Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ / Παραπομπή πρύτανη στο Πειθαρχικό για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ / Παραπομπή πρύτανη στο Πειθαρχικό για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους

Σε κινήσεις απόγνωσης, που παρατείνουν το αδιέξοδο για τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές, καταφεύγει για μια ακόμα φορά ο υπουργός Παιδείας. Χθες, αργά το απόγευμα, ο Κ. Αρβανιτόπουλος αποφάσισε πρώτον να τιμωρήσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, παραπέμποντάς τον στο πειθαρχικό συμβούλιο, με την απίστευτη κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, και δεύτερον να διακόψει τον διάλογο με τους εργαζόμενους του ιδρύματος, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν λάβει απόφαση για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Με σαρκασμό απάντησε στον Κ. Αρβανιτόπουλο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο, καθηγητή και υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Άλλωστε την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της», τονίζει σε δήλωσή του, ο Θ. Πελεγρίνης.

Με σχόλιό του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την απαίτηση για παραίτηση του Κ. Αρβανιτόπουλου, τον οποίο κατηγορεί για ακραίο αυταρχισμό που δεν έχει προηγούμενο σε δημοκρατική διακυβέρνηση. Η παραπομπή του πρύτανη είναι πρωτοφανής στα χρονικά, σχολιάζει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας για αφερεγγυότητα, καθώς αυθαίρετα και ξαφνικά διακόπτει τον διάλογο που επέβαλαν οι εργαζόμενοι με τους απεργιακούς τους αγώνες και που αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο.

Προπομπός ο Κ. Μητσοτάκης

Το κλίμα σε βάρος του πρύτανη του ιδρύματος είχε διαφανεί από το πρωί, όταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, είχε αφορίσει τον Θ. Πελεγρίνη επειδή τόλμησε να μετάσχει σε θεατρική παράσταση στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη (στον Σκάι), ο πρύτανης του ιδρύματος «δεν είναι κατάλληλος να ασκήσει τα καθήκοντά του», διότι «δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά και ο πρύτανης να είναι στο Παρίσι και να παίζει θέατρο». «Είναι κρίμα που ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών επέλεξε το θέατρο και όχι να λύσουμε από κοινού την τραγωδία και το δράμα που ζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Ο καθένας πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του και, μέχρι στιγμής, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του», απεφάνθη και η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Έτσι, μετά την ποινικοποίηση της απεργίας, έχουμε και την ποινικοποίηση της ζωής και των επιλογών του πρύτανη του ΕΚΠΑ. Να σημειωθεί ότι η πρωτοφανής παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο έρχεται ως εκδίκηση και τιμωρία, διότι ο πρύτανης του ιδρύματος αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι του Κ. Αρβανιτόπουλου και με δήλωσή του πρώτον να αποκηρύξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και δεύτερον να φέρει τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια.

Στη δήλωσή του, ο υπουργός Παιδείας επιχειρεί να φέρει τον πρύτανη του ΕΚΠΑ σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους πρυτάνεις των πληττόμενων πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας ότι μόνο αυτός «κρατά το ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου». Ο Κ. Αρβανιτόπουλος θεωρεί ότι αν καταφέρει να σπάσει την απεργία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα έχει διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση για την επιβολή της διαθεσιμότητας και την πολιτική του επιβίωση. Για τον λόγο αυτό τόσο ο Θ. Πελεγρίνης, όσο και η απεργία στο Πανεπιστήμιο έχουν γίνει εμμονή στον υπουργό Παιδείας, παρά το γεγονός ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται με την ίδια ένταση στο ΕΜΠ, αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα κανένα ίδρυμα να μη λειτουργεί κανονικά.

Νέες απεργίες στο ΕΚΠΑ, σταματά τον διάλογο ο υπουργός

Ο υπουργός Παιδείας στρέφεται και πάλι κατά των απεργών του ΕΚΠΑ, με τους οποίους είχε πολύωρη συνάντηση την Κυριακή. Στη συνάντηση αυτή ο Κ. Αρβανιτόπουλος επανήλθε με τις διαπραγματευτικές του προτάσεις, ενώ η 12μελής επιτροπή απεργών επέμεινε στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης ζητώντας να ακυρωθεί η ΚΥΑ και οι λίστες διαθεσιμότητας, να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, να αρθούν οι πειθαρχικές διώξεις όσων δεν απεγράφησαν και να γίνει διάλογος με βάση το παραπάνω πλαίσιο, για εξεύρεση λύσης. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν για τη συνάντηση με τον Κ. Αρβανιτόπουλο, πήραν απόφαση για δύο νέες επαναλαμβανόμενες απεργίες αύριο και μεθαύριο και αποφάσισαν να ζητήσουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, στην προοπτική να βρεθεί λύση και να ανοίξει το πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά του, ο Κ. Αρβανιτόπουλος αποφάσισε να διακόψει τον διάλογο. Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, «διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μία προϋπόθεση: Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους». Αντιθέτως, επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας, συνεχίζοντας την πολιτική τού διαίρει και βασίλευε, «με τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστήμιων που τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ο διάλογος συνεχίζεται».

Απεργίες σε ΕΜΠ, Πάτρα

Να σημειωθεί ότι ούτε στο ΕΜΠ γίνονται μαθήματα, ενώ οι εργαζόμενοι αποφάσισαν νέες απεργίες για σήμερα και αύριο. Αντίστοιχη απόφαση έλαβαν και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, που από χθες πραγματοποιούν κατάληψη στο κτήριο της διοίκησης.

Με τις κινήσεις αυτές ο υπουργός Παιδείας απλώς επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να διαχειριστεί επικοινωνιακά το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει. Στο πλαίσιο αυτό δεν παύει να κλείνει το μάτι προς πάσα κατεύθυνση, δηλώνοντας ότι «στο ΕΚΠΑ ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο, χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL