Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Το σχέδιο «Αθηνά» και η Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο «Αθηνά» και η Αριστερά

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗ

Mε ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ιδρύθηκαν, χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο - ακαδημαϊκό, αναπτυξιακό – τμήματα και σχολές σε διάφορες πόλεις της πατρίδας μας. Οι δυνάμεις της αριστεράς εναντιώθηκαν, εξ αρχής, σε αυτήν την πρακτική και κατήγγειλαν τις πελατειακές, ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις, με την ίδρυση τμημάτων χωρίς μέριμνα για υποδομές και προσωπικό. Σήμερα, με το Σχέδιο «Αθηνά» προωθείται με στενά δημοσιονομικά και παλαιοκομματικά κριτήρια το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και η προοπτική σημαντικής μείωσης των εισακτέων που δεν αποσκοπούν στο «νοικοκύρεμα» του ακαδημαϊκού χάρτη, - πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού υποτίθεται πως επιχειρείται να λυθεί από τους ίδιους κομματικούς φορείς που το δημιούργησαν - αλλά στον περιορισμό της πρόσβασης στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, την κατάργησή της ως κοινωνικό αγαθό, ενισχύοντας διαδικασίες εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης.

Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, επιφέρει σημαντικές χωροταξικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό Εθνικό χάρτη με σκοπό δήθεν τον εξορθολογισμό του, και επαναφέρουν το κεντρικό πολιτικό ερώτημα: Τριτοβάθμια εκπαίδευση και Ακαδημαϊκή Έρευνα για το δημόσιο συμφέρον ή για το κέρδος; Είναι, ο μηχανισμός για την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων επιλογών της Μπολόνια και της τρικομματικής κυβέρνησης, για τους δύο κύκλους σπουδών και τελικά την επιβολή διδάκτρων, για την πριμοδότηση ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης μέσα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Συνδυάζει, την ένταση του κεντρικού πολιτικού ελέγχου των πανεπιστημίων, την ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή των σπουδών στο στόχο των επιχειρήσεων, τη μείωση προσωπικού και γενικά κρατικής χρηματοδότησης, το ξεπούλημα ακίνητης περιουσίας, το άνοιγμα χώρου για ίδρυση κολλεγίων. Οι φετινές προτάσεις είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να περιμένουμε αλλεπάλληλα κύματα περικοπών και συγχωνεύσεων/καταργήσεων με βάση τα κριτήρια της «οικονομικής βιωσιμότητας» που προτάσσονται στους σχετικούς νόμους. Το σχέδιο «Αθηνά» δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως αυτό το ίδιο είναι ένα πρόβλημα για την Ανώτατη Εκπαίδευση επειδή έρχεται χωρίς διάλογο, χωρίς πόρους, χωρίς διασφάλιση των δικαιωμάτων τoυ προσωπικού, χωρίς διασφάλιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, να χαρίσει την ανώτατη εκπαίδευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σήμερα πρέπει να υπάρξει συνολική απόρριψη του Σχεδίου Αθηνά που έχει ως στόχο το ίδιο το Δημόσιο, Δωρεάν, Πανεπιστήμιο.

Η ισχύς της Αριστεράς θεμελιώνεται στο ότι ήταν στην πρωτοπορία για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα αυτού του δημόσιου θεσμού. Σήμερα, το στοίχημα για όλους μας δεν μπορεί να είναι, ακόμη μια φορά, η «άμυνα», η «αντίσταση και η ανυπακοή». Σήμερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε τον διάλογο στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, για το μέλλον του πανεπιστημίου, με στόχο ένα καινοτόμο, δυναμικό, δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο. Να ενισχύσουμε τις συλλογικότητες, τα συνδικαλιστικά και ακαδημαϊκά όργανα. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε, για να διαμορφώσουμε μαζί με την κοινωνία, δημοκρατικά και πρωτοπόρα, άλλο ένα κομμάτι του προγράμματος της κυβέρνησης της Αριστεράς. Χρειαζόμαστε, έναν νέο οδικό χάρτη για τον ενιαίο δημόσιο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας και τον εξορθολογισμό της με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Αυτό απαιτεί τη συνέργια της ακαδημαϊκής κοινότητας και τη διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει τώρα χωρίς καθυστέρηση. Είναι ευνόητο ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο, οφείλει να είναι εις βάθος και απαιτεί σταδιακή εφαρμογή.

Η διαδικασία θα πρέπει να είναι διαρκής, κύρια από τα κάτω προς τα πάνω και μη Αθηνοκεντρική. Στην περιφέρεια θα πρέπει να συγκροτηθούν μεγάλοι πανεπιστημιακοί πόλοι σε συγκεκριμένες πόλεις, ενώ η μεγάλη διασπορά τμημάτων πρέπει να ακυρωθεί. Στις περιοχές από τις οποίες θα απομακρυνθούν τα τμήματα, θα πρέπει να δοθούν ισχυρά αντισταθμιστικά αναπτυξιακά οφέλη, ώστε να μην πληγεί η τοπική οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία δεν γίνονται από τις κυβερνήσεις, γίνονται μόνο εάν οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι ενθουσιαστούν, ενθαρρυνθούν, πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, τα διεκδικήσουν και τα υλοποιήσουν, χωρίς εκφοβισμό, απειλές, συγχώνευσης, καταργήσεις στο όνομα της δήθεν «αξιολόγησης» και αναβάθμισης ποιότητας. Πρέπει ως κοινωνία και πολιτεία να στηρίξουμε τις δομές παροχής εκπαίδευσης και έρευνας με κάθε τρόπο και μέσο, απλόχερα και χωρίς υποκρισία, ώστε να είναι αυτά σε θέση να λειτουργήσουν με κριτήρια ποιότητας, αξιοκρατικά και ανταγωνιστικά. με άλλα λόγια να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Στη θέση δημαγωγικών αιτημάτων τύπου Κάθε πόλη και Α.Ε.Ι., κάθε χωριό και Τ.Ε.Ι. πρέπει να θριαμβεύσει η ανάγκη για ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, κεντρικά σχεδιασμένη και κρατικά χρηματοδοτούμενη για την αναπαραγωγή του επιστημονικού δυναμικού που χρειάζεται ο τόπος μας, με σκοπό οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που θα υπηρετεί αυτόν και όχι τα κερδοσκοπικά συμφέροντα και ταυτόχρονα δημοκρατική γιατί χωρίς Δημοκρατία και ελευθερία, διδασκαλία και έρευνα δεν γίνονται.

Η λύση για να νικήσουμε την σημερινή οικονομική, κοινωνική κρίση και την γενικότερη κρίση των αξιών, είναι φυσικά η ενίσχυση και η αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών πανεπιστημίων. Να ανοίξουμε τώρα, τις πόρτες των Σχολείων, των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ για να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο την κοινωνία που υποφέρει. Αυτό είναι το αναπτυξιακό μας εργαλείο. Τώρα είναι η ώρα της Αριστεράς για να ανατρέψει την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία: ατομισμός και ανταγωνισμός. Να δημιουργήσει νέες σχέσεις αμφισβητώντας τα κυρίαρχα πρότυπα. Να δώσουμε ελπίδα και όραμα, να σχεδιάσουμε το μέλλον της Παιδείας του τόπου μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL