Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ερώτηση Σ. Φάμελλου και Κ. Μάλαμα στον Κ. Χατζηδάκη: / Ερώτηση Σ. Φάμελλου και Κ. Μάλαμα στον Κ. Χατζηδάκη: Στη Βουλή οι παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός στον Κοκκινόλακα Χαλκιδικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση Σ. Φάμελλου και Κ. Μάλαμα στον Κ. Χατζηδάκη: / Ερώτηση Σ. Φάμελλου και Κ. Μάλαμα στον Κ. Χατζηδάκη: Στη Βουλή οι παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός στον Κοκκινόλακα Χαλκιδικής

Θεσσαλονίκη. Τις αυθαιρεσίες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. αναφορικά με την παράνομη χρήση του ΧΥΤΕΑ στην περιοχή Κοκκινόλακα της Χαλκιδικής αναδεικνύουν με σχετική ερώτησή τους στη Βουλή η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος και ζητάνε απαντήσεις και εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως επισημαίνουν, η θυγατρική εταιρεία της Eldorado Gold με την υπ’ αριθμ. 1091177/28.12.2018 καταχώρηση στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα notifybusiness γνωστοποίησε την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης Χώρου Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα. Ωστόσο δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει λάβει σχετική άδεια λειτουργίας του χώρου για απόθεση των αποβλήτων της, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την (νόμιμη) έναρξη λειτουργίας.

Το ιστορικό του "υποέργου"

Οι δύο βουλευτές θυμίζουν ότι οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας / Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (ΣΕΒΕ/ΤΕΠ) διαπίστωσαν, κατ’ επανάληψη, εκτός των άλλων παραβάσεων, ότι η εταιρεία δεν τήρησε τις (προβλεπόμενες στην ΚΥΑ περιβαλλοντικών όρων και στην κείμενη νομοθεσία) τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής του ΧΥΤΕΑ και ότι δεν έλαβε -ούτε έχει λάβει μέχρι σήμερα- άδεια λειτουργίας. Επισημαίνουν επίσης ότι η Ελληνικός Χρυσός «δεν γνωστοποίησε ως όφειλε τη μελέτη ασφαλείας και την απόφαση καταχώρησης που αφορά τα εξορυκτικά απόβλητα στην αδειοδοτούσα αρχή (ΥΠΕΝ / ΔΙΠΑ / 3108/236/14.1.2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ και ΥΠΕΝ / ΔΙΠΑ / 7411/2764/15.1.2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ), ώστε να ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία υπαγωγής ή μη της εγκατάστασης του ΧΥΤΕΑ στις διατάξεις της ΚΥΑ 172058/2016 (ΦΕΚ354Β/17-2-2016 SEVEZOIII)».

Θα προφυλάξει το υπουργείο εργαζόμενους και περιβάλλον;

Με βάση τα παραπάνω, συνάγεται ότι η εταιρεία δεν έχει τηρήσει τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής του ΧΥΤΕΑ, δεν έχει λάβει άδεια λειτουργίας, εξακολουθεί να αγνοεί τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών και να αποθέτει τα απόβλητα στον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακκα. «Τούτο σημαίνει ότι αφενός παραβιάζει, καθ’ υποτροπήν, τη νομοθεσία για τους ΧΥΤΕΑ, αφετέρου προκαλεί υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία» τονίζουν η Κυρ. Μάλαμα και ο Σωκ. Φάμελλος και, στο πλαίσιο αυτό, ρωτάνε τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να προβεί στις ενδεικνυόμενες ενέργειες ώστε η Ελληνικός Χρυσός να λειτουργεί βάση των ρητών υποχρεώσεών της που προκύπτουν από την ΚΥΑ ΕΠΟ, όπως και αν σκοπεύει να προχωρήσει σε τροποποίηση της ΚΥΑ ΕΠΟ εφόσον οι διαφοροποιήσεις του συγκεκριμένου έργου αποκλίνουν από αυτήν. Τον ρωτάνε επίσης αν, «προκειμένου να διαφυλάξει, όπως οφείλει, το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων της εταιρείας, θα παρεμποδίσει κάθε παράνομη λειτουργία ελλείψει αδειοδότησης του ΧΥΤΕΑ στον Κοκκινόλακκα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL