Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Συνέβη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέβη

Στο Βερολίνο στην περιοχή Πάνκοου η τοπική αρχή αποφάσισε να κλείσει το αντίστοιχο ΚΑΠΗ της περιοχής, επειδή σκόπευε να πουλήσει το κτήριο και το οικόπεδο των οποίων η αξία ήταν μεγάλη.

300 συνταξιούχοι στην πλειοψηφία γυναίκες αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση και αφού εξαντλήθηκαν οι διαμαρτυρίες και οι διαπραγματεύσεις, αποφάσισαν με τη βοήθεια νέων ανθρώπων να σώσουν το κτήριο τους. Προχώρησαν σε κατάληψη!

Αυτήν την θαρραλέα κίνηση ακολούθησε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης. Το αριστερό κόμμα Ντι Λίνκε ήταν στο πλευρό τους. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν πολλοί απλοί πολίτες άνδρες και γυναίκες, οι γείτονες πρόσφεραν τρόφιμα και χρήματα και βοηθούσαν όπου μπορούσαν. Καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες σχεδίασαν έντεχνες πράξεις αλληλεγγύης και συναυλίες. Πρωτοβουλίες πολιτών οργανώθηκαν για συμπαράσταση και ενίσχυση . Ένας γιατρός ερχόταν καθημερινά χωρίς αμοιβή. Η κατάληψη αυτή έγινε γνωστή σε όλη τη Γερμανία και από παντού έφταναν μηνύματα συμπαράστασης.

Η κατάληψη των εξεγερθέντων συνταξιούχων ανδρών και γυναικών διήρκεσε 100 μέρες. Στο τέλος η τοπική διοίκηση αποφάσισε να παραμείνει το «γερμανικό ΚΑΠΗ» στο σπίτι του. Η αποφασιστικότητα των συνταξιούχων και η αλληλεγγύη των πολιτών έφεραν τα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή: Φεμινιστικό περιοδικό «Λόττα» της Κοινοβουλευτικής ομάδας της «Λίνκε» στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL