Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Το δημόσιο Πανεπιστήμιο υπερασπίζεται τη Δημοκρατία με μια σημαντική πράξη αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο υπερασπίζεται τη Δημοκρατία με μια σημαντική πράξη αλληλεγγύης

Η επιχειρούμενη δίωξη του καθηγητή Γιάννη Παντή, αντιπρύτανη Οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/κης, με βάση την π.23 του Ν.4009/12, όπως τροποποιήθηκε με την από 9/11/1912 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ξεσήκωσε ένα εντυπωσιακό δίχτυ αλληλεγγύης προς το συνάδελφο από πάνω από 20 συλλόγους ΔΕΠ και Εργαζομένων σε ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ, την ΠΟΣΔΕΠ, με κείμενα στον ημερήσιο τύπο, με υπογραφές συμπαράστασης που μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές πλησιάζουν ήδη τις 1000, πανεπιστημιακών αλλά και εκπροσώπων των Θεσμικών Οργάνων ΑΕΙ, 35 Κοσμητόρων και Προέδρων Τμημάτων καθώς και των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ.

Δεν πρόκειται απλά για εκδήλωση συναδελφικής αλληλεγγύης (που και αυτή είναι σημαντικότατη σε περιόδους όπως η σημερινή), αλλά ευρύτερα για ένα κίνημα υπεράσπισης των στοιχειωδών Δημοκρατικών Αρχών ενός Κράτους Δικαίου και των αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων ―στη συγκεκριμένη περίπτωση του τεκμήριου της αθωότητας, σύμφωνα με το δεύτερο άρθρο του Συντάγματος μας. Ηχηρή καταγράφεται μόνο η απουσία του νεόκοπου Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του… Βρετανού Προέδρου του! Αλήθεια, μήπως στο Ηνωμένο Βασίλειο που υπηρετεί ως πανεπιστημιακός δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας; Μήπως επιτρέπεται με μια απλή καταγγελία ενός πολίτη και την γνώμη ενός εισαγγελέα η ηθική σπίλωση ενός Ανώτατου Δημόσιου Λειτουργού, χωρίς δίκη και απολογία; Γιατί στην προκειμένη περίπτωση αυτό συμβαίνει!

Δεν έχει σημασία ότι θα αποδειχθεί και δικαστικά πως ο συν. Παντής είναι αθώος. Άλλωστε αποδείχθηκε ότι πρόκειται για θύμα εκδικητικής πλεκτάνης και μέσω δημοσιογραφικής έρευνας. Διότι όπως τεκμηρίωνε με άρθρο του και ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου συν. Γ. Μυλόπουλος, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η χωρίς τελεσίδικη καταδίκη θέση σε υποχρεωτική αργία οποιουδήποτε δημόσιου υπαλλήλου ή λειτουργού καταγγέλλεται από ένα πολίτη, ακόμη και για απλό πλημμέλημα, αλλά ότι αυτή η νομοθετικά άδικη και αντισυνταγματική ρύθμιση ―η οποία στην ουσία απορρέει από την μνημονιακή δέσμευση για 7000 άμεσες απολύσεις από το δημόσιο― είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη για το ήδη κλονισμένο κύρος των Θεσμών και της Δημοκρατίας!

Αλήθεια, όσο και αν το νιώθουμε περιττό, αναρωτιόμαστε για την έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας και διορατικότητας, για τη σιωπή, προφανώς όχι του εμφορούμενου με καισαρικές αντιλήψεις παν/κού Υπουργού Παιδείας και πρώην καθηγητού Συνταγματικού Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά του ευαίσθητου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Υπουργού Δικαιοσύνης. Η συλλογική κυβερνητική ευθύνη δεν αίρει την προσωπική ευθύνη κανενός και η προηγούμενη διαδρομή κάθε στιγμή κρίνεται. Ή όπως λέει ο Λαός μας «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Ως έντυπο, στο οποίο κλήθηκε και συνεργάστηκε ο συν. Παντής, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στον ίδιο, αλλά και την συμπόρευση μας με το κίνημα δημοκρατικών αξιών που δημιούργησε η δίωξη του.

Η Συντακτική Ομάδα του Παιδεία και Κοινωνία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL