Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
ΑΝΤΙ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ, 1.250 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ / Στο κενό ο εκβιασμός Αρβανιτόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ, 1.250 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ / Στο κενό ο εκβιασμός Αρβανιτόπουλου

Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει ο εκβιασμός του υπουργείου Παιδείας, καθώς, αντί για δηλώσεις απογραφής, λαμβάνει 1.250 δηλώσεις ανυπακοής από τους διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που υποχρεούνται να απογραφούν. Δεδομένου ότι το σύνολο των υπόχρεων διοικητικών που καλούνται να απογραφούν είναι 1.950, πάνω από τους μισούς απορρίπτουν τον εκβιασμό και δεν καταθέτουν τα στοιχεία τους.

Ο κύριος όγκος των δηλώσεων (85%) προέρχεται από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, τα δύο ιδρύματα που καλούνται να πληρώσουν τον μεγαλύτερο φόρο αίματος στο θυσιαστήριο της διαθεσιμότητας. Οι υπεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες απευθύνονται στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, συντάχθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες των νομικών συμβούλων των συλλόγων του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις αποφάσεις των αντίστοιχων συλλόγων των εργαζομένων των οκτώ ΑΕΙ. Συλλέχθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες με πρωτοβουλία των συλλόγων εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους συλλόγους, το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να συντάξει καμία λίστα διαθεσιμότητας, καθώς αδυνατεί να προχωρήσει στη μοριοδότηση των υπόχρεων υπαλλήλων. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ο μεγάλος όγκος εργαζομένων που αρνείται να απογραφεί καθώς βρίσκεται σε απεργία και άρα δεν υποχρεούται να εκτελέσει οποιοδήποτε υπηρεσιακό καθήκον. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την ποιότητα των δηλώσεων που έχουν κατατεθεί.

Μέχρι αργά το βράδυ το υπουργείο Παιδείας δεν είχε δώσει στοιχεία για την εξέλιξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής απογραφής που έληγε στις 12 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δηλώσεις που έχουν κατατεθεί είναι ελλιπείς, ενώ οι απογραφέντες επιφυλάσσονται ως προς την πληρότητα και την εγκυρότητα των στοιχείων που υπέβαλαν. Και τούτο διότι λόγω της απεργίας, υπάρχει προφανής αδυναμία πρόσβασης στους ατομικούς τους υπηρεσιακούς φακέλους.

Με βάση τα παραπάνω, άλλο ένα τελεσίγραφο του υπουργείου Παιδείας ακυρώνεται στην πράξη από την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι βέβαιο ότι το υπουργείο Παιδείας θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες ακόμη για να συντάξει την πολυπόθητη λίστα διαθεσιμότητας.

Με διαρροές προσπάθησαν να κάμψουν το ΕΜΠ

Στο μεταξύ οι σύλλογοι εργαζομένων στο Πολυτεχνείο διαψεύδουν και κατηγορηματικά την είδηση που διέρρευσε στα ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ αποφάσισαν τελικώς να απογραφούν. Η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη. Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, με τεράστια συμμετοχή, επαναβεβαίωσε προηγούμενη απόφασή της για αποχή από τη διαδικασία απογραφής, αναφέροντας ρητά ότι «δεν υποχρεούμαστε να προβούμε σε οποιουδήποτε είδους διοικητική πράξη, άρα και στη διαδικασία ατομικής απογραφής, λόγω του γεγονότος ότι είμαστε σε απεργία».

Οι εργαζόμενοι χρεώνουν αυτού του είδους τις «διαρροές» στο υπουργείο Παιδείας. Αυτή την τακτική έχει ακολουθήσει σε άλλες τρεις περιπτώσεις. Όταν διαβεβαίωνε την κυβέρνηση ότι την επόμενη μέρα θα παρέδιδε την πολυπόθητη για την τρόικα λίστα και όταν εξαπατούσε τους γονείς και τους φοιτητές διαδίδοντας ότι "άρχισαν οι εγγραφές". Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «ευχόμαστε αυτή να είναι η τελευταία 'μπλόφα' του υπουργού Παιδείας».

Μήνυση κατά του γ.γ. του υπουργείου από τους εργαζόμενους του Καποδιστριακού

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΚΠΑ κατέθεσαν μήνυση κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Θ. Κυριαζή και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Γ. Κουρούπη, κατηγορώντας τους για παράβαση καθήκοντος. Η παράβαση καθήκοντος συνίσταται στο γεγονός ότι δεν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση αξιολόγησης βάσει της οποίας αποφασίστηκε να τεθούν σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι.

Καταγγέλθηκε η εισβολή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Την αναίτια, αιφνίδια και εν αγνοία της διοίκησης του ιδρύματος εισβολή της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο καταγγέλλουν οι πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ. Όπως αναφέρουν, η εισβολή αυτή και ο αποκλεισμός του οικοδομικού τετραγώνου του ιδρύματος προκάλεσαν ένταση και αναστάτωση με αποτέλεσμα τη διακοπή της ακαδημαϊκής λειτουργίας του ΟΠΑ και τη δημιουργία συνθηκών που διακύβευσαν την ασφάλεια των παρευρισκομένων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Να σημειωθεί ότι την ώρα της εισβολής ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL