Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Έκκληση της Κλαούντια Ραπ για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση της Κλαούντια Ραπ για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου

Θεσσαλονίκη: Δεν σταματάνε οι εκκλήσεις διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού για τη διάσωση της βυζαντινής Μέσης Οδού, που η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να την αποσπάσει από τον χώρο που αποκαλύφθηκε, στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Προφανώς οι ξένοι αρχαιολόγοι, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συναδέλφων τους, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι στο όνομα της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ή και οικονομικών συμφερόντων καταστρέφουν ένα μοναδικό μνημείο και υπόσχονται ότι το θα ξαναμοντάρουν, θαρρείς και πρόκειται για συναρμολογούμενο "παιχνίδι".

Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά τον σπουδαίο Αυστριακό καθηγητή J. Koder, η πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Βυζαντικών Σπουδών και τακτική καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης Claudia Rapp, με επιστολή της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώνει τη φωνή της με όλους όσοι ζητάνε τη διάσωση της Μέσης Οδού. Τους καλεί να μην προχωρήσουν στην απόσπαση των αρχαιοτήτων και να ακολουθηθεί η μέθοδος κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με την in situ παραμονή του μνημείου και του αρχαιολογικού χώρου που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

"Ακολουθήστε την in situ μέθοδο"

«Ενημερώθηκα από συναδέλφους αρχαιολόγους του εξωτερικού και εσωτερικού, προσφάτως δε και από το Διαδίκτυο, ότι κατά την πορεία κατασκευής του καινούργιου μετρό της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκαν σημαντικότατα και εκτενέστατα τμήματα τον κέντρου της μεσαιωνικής πόλης στην περιοχή της οδού Βενιζέλου, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ένας σταθμός τον μετρό», αναφέρει η Claudia Rapp. «Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν την απόσπαση των εν λόγω ευρημάτων, τα οποία αποτελούν μοναδικά in situ τεκμήρια της εξαιρετικής σημασίας της Θεσσαλονίκης, της μεγαλύτερης πόλης τον ελλαδικού χώρου κατά τούς πρωτοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους», συνεχίζει και προσθέτει ότι πληροφορήθηκε και πως προβλέπεται η επανατοποθέτηση στο μέλλον στον σταθμό Βενιζέλου.

«Δύο μετακινήσεις τέτοιας κλίμακας εμπεριέχουν, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, τον κίνδυνο να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές σε αυτά τα μοναδικά ευρήματα. Επίσης, η επανατοποθέτησή τους κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει στην ακριβή θέση εύρεσής τους, συνεπώς θα αλλοιωθεί η αυθεντικότητα του μνημείου» τονίζει, για να επισημάνει πως «και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, στην περίπτωση δημιουργίας νέων γραμμών μετρό, οι ειδικοί βρήκαν λύσεις που επέτρεπαν την παραμονή των αρχαιοτήτων in situ με την ενσωμάτωσή τους στο έργο και την έκθεσή τους εντός των σταθμών». «Για τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλώ να ενεργήσετε όπως οι υπεύθυνοι εξεύρουν μια παρόμοια λύση για τον σταθμό Βενιζέλου, ούτως ώστε τα μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιολογικά ευρήματα να παραμείνουν στη θέση εύρεσής τους» καταλήγει στην επιστολή της η Claudia Rapp.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL