Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Πριν 120 χρόνια και σήμερα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πριν 120 χρόνια και σήμερα...

Σε μια γωνιά της πλατείας Κλαυθμώνος, αλλά και στην άκρη της πλατείας Συντάγματος, νομίζω ότι ξεχώρισα χθες έναν μουσάτο, σχετικά καλοντυμένο, με καπέλο, που παρακολουθούσε τις συγκεντρώσεις με μάλλον λυπημένο βλέμμα!

Όταν πλησίασα, είχε απομακρυνθεί πλέον, ίσως και ο έντονος ήλιος να με "μπέρδεψε". Πάντως νομίζω ότι ήταν ο πρωτεργάτης της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πατρίδα μας, ο εκ των προδρόμων του σοσιαλιστικού κινήματος Σταύρος Καλλέργης (28χρονος τότε, τον Ιούνιο του 1890, είχε εκδώσει την εφημερίδα "Σοσιαλιστής").

Δικαιολογημένη, νομίζω, η στενοχώρια του, αν σκεφτούμε ότι όταν πριν από 120 χρόνια, οργάνωσε την πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα (Κυριακή 2 Μάη 1893) συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 πολίτες!

Αν σκεφτούμε τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, αντιστάσεις, φόβους και καχυποψίες που αντιμετώπιζε, μιλάμε για κοσμοσυρροή, αν μάλιστα θυμηθούμε ότι τότε ο πληθυσμός της πόλης ήταν λιγότερο από 120.000...

Χθες κινητοποιήθηκαν "αθροιστικά" μόνον λίγες χιλιάδες συμπολιτών μας, όταν τα μνημονιακά τραύματα πολλαπλασιάζονται, κακοφορμίζουν και η πόλη των Αθηνών έχει υπερδεκαπλάσιους κατοίκους...

Τότε οι συγκεντρωθέντες μπροστά στον χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου (τότε απλώς υπήρχε ο στίβος και ξύλινες βαθμίδες στη σφενδόνη, μετά το 1896 έγιναν οι αναμαρμαρώσεις) άκουσαν τον Στ. Καλλέργη να ομιλεί για 8ωρη εργασία, (αντί 12ωρης και 16ωρης), Κυριακή αργία, κατώτατο όριο μισθού και ημερομισθίου, διανομή δημοσίων και μοναστηριακών γαιών σε ακτήμονες κ.ά. Το ψήφισμα που παρουσίασε, το ενέκριναν οι συγκεντρωθέντες και όταν αργότερα κι αφού επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, που αρνήθηκε να το διαβάσει, το διάβασε ο ίδιος από τα θεωρεία της παλαιάς Βουλής, συνελήφθη, κακοποιήθηκε και φυλακίστηκε.

Σήμερα (χθες), αύριο και για καιρό καλούμαστε να στηρίξουμε, να αναπτύξουμε, να δυναμώσουμε τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις, τις πρωτοβουλίες για ανάσχεση και ανατροπή των μνημονιακών "πολιτικών", για μια συντονισμένη, σχεδιασμένη, ενωτική, πανευρωπαϊκή δράση για έξοδο από τη βαθιά κρίση που έφεραν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές ακραίας λιτότητας.

Με κινήσεις χαμηλής "απόδοσης", με τυποποιημένες, επετειακές, συνδικαλιστικά τετριμμένες, επαναληπτικές "δόσεις", με τους νέους σε "απόσταση" και μια αναμενόμενη, μονότονη, σχεδόν "ταυτοποιημένη" παρουσία, δεν τιμούμε το αίμα, τις θυσίες των εργατικών αγώνων, ούτε στεκόμαστε ικανοποιητικά απέναντι στις σημερινές προκλήσεις.

Ας ανασυνταχθούμε και ας συναντηθούμε δυναμικά με τους αγώνες, τις ανάγκες, τα "όρια", τις ελπίδες του κόσμου και όχι με τους "συνήθεις", συμπαθείς μεν, ολίγους δε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL