Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
«Κι ο αγέρας θα θυμώσ’, θα σας πάρ’ και θα σας σηκώσ’!»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Κι ο αγέρας θα θυμώσ’, θα σας πάρ’ και θα σας σηκώσ’!»

ΤΗΝΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στο ανατολικότερο άκρο του λιµανιού, στο Πασακρωτήρι, έναν επιβλητικό βράχο - ακρωτήρι που έχει θέα στο πέλαγος και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι, στις 12, φορείς, συλλογικότητες, δεκάδες πολίτες και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης στην Τήνο για να διαδηλώσουν ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί τους. Αν και, όπως λένε χαρακτηριστικά οι ντόπιοι, είναι ύβρις η χρήση του όρου «πάρκο», μια και πρόκειται για μια καθαρά επιθετική κίνηση ενάντια στο περιβάλλον και στον δημόσιο χώρο.

Την ίδια ώρα, μεγάλη κινητοποίηση με συνθήματα και πανό όπως «Όχι στις ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν τα βουνά μας» πραγματοποιούσαν για τον ίδιο λόγο στην Πάρο, ενώ ενάντια στη μετατροπή των τόπων τους σε βιομηχανική ζώνη διαδήλωσαν επίσης οι κάτοικοι της Αμοργού, της Άνδρου, της Νάξου, της Πάρου, της Σίφνου και της Σαντορίνης.

Διαμαρτυρίες σημειώθηκαν και στην ηπειρωτική Ελλάδα, με μεγαλύτερη την πεζοπορία 150 ατόμων στον Τύμπανο Αργιθέας. «Ας το πάρουν χαμπάρι για τελευταία φορά: δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν τα Άγραφα. Κανένας υποσταθμός δεν θα γίνει. Ούτε μία ανεμογεννήτρια στα Άγραφα» ήταν το μήνυμα που έστειλε το κίνημα.

Θέλουν να καταστρέψουν το χειροποίητο νησί

«Ούτε στα νησιά, ούτε πουθενά. Ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά» ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών στην Τήνο, οι οποίοι τονίζουν ότι η τοποθέτηση δεκάδων ανεμογεννητριών στο νησί τους θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή τής ιστορικής φυσιογνωμίας του («χειροποίητο νησί» το έχει αποκαλέσει ο Κορνήλιος Καστοριάδης), σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πτώση του τουριστικού ενδιαφέροντος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ήδη έχουν ξεκινήσει τηλεφωνήματα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με τους επισκέπτες να ρωτούν αν βρίσκεται κοντά σε ανεμογεννήτρια το χωριό που θα μείνουν, καθώς έχει δημιουργηθεί η αίσθηση σε αρκετούς πως έχουν τοποθετηθεί ήδη ανεμογεννήτριες στο νησί.

Η πραγματικότητα είναι ωστόσο ότι υπάρχει μόνο μία ανεμογεννήτρια εγκατεστημένη, στην περιοχή Αγία Μαρίνα, η οποία τοποθετήθηκε αρκετά χρόνια πριν, όταν η κοινωνία δεν ήταν ακόμη ενημερωμένη για τις επιπτώσεις. Για το νησί εκκρεμεί η εγκατάσταση ακόμα 21 ανεμογεννητριών, αριθμός που ήταν μεγαλύτερος μέχρι πριν από λίγες ημέρες, καθώς ο Όμιλος Κοπελούζου υπαναχώρησε φαινομενικά για τις 11 με σκοπό να τροποποιήσει εκ νέου την περιβαλλοντική μελέτη ώστε να μην προσβληθεί από απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει πολίτες, δήμοι και Περιφέρεια.

Ξύλο και μαλλιοτραβήγματα από την αστυνομία

Η κινητοποίηση έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά τον ξυλοδαρμό πολιτών στην περιοχή Πράσσα, όπου επιχειρείται να εγκατασταθούν οι τρεις ανεμογεννήτριες της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ. Οι διαδηλωτές είχαν βρεθεί σε δρόμο που οδηγεί στην εγκατάσταση προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συνέχιση του έργου, για το οποίο ξεκίνησαν επίτηδες οι εργασίες μέσα στην πανδημία προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση είχε ξεκάθαρα ειρηνικό χαρακτήρα, η αστυνομία, που είχε επιστρατεύσει αστυνομικούς και από τα υπόλοιπα νησιά, επιχείρησε και κατάφερε να προκαλέσει τεχνητή ένταση. Ακούγονταν εντολές όπως «να συλλάβετε και γυναίκες», ενώ αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο να χτυπήσουν και να ρίξουν κάτω ηλικιωμένους, ενώ αργότερα εμφανίζονταν στον κόσμο δικαιολογούμενοι ότι είχαν... εντολές. Μια γυναίκα καταγγέλλει επίσης ότι, ενώ είχε γυρισμένη την πλάτη της προς τις ασπίδες των αστυνομικών για να προστατευθεί, εκείνοι της τραβούσαν τα μαλλιά από πίσω, ανάμεσα από τις ασπίδες.

Αρκετοί ανέφεραν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο που σημειώθηκε η ένταση ο δρόμος είναι στενός και οι πλαγιές απότομες. «Θα μπορούσαμε να ποδοπατηθούμε ή να πέσουμε με μια άτσαλη σπρωξιά από κάτω».

Παρ’ όλα αυτά, και παρά τις αναίτιες συλλήψεις εννέα ατόμων που ακολούθησαν, για τις οποίες έφτασε να πάρει θέση ενάντια ακόμη και η τοπική Καθολική Εκκλησία, σε αντίθεση με την Ορθόδοξη, που συνεχίζει να πηγαίνει κόντρα στο κοινωνικό αίσθημα, οι κάτοικοι του νησιού όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση του αγώνα τους συμπράττοντας με τα υπόλοιπα τοπικά κινήματα που αναπτύσσονται στα κυκλαδονήσια.

Επιπλέον, αύριο εκδικάζονται οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης του έργου που αφορά την εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών στα νησιά της Άνδρου, της Νάξου, της Τήνου και της Πάρου, οι οποίες έχουν μειωθεί σε 76 λόγω της τροποποίησης της σχετικής άδειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η απόφαση προβλέπει επίσης τη μείωση του αριθμού των αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά από 9 σε 7 και του οδικού δικτύου των συνοδών έργων από 52,6 χιλιόμετρα σε περίπου 40. Τις προσφυγές έχουν καταθέσει οι τέσσερις εμπλεκόμενοι δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η εκδίκαση της υπόθεσης, που κρατά από το 2014, θα αναβληθεί για ακόμα μία φορά.

Το τσιμέντο για κάθε ανεμογεννήτρια ισοδυναμεί με πενταόροφη πολυκατοικία

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής, οι άνθρωποι εδώ μας λένε ότι «το τσιμέντο που θα πέσει για κάθε ανεμογεννήτρια ισοδυναμεί με τα κυβικά μιας πενταόροφης πολυκατοικίας» και ρωτούν στη συνέχεια ρητορικά: «Πιστεύετε ποτέ, ακόμη και σε εκατό χρόνια, που θα έχει βελτιωθεί η τεχνολογία, ότι θα εξορύξει κανείς το τσιμέντο από τα βουνά μας;».

Η παρέμβαση στην περιοχή Πράσσα είναι παραπάνω από εμφανής. Τις ατελείωτες καταπράσινες εκτάσεις από φρύγανα και θάμνους από βότανα διακόπτει μια μεγάλη σκαμμένη έκταση, ενώ οι παραδοσιακές πεζούλες που οριοθετούσαν προηγουμένως τον χώρο έχουν διαλυθεί και μαζευτεί σε στοίβες σαν σκουπίδια. Επίσης, για να έχουν πρόσβαση στο σημείο τα βαρέα οχήματα της εταιρείας, έχει γίνει διάνοιξη στη μέση του πουθενά, όπου χωρούν με άνεση δύο τζιπ 4x4. Διάνοιξη έχει γίνει και σε σημείο όπου δεν υπήρχε δρόμος, με την εταιρεία να ισχυρίζεται πως βρισκόταν ήδη εκεί. Ισχυρισμός που δεν πατάει σε καμία πραγματική βάση, καθώς ο δρόμος που άνοιξε η εταιρεία δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στην πόρτα των εγκαταστάσεων.

«Δεν είμαστε μόνο πέντε, δέκα μαλλιάδες»

«Ποτέ δεν μπορεί να προχωράει ένα έργο αν δεν το θέλει η τοπική κοινωνία. Δεν πρέπει να προχωράει» είναι το μήνυμα του Πέτρου Κουσουνάδη, δημοτικού συμβούλου στην Τήνο και εκλεγμένου με την ανεξάρτητη και αμεσοδημοκρατική κίνηση «Κοινό Τηνίων». Όπως αναφέρει ακόμη, σε αντίθεση με την εντύπωση που καλλιεργεί η εταιρεία, το κίνημα στην Τήνο δεν αφορά πέντε, δέκα μαλλιάδες και μια μειοψηφία που δεν θέλει την επένδυση. Αντίθετα, πρόκειται για έναν πολυσυλλεκτικό αγώνα, στον οποίο συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, των επαγγελμάτων και των ιδεολογικών αποχρώσεων, κάτι που άλλωστε φάνηκε στη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε τον Νοέμβριο με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων, την ώρα που ο πληθυσμός στο νησί φτάνει τους 7.000 κατοίκους.

Σε σχέση τώρα με το επιχείρημα ότι οι κάτοικοι των νησιών ενδιαφέρονται μόνο για ό,τι συμβαίνει στην αυλή τους, ο Π. Κουσουνάδης απαντά ότι το κίνημα είναι ενάντια σε κάθε είδους ρύπανση που συμβαίνει στη χώρα: «Όταν λέμε ότι δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες, δεν σημαίνει ότι θέλουμε αυτό που συμβαίνει με τα ορυχεία λιγνίτη και με την καύση λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα. Δεν θέλουμε τη ρύπανση και τον καρκίνο που προκαλούν όλα αυτά. Το θέμα είναι ότι το δίπολο αυτό, ανεμογεννήτριες ή λιγνίτης, είναι ένα ψέμα. Όλη η Ελλάδα να γεμίσει ανεμογεννήτριες, δεν θα καταφέρουν ποτέ να σταματήσουν τα εργοστάσια του λιγνίτη. Αν υπάρχει κάτι το οποίο θα σταματήσει τα εργοστάσια του λιγνίτη, είναι δυστυχώς τα εργοστάσια φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν να ‘συνεργαστούν’ καλύτερα με τις ανεμογεννήτριες, καθώς οι τουρμπίνες του φυσικού αέριου μπορούν πολύ πιο εύκολα να ‘γκαζώνουν’ και να ‘φρενάρουν’ την ώρα που θέλουν, ενώ ο λιγνίτης έχει μεγάλη δυσκολία στη διακύμανση. Αυτό που θα σταματήσει λοιπόν τον λιγνίτη είναι το φυσικό αέριο. Όχι ότι εμείς είμαστε υπέρ της καύσης του φυσικού αερίου - κι αυτό συμβατικό καύσιμο είναι κι έχει τα δικά του προβλήματα. Υπάρχει όμως ένα έξτρα πρόβλημα: το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο, είναι ακριβό και οδηγούμαστε ξεκάθαρα με το σχέδιο της κυβέρνησης σε ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τους προμηθευτές του φυσικού αερίου και σε ενεργειακή φτώχεια, γιατί θα ακριβύνει πάρα πολύ το ρεύμα και θα έχουμε θέματα που είχαμε στην αρχή της οικονομικής κρίσης, με τους ανθρώπους που δεν είχαν πώς να ζεστάνουν το σπίτι τους, με τους ανθρώπους που καίγονταν με τα μαγκάλια. Εκεί οδηγούμαστε».

Το "Save Tinos" φαινόταν από ψηλά

Η χθεσινή κινητοποίηση απέδειξε τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του κινήματος στην Τήνο. Στη διαδήλωση συμμετείχαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, ακόμη και ο δήμαρχος Γιάννης Σιώτος, που ανήκει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. «Η σημερινή συγκέντρωση, με δεδομένο ότι όλοι είμαστε απέναντι και στις μεθοδεύσεις της εταιρείας, και στη χρήση αστυνομικής βίας, θα πρέπει να είναι η κλιμάκωση των νομικών - πολιτικών και επικοινωνιακών μας ενεργειών για να σταματήσουμε τον βιασμό του νησιού μας» ανέφερε και στάθηκε στη συνέχεια στην αστυνομική βία σε βάρος των διαδηλωτών: «Διαμαρτυρόμαστε σύσσωμοι και έντονα για όσα συνέβησαν στην ηγεσία του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που παρείχε υπηρεσίες σεκιούριτι στον ιδιώτη εν μέσω πανδημίας. Γι’ αυτό έχουμε τις αστυνομικές δυνάμεις; Όταν ζητάμε προσωπικό ώστε να τηρηθεί η τάξη και η ασφάλεια στην ιδιαίτερα απαιτητική σεζόν, το Α.Τ. παραμένει υποστελεχωμένο, ενώ τώρα, εν μέσω πανδημίας, στάλθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την ικανοποίηση απαιτήσεων του επενδυτή;».

Επιστολή συμπαράστασης έστειλε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες Νίκος Συρμαλένιος, όπου σημείωνε μεταξύ άλλων ότι τα νησιά των Κυκλάδων, «με το απαράμιλλο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, δεν μπορούν και δεν θα σηκώσουν το βάρος μιας αλόγιστης ανάπτυξης προς όφελος ελάχιστων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, με αντίτιμο την καταστροφή του τοπίου, της βιοποικιλότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του τουρισμού, που αποτελούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και πηγή ζωής για τους κατοίκους». Σημειώνεται ότι κατά παραδοχή του κινήματος, ο Ν. Συρμαλένιος είναι ο μοναδικός βουλευτής Κυκλάδων που βρίσκεται σε διάλογο με την τοπική κοινωνία και ο μόνος που έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για διάλογο.

Σε ό,τι αφορά τώρα αυτή καθαυτή την κινητοποίηση, διαδηλωτές όλων των ηλικιών κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν «Η Τήνος φωνάζει ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες», ενώ οι μικρότεροι σε ηλικία έτρεχαν πάνω - κάτω στον χώρο με σημαιάκια που είχαν απαγορευτικό στις εγκαταστάσεις. Ένα άλλο πανό έγραφε στην αγροτική και τοπική διάλεκτο «Κι ο αγέρας θα θυμωσ’, θα σας πάρ’ και θα σας σηκώσ’!».

Η διαδήλωση είχε κεντρικό σύνθημα «Ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά» κι από τα μεγάφωνα ακουγόταν το καινούργιο κομμάτι των Social Waste «Βοριάς και Λιβάς», που είναι αφιερωμένο στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τις ανεμογεννήτριες. «Για τα φράγκα είναι στημένη η συνέργεια, πράσινα είναι τα βουνά, όχι η ενέργεια» αναφέρει ένα από τα πολλά αιχμηρά δίστιχα.

Οι διαδηλωτές σχημάτισαν επίσης τη φράση Save Tinos. Το στιγμιότυπο καταγράφηκε με drone από ψηλά και για να το πετύχουν οι διαδηλωτές, στάθηκαν σε συγκεκριμένες θέσεις που είχαν σημαδέψει από πριν και κρατώντας ψηλά ένα λευκό χαρτί. Μετά, τα χαρτιά συγκεντρώθηκαν για ανακύκλωση.

Υπήρξε ακόμη επικοινωνία διά ανοιχτής ακρόασης και μικροφώνου με τους διαδηλωτές από την Άνδρο και την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου. Τα κινήματα αντάλλαξαν μεταξύ τους χαιρετισμούς αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης και καταλήγοντας έστειλαν μήνυμα: «Ο αγώνας δεν θα σταματήσει αν δεν τους σταματήσουμε».

Νέο ομόφωνο ψήφισμα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Την Παρασκευή 29 Μαΐου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε στην έκδοση νέου ομόφωνου ψηφίσματος για τις ανεμογεννήτριες. Στο ψήφισμα καταδικάζει «τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τήνο στις 20.5.2020, την παρουσία αστυνομικής δύναμης και τη χρήση βίας για την καταστολή ειρηνικών κινητοποιήσεων των κατοίκων». Συμπαραστέκεται «στους διωκόμενους κατοίκους του νησιού» και επαναλαμβάνει ότι ζητάει «την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα αιολικά πάρκα μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, μετά από διαβούλευση, χωροθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL