Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Συρραφή ισχύουσας νομοθεσίας το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρραφή ισχύουσας νομοθεσίας το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ως συρραφή του "ισχύοντος δικαίου και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούνται από διάφορα υπουργεία" και ως "απολογισμός δράσεων" με σημαντικά κενά, που δεν θίγονται καν παρά την αναγνώρισή τους ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτηρίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), την «Praksis», την «Ασάντε» και το «Θεσσαλονίκη Pride».

Επιπλέον όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρέστησαν άφησαν αιχμές για προσχηματικό διάλογο με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που πριν από λίγες εβδομάδες είχε παρουσιάσει το εν λόγω σχέδιο, για το οποίο η διαδικτυακή διαβούλευση τελείωνε χθες. Μάλιστα ανέφεραν πως πολλές από τις οργανώσεις με δράση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν εκλήθησαν καν στα πλαίσια της διαμόρφωσης του κειμένου του Σχεδίου, το οποίο τυπώθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο σε βιβλιαράκι, γεγονός που ενόχλησε και ενίσχυσε τα περί "προσχηματικού διαλόγου".

«Η Εθνική Επιτροπή δεν έλαβε μέρος στον σχεδιασμό και θα ζητήσω παραίτησή της από την ομάδα εργασίας» διευκρίνισε ο Κωστής Παπαϊωάννου από την Εθνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλοντας πως παρ' όλα αυτά μέλος της ΕΕΔΑ περιλήφθηκε στη σύνθεση της επιτροπής.

Από την ΕΕΔΑ ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης κατήγγειλε πως ουσιαστικά στο κείμενο περιγράφονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά απουσιάζει το πώς θα κατοχυρωθούν.

Ζητήματα όπως των φυλακών, της μετανάστευσης, της απόδοσης ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών, της πρόσβασης στην υγεία, του σεξουαλικού προσανατολισμού αντιμετωπίζονται με γενικολογίες και χωρίς προτάσεις για τις υπάρχουσες ελλείψεις, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΔΑ.

Από την Αsante ο Νικόδημος Κίνουα επισήμανε πως πρόκειται για "έκθεση ιδεών καλών προθέσεων", χωρίς όμως σχέση με την πραγματικότητα, ενώ ο Θ. Βλαχογιάννης από το Θεσσαλονίκη Pride αναφέρθηκε στην αναχρονιστική ορολογία του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL