Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η μάχη της παράγκας στον Ασπρόπυργο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μάχη της παράγκας στον Ασπρόπυργο

Φρένο στις καταναγκαστικές εξώσεις των Ρομά στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, που ξεκίνησε απροειδοποίητα η δημοτική αρχή το περασμένο Σάββατο, 27 Ιουνίου, κατεδαφίζοντας κατά δεκάδες τα καταλύματά τους, βάζει με παρέμβασή του ο ΟΗΕ.

Μετά από προσφυγή που κατέθεσε την Κυριακή (5/7) το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (ΕΑΔ) έκανε αποδεκτό το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα και απέτρεψε έτσι την επιπλέον κατεδάφιση δύο ακόμη καταλυμάτων, στα οποία ζουν δύο οικογένειες με μικρά παιδιά (10 και 3,5 ετών, αλλά κι ένα βρέφος 8 μηνών), η οποία είχε προγραμματιστεί για χθες.

Όπως ξεκαθαρίζει ο ΟΗΕ, για να μετακινηθούν από την περιοχή και τα καταλύματά τους οι Ρομά, θα πρέπει πρώτα να έχει βρεθεί εναλλακτική στέγη διαβίωσης, διαφορετικά δεν είναι επιτρεπτή η μετεγκατάστασή τους. Κάτι που άλλωστε ορίζει και η ελληνική νομοθεσία.

Κίνηση-μήνυμα που αφορά όλες τις οικογένειες

Αν και η προσφυγή που έγινε δεκτή από τον ΟΗΕ κατατέθηκε εκ μέρους μόνο δύο οικογενειών, ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς, μιλώντας στην «Α», τονίζει ότι το μήνυμα που στέλνει ο ΟΗΕ, ανταποκρινόμενος άμεσα στο ζήτημα, αφορά όλες τις οικογένειες και τα καταλύματα του καταυλισμού.

Παράλληλα, ο Ηλίας Γιαννόπουλος, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ΕΛΛΑΝ - ΠΑΣΣΕ (Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά), σημειώνει στην «Α» ότι μέσα στην εβδομάδα η Συνομοσπονδία πρόκειται να καταθέσει επιπλέον προσφυγές ενάντια στις κατεδαφίσεις τόσο στον ΟΗΕ όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο στόχος της ΕΛΛΑΝ - ΠΑΣΣΕ είναι να κατηγοριοποιηθούν οι Ρομά στη Νέα Ζωή σε ήδη εκδιωχθέντες και σε υπό διωγμόν, ώστε να ληφθούν για την κάθε κατηγορία τα κατάλληλα μέτρα.

Έντεκα μέρες πάνω στα ερείπια

Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται, βεβαίως, οι Ρομά που έχουν μείνει άστεγοι. Μέχρις ότου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, 85 τουλάχιστον οικογένειες με βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και έγκυες γυναίκες, αναγκάζονται να μένουν πάνω στα ερείπια των ίδιων τους των σπιτιών εδώ και έντεκα ημέρες.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μας είχε δώσει στο προηγούμενο ρεπορτάζ η διευθύντρια του 7ου δημοτικού Ματίνα Βαβούλη, η οποία στέκεται στο πλευρό των Ρομά εδώ και δεκαετίες, λέγοντας ότι οι οικογένειες είχαν βάλει «πάνω στα ξύλα από τα γκρεμισμένα τους παραπήγματα ένα σεντόνι για τον ήλιο ώστε να βάζουν από κάτω τα μωρά τους για να κοιμούνται».

Τσαλαπάτησαν κατοικίδια

Ιδιαίτερα σκληρές ήταν οι εικόνες που μας μετέφερε επίσης από την ώρα της κατεδάφισης, κατά την οποία τσαλαπατήθηκαν από τις μπουλντόζες ακόμη και κατοικίδια των Ρομά, τα οποία προφανώς είχαν εγκλωβιστεί μέσα. «Οι μπουλντόζες ισοπέδωσαν τα παραπήγματα μαζί με τα πράγματα των Ρομά μέσα. Με τα ρούχα τους και τις οικοσκευές τους. Δεν έχουν ούτε πιάτο να φάνε. Πλακώσανε τα ρούχα, τις κατσαρόλες, ακόμη και τις γάτες και τα σκυλάκια που φρόντιζαν τα παιδάκια».

«Αναγκάζονται οι άνθρωποι να κοιμούνται στην ύπαιθρο, σε μια περιοχή που τα ποντίκια είναι μεγαλύτερα από τις γάτες και έμπαιναν στις παράγκες. Σκεφτείτε τι θα γίνει τώρα και πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για την υγεία τους, αλλά και γενικότερα για τη δημόσια υγεία» συμπλήρωνε η Μ. Βαβούλη, ενώ χθες όλοι ευχόντουσαν, τουλάχιστον, να μην πιάσει βροχή.

Αντιδήμαρχος: «Δεν γκρέμισα παράγκες, μάζεψα σκουπίδια»

Στον αντίποδα, η αντίδραση της δημοτικής αρχής απέναντι σε όσους ρώτησαν για τους λόγους που έγιναν οι κατεδαφίσεις ήταν αντίστοιχη των πρακτικών της. «Δεν γκρέμισα παράγκες, μάζεψα σκουπίδια» ήταν η απάντηση που πήραν από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Τάσο Παπαδόπουλο τόσο η Μ. Βαβούλη όσο και οι εκπρόσωποι της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ.

Από αυτή τη θέση ο κ. Παπαδόπουλος παραμένει αμετακίνητος, καθώς, σύμφωνα με νέο διάλογο που επικαλείται η κ. Βαβούλη, της είπε ότι «θα φύγουν όλοι».

Πίσω από αυτή τη στάση κρύβεται η διαχρονική τάση των δημοτικών αρχών να στοχοποιούν τις κοινότητες των Ρομά με στόχο το εύκολο πολιτικό όφελος. Όπως μας θυμίζει ο Παναγιώτης Δημητράς, το 2000 ο Δήμος Ασπρόπυργου είχε καταδικαστεί από τα διοικητικά δικαστήρια επίσης για επιχείρηση κατεδάφισης. Ενώ είναι η μόνη περιοχή, προσθέτει, που έχει καταδικαστεί γιατί δεν άφηνε τα παιδιά των Ρομά να πάνε στο σχολείο. Κάθε επιχείρηση κατεδάφισης είναι, όπως αναφέρει, παράνομη, όχι μόνο βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και της ελληνικής, που προβλέπει από το 2017 (Νόμος 4483) «πολύ λεπτομερώς τους όρους μετεγκατάστασης».

Επιπλέον οι εκτάσεις που βρίσκονται εγκατεστημένοι οι Ρομά, αν και είναι ιδιωτικές, δεν έχει εμφανιστεί κανείς να τις διεκδικήσει, σύμφωνα με τον Π. Δημητρά, ενώ, ακόμη κι αν συνέβαινε αυτό, ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα κατεδάφισης και η σχετική διαδικασία θα έπρεπε να κινηθεί πρώτα από τον ιδιώτη και να συνεχιστεί μέσω της Πολεοδομίας και της Περιφέρειας.

«Θέλουν να παγιώσουν τις κατεδαφίσεις»

Από την πλευρά του, ο Ηλ. Γιαννόπουλος παρατηρεί ότι επιχειρείται να παγιωθεί μια τάση ευρύτερα στη χώρα με τις καταναγκαστικές εξώσεις, καθώς αντίστοιχες κατεδαφίσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως στο Πανόραμα του Δήμου Φυλής και στον Άγιο Κωνσταντίνο του Δήμου Παιανίας. «Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα πάνε παρακάτω; 'Φτάνει να είσαι κρυμμένος να μη σε βλέπουμε', αυτή είναι η λύση τους;» αναρωτιέται.

Θέση για το θέμα πήρε άμεσα το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι, «αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων μετεγκατάστασης των Ρομά που διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες στη Νέα Ζωή και άλλες περιοχές, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο, είχε εξασφαλίσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και είχε εκπονήσει μελέτες, έφερε τις μπουλντόζες. Αυτή είναι η πολιτική της δεξιάς βαρβαρότητας».

«Τα υπαρκτά προβλήματα και τα φαινόμενα παραβατικότητας της περιοχής», σημειώνει το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας - Αλληλεγγύης, «δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα ακραίας καταστολής και απόλυτης καταστροφής του καταυλισμού». «Αντίθετα», όπως εκτιμά, «αυτά θα οξυνθούν». «Τόσο η παραβατικότητα όσο και κυρίως οι τραγικές υγειονομικές συνθήκες της περιοχής με κίνδυνο για την υγεία όλων των κατοίκων του Ασπροπύργου».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL