύ μικρά κομμάτια από το παζλ του δράματος που εκτυλίχθηκε στις ακτές της Λέσβου τον Οκτώβριο του 2015, έγιναν μέρος της ιστορίας που καταγράφεται πλέον μέσα από τις σελίδες του ebook, “A Syrian Princess”.

Ο Πέτρος Χ, καταγράφει μέσα από την εμπειρία του ως εθελοντής το πρώτο βλέμμα, την πρώτη συνάντηση με τους πρόσφυγες που κολυμπούν μέχρι τις ακτές των χωριών της βόρειας Λέσβου. Το κείμενο της ιστορίας είναι ένας φόρος τιμής σε όλους τους ανώνυμους που έφταναν κατά κύματα από την Τουρκία, κυνηγημένοι από τον πόλεμο που φούντωνε στη χώρα τους. Φόρος τιμής σε όλους τους εθελοντές και τους ντόπιους, ανώνυμους κι αυτούς, που καλωσόριζαν τους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους ό,τι είχαν. Ένας τέτοιος φόρος τιμής δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Γράφτηκε χωρίς να θέλει ο συγγραφέας Πέτρος Χ., να “κλέψει”, να “σφετεριστεί”, να “καπηλευτεί” τη ζωντανή ιστορία που καταγραφόταν σε όλες τις ακτές του ανατολικού Αιγαίου. Το τραγικό φθινόπωρο που έζησε ως εθελοντής, ο συγγραφέας, που θέλει να μείνει ανώνυμος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), όπως μας λέει, το κατέγραψε στις 55.000 λέξεις της ιστορίας. “Είναι συμβολικό κατά μία έννοια. Είναι μία λέξη για κάθε έναν από τους 55.000 πρόσφυγες που έμειναν στη χώρα μας”.

Οι εικόνες που πλημμυρίζουν το βιβλίο είναι ζωγραφισμένες με όλα τα συναισθήματα. Λύπη, χαρά, δάκρυα, απορία, αγωνία, αλλά και ελπίδα που ξεπηδά πάντα από τη λαχτάρα για τη ζωή. Όπως τα δύο βρέφη μόλις λίγων μηνών που έφτασαν σώα μετά από το πολύμηνο και βασανιστικό ταξίδι της οικογένειάς τους. Μια ακροβασία ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Στην απογοήτευση και στο ένστικτο αυτοσυντήρησης. Αρωγοί των προσφύγων όταν πια πατάνε το έδαφος της Ευρώπης οι ντόπιοι και οι εθελοντές. Εθελοντές από όλες τις γωνιές του κόσμου.

Άλλοι από τη Νορβηγία, άλλοι από την Ισπανία ενωμένοι από την ιστορική πρόκληση ανθρωπιάς που πρέπει τον Οκτώβριο του 2015 να απαντηθεί στη Λέσβο, στη Χίο και όλες τις ανατολικές παραλίες του Αιγαίου. Ήταν όλοι εκεί, όπως οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι γιατροί της Αχαΐας, οι άνθρωποι του Λιμενικού και ο ορθόδοξος παπάς από τη Νορβηγία.

“Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να σώσουμε όλους τους πρόσφυγες που έρχονταν κατά κύματα, με κάθε τρόπο. Να τους δώσουμε ένα χέρι βοήθειας και ένα πρώτο κατάλυμα. Δυστυχώς πολλοί πρόσφυγες δεν τα κατάφεραν. Έχασαν τη ζωή τους στις ακτές, και ανάμεσά τους αρκετά παιδιά. Δεν θα μάθουμε ποτέ τα τελευταία τους όνειρα. Δεν θα μάθουμε ποτέ τα όνειρα που έκαναν στις πατρίδες τους πριν ξεκινήσουν και πως θα εξελίσσονταν τα όνειρα που είχαν αν πατούσαν το πόδι τους στην Ευρώπη” γράφει στο κεφάλαιο “Άγγελοι του Αιγαίου” ο συγγραφέας της “Πριγκίπισσας της Συρίας”.

Χάρη όμως στο βιβλίο και στη σπουδαία καταγραφή που κάνει μάθαμε πώς γράφτηκε ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας στις ακτές του Αιγαίου.

Χάρη στην Πριγκίπισσα της Συρίας μαθαίνουμε εν τέλει πόσο σημαντικό είναι να βοηθάς. Πόσο ανθρώπινο είναι να συμμετέχεις, να κατανοείς και να γεφυρώνεις τις διαφορές. Μπορεί να είναι πιο δύσκολος ο δρόμος αυτός αλλά το να αντιδράς, το να φοβάσαι, το να διώχνεις δεν γεμίζει ποτέ με νόημα τις ζωές μας. Ενώ το άλλο...

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα αγγλικά στη διεύθυνση: www.asyrianprincess.com/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL