Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
O "τυχαίος" θάνατος ενός 13χρονου παιδιού από αναθυμιάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O "τυχαίος" θάνατος ενός 13χρονου παιδιού από αναθυμιάσεις

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη

Η ιατροδικαστή εξέταση, επιβεβαίωσε την υποψία ότι ο θάνατος της ανήλικης μαθήτριας γυμνασίου, προήλθε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, λόγω των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από το αυτοσχέδιο μαγκάλι. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ της Κυριακής σε διαμέρισμα επί της οδού Μπαρκοπούλου στην Ξηροκρήνη της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου διέμεναν η 54χρονη γυναίκα, σερβικής υπηκοότητας με την κόρη της.

Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης προσέτρεξαν στο σημείο μόλις ενημερώθηκαν για το συμβάν από το ΕΚΑΒ. Όταν έφτασαν στο διαμέρισμα βρήκαν πεσμένο στο πάτωμα το κορίτσι και τη μητέρα του να προσπαθεί μάταια να επαναφέρει τις αισθήσεις της. Σε κοντινή απόσταση υπήρχε ένα μαγκάλι, το οποίο εκείνη την ώρα δεν έκαιγε. Όπως έγινε γνωστό, το διαμέρισμα δεν διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα τους τελευταίους τρεις μήνες και η 54χρονη αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα λόγω ανεργίας.

Σε βάρος της 54χρονης μητέρας, η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, απήγγειλε ποινική δίωξη, κάνοντας, όμως χρήση του άρθρου 302 παρ. 2 του Π.Κ., σύμφωνα με το οποίο, αν το θύμα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, εφόσον πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή.

Μέσα στο δράμα που βιώνει η 54χρονη από χθές το βράδυ, είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, καθώς οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, αφότου διαπιστώθηκε ότι είχε πρόβλημα με την παραμονής της στην Ελλάδα. Τελικά, αποφασίστηκε να της χορηγηθεί προθεσμία 30 ημερών, διάστημα μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένη να αποχωρήσει από τη χώρα.
 

Μεμονωμένα περιστατικά

Με αφορμή τον θάνατο του 13χρονου κοριτσιού από μαγκάλι, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι άλλος ένας θάνατος έρχεται να προστεθεί μέσα στο 2013, καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο, τις οδυνηρές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το δικαίωμα στη θέρμανση και στο φτηνό ρεύμα και πετρέλαιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας το να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εξαιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας, σημειώνει.

Η απάντηση της κυβέρνησης; Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Σίμος Κεδίκογλου, κάνοντας λόγο για καπηλεία και προπαγάνδα. «Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ξεδιάντροπα ένα τραγικό συμβάν για τις δικές του σκοπιμότητες. Αίσχος!", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον δυο παρόμοια περιστατικά ακόμα έχουν σημειωθεί από την έναρξη της κρίσης, με θύματα που χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια μαγκάλια προκειμένου να ζεσταθούν από το κρύο. Χαρακτηριστικά στη Λάρισα πέρυσι δύο σπουδαστές έχασαν τη ζωή τους, όταν μετέφεραν ένα μαγκάλι μέσα στο σπίτι τους προκειμένου να ψήσουν φαγητό και να ζεσταθούν. Το 2011 νεκροί ανασύρθηκαν, ένας 51χρόνος άνδρας και μια 46χρονη γυναίκα από την Αλβανία αφού εισέπνευσαν τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις από μαγκάλι που άναψαν για να ζεσταθούν, μέσα στο παράπηγμα τους στην περιοχή Ανοιξιάς στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Για τη σύνδεση αυτών των δυστυχημάτων με την οικονομική κρίση, όμως κάνει λόγο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων, η οποία με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, κάνει λόγο για πτώση των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης της τάξης του 70%, εξαιτίας της εφαρμογής του ενιαίου φόρου κατανάλωσης.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL