Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΝΑ ΚΑΜΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ / "Φέουδα ανομίας" αποκαλεί τα πανεπιστήμια ο πανεπιστημιακός Κ. Αρβανιτόπουλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΝΑ ΚΑΜΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ / "Φέουδα ανομίας" αποκαλεί τα πανεπιστήμια ο πανεπιστημιακός Κ. Αρβανιτόπουλος

Πρωτοφανή επίθεση κατά των πανεπιστημίων εξαπολύει ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, χαρακτηρίζοντας τα ιδρύματα της χώρας «φέουδα ανομίας, σπατάλης και κακοδιαχείρισης» και τον ίδιο... άγγελο της εφαρμογής του νόμου και της τάξης. Ο υπουργός Παιδείας, επιχειρώντας να αντεπιτεθεί στους ενδοκυβερνητικούς αντιπάλους του, που διατυπώνουν ενστάσεις για την «αποδοτικότητά του», υποστήριξε ότι... γράφει το «κύκνειο άσμα των φέουδων ανομίας», οι στίχοι του οποίου βασίζονται σε νέο τελεσίγραφο αυταρχισμού και διώξεων. Αφού ο υπουργός απέτυχε να κάμψει την αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο μέτρο της διαθεσιμότητας, τώρα απειλεί με αργία όλους τους εργαζόμενους, αν μέσα σε πέντε ημέρες δεν υποβάλουν μόνοι τους τα στοιχεία που τους ζητούνται.

Πρόκειται για έωλη διαδικασία, που μπορεί να ελεγχθεί και νομικά. Επιπλέον, αυτές οι πρωτοφανείς διαδικασίες οδηγούν τον υπουργό σε άλματα λογικής, καθώς από τη μία πλευρά υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δεν υποβλήθηκαν για να μην αποκαλυφθούν τα «πλαστά πτυχία σε κλάδους - 'φαντάσματα'» και από την άλλη καλεί τους εργαζόμενους να καταθέσουν μόνοι τους τα δικαιολογητικά τους, βασιζόμενος στην ειλικρίνειά τους... Αν λοιπόν κάποιοι είπαν ψέματα μία φορά για να προσληφθούν ή να μονιμοποιηθούν, γιατί να μην το κάνουν και δεύτερη;

Οι σύλλογοι εργαζομένων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ συνεδριάζουν σήμερα για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ η Ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων πρόκειται να συνεδριάσει αύριο. Όπως δήλωσε (στον Βήμα FM) ο γενικός γραμματέας του συλλόγου υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, Δ. Σακκάτος, μελετάται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να στείλουν μόνο τα βασικά στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) και τίποτα παραπάνω.

Κανένα πανεπιστήμιο δεν έστειλε στοιχεία

Στο μεταξύ, άνθρακες αποδείχτηκε ο θησαυρός των διαρροών του υπουργείου Παιδείας, ότι τρία, που μετά έγιναν τέσσερα, ιδρύματα απέστειλαν τους καταλόγους με τα ονόματα και τα προσόντα των υπαλλήλων τους, ώστε να ξεκινήσει η μοριοδότηση. Τα πανεπιστήμια αυτά ήταν το Θεσσαλίας, το Ιωαννίνων, το Οικονομικό Αθηνών και αργότερα προστέθηκε και το Κρήτης. Σύμφωνα με τον Γ. Μυλόπουλο, πρύτανη του ΑΠΘ και πρόεδρο της Συνόδου των πρυτάνεων, κανένα από τα οκτώ πανεπιστήμια που εντάσσονται στην κινητικότητα -αν και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον της εφαρμογής της- δεν αρνείται να αποστείλει τις σχετικές λίστες, όπως προβλέπει ο νόμος. Όμως αδυνατούν να το κάνουν σε αυτή τη φάση, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Την αποστολή στοιχείων στο υπουργείο Παιδείας διέψευσαν και η πρόεδρος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ο. Τσαπάρη, και ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κ. Κοτρώνης.

Ο υπουργός επικαλείται ως τεκμήριο εγκυρότητας την έγκριση του... πρωθυπουργού

Φανερά ενοχλημένος ο υπουργός Παιδείας, επιχειρεί, με νέο non paper, να κάνει το άσπρο μαύρο για να δικαιολογήσει τη διάλυση των πανεπιστημίων. Απαντώντας σε δημοσίευμα της "Καθημερινής", σύμφωνα με το οποίο η κατανομή της διαθεσιμότητας μαρτυρεί κομματικά κριτήρια (δεν πειράχτηκαν τα ιδρύματα που εδρεύουν στις εκλογικές περιφέρειες του ιδίου και μεγαλόσχημων κυβερνητικών ή κομματικών παραγόντων), ο υπουργός Παιδείας μιλάει για «συκοφαντία και λαϊκισμό», εκπορευόμενο από ισχνές μειοψηφίες. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν ορθά και αντικειμενικά και με βάση τη διεθνή πρακτική και ως «τεκμήριο»... εγκυρότητας αναφέρει την έγκριση που δόθηκε «από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης». Πάντως, ακόμη και τώρα ο υπουργός αρνείται να δώσει εξηγήσεις για τα κριτήρια που ακολούθησε, αποφεύγοντας συστηματικά να απαντήσει ακόμα και σε ερωτήσεις βουλευτών.

Ακραίες διασπαστικές μεθόδους καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού χρησιμοποίησε όλα τα μέσα, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, διασπορά ψευδών ειδήσεων και υποδαύλιση κανιβαλιστικών λογικών ανάμεσα στους εργαζομένους, αυταρχισμό και τρομοκρατία, εισαγγελικές παρεμβάσεις και απολογίες, ποινικές διώξεις και τελεσίγραφα, δεν κατάφερε να υλοποιήσει την πολιτική της και εισέπραξε την περήφανη και αγωνιστική απάντηση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τώρα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, προχώρησε σε ακραίου τύπου διασπαστικές μεθόδους προκειμένου να αντιμετωπίσει τον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και να κάμψει τον αγώνα και την ενότητα όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα είναι στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας που αντιστέκεται στην διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου, χαιρετίζει τον περήφανο και ωραίο αγώνα της, δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία παράνομη και αντισυνταγματική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και ότι θα ακυρώσει στην πράξη τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική, που ουσιαστικά κλείνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL