Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Λεμπρόν Τζέϊμς - Μάτζικ Τζόνσον / Λεμπρόν Τζέϊμς - Μάτζικ Τζόνσον: Διαχρονικό το "Δεν μπορώ να αναπνεύσω"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λεμπρόν Τζέϊμς - Μάτζικ Τζόνσον / Λεμπρόν Τζέϊμς - Μάτζικ Τζόνσον: Διαχρονικό το "Δεν μπορώ να αναπνεύσω"

«Καταλαβαίνετε τώρα; Ή σας είναι ακόμη θολό; Μείνετε σε εγρήγορση!» έγραψε ο σταρ των Λέικερς Λεμπρόν Τζέιμς "ανεβάζοντας" τη φωτογραφία από το συμβάν μαζί με τη φωτογραφία από τη διάσημη κίνηση του παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ Κόλιν Κάπερνικ το 2016.

Τότε που, πριν από την έναρξη ενός αγώνα, είχε γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις. Ο Ντ. Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την Προεδρία των ΗΠΑ, είχε χαρακτηρίσει τότε "αηδιαστική" την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή προτρέποντάς τον "να αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα". Η κίνηση του Κάπερνικ του στοίχισε την καριέρα του έκτοτε.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς και αρκετοί ακόμα μπασκετμπολίστες είχαν διαμαρτυρηθεί και το 2014 φορώντας στην προθέρμανση πριν από ένα παιχνίδι μαύρο μπλουζάκι που έγραφε “I can’t breathe”. Ήταν τότε που αυτά τα τελευταία λόγια “δεν μπορώ να αναπνεύσω” ανήκαν σε έναν άλλον Αφροαμερικανό, τον Έρικ Γκάρνερ, που έπεφτε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Ανάμεσα σ' εκείνους που φόρεσαν το μαύρο t-shirt ήταν και ο Κόμπι Μπράιαντ, που θα δήλωνε: “Ξέρετε, δεν είναι ένα θέμα που έχει να κάνει μόνο με τη φυλή ή το χρώμα. Είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης. (...) Στα πλάνα μπορείτε να δείτε ότι αυτοί που διαμαρτύρονται δεν είναι μόνο Αφροαμερικανοί".

Ο θρύλος των Λέικερς Μάτζικ Τζόνσον πήρε τη σκυτάλη από τον Λεμπρόν Τζέιμς και άλλους κορυφαίους, όπως τον Στιβ Κερ, τον Ντουέιν Γουέιντ και τον Ντομινίκ Γουίλκινς σημειώνοντας στο Twitter:

"Ο Τζορτζ Φλόιντ είναι ξεκάθαρο ότι δολοφονήθηκε από αστυνομικό στη Μινεσότα. Πόσες φορές πρέπει να δούμε μαύρους άνδρες να δολοφονούνται στην τηλεόραση; Αυτό συμβαίνει για πολύ καιρό. Πρέπει να ξεκινήσουμε να βλέπουμε τους μαύρους ανθρώπους ως ανθρώπινα όντα και όχι ως ζώα στον δρόμο.

Αυτοί οι άνδρες είναι οι πατεράδες μας, τα αδέλφια μας, οι θείοι μας και τους συμπεριφέρονται απάνθρωπα αυτοί που υποτίθεται πως μας προστατεύουν και μας υπηρετούν. Πού υποτίθεται ότι πρέπει να βάλουμε τα συναισθήματα που βιώνουμε όταν βλέπουμε στην τηλεόραση μαύρους άνδρες να δολοφονούνται;"

Μαντόνα: "Γάμα την αστυνομία"

Μεταξύ των δεκάδων διασημοτήτων που αντέδρασαν έντονα ήταν και η Μαντόνα. Η “βασίλισσα της ποπ” ανέβασε το βίντεο της δολοφονίας του Φλόιντ σχολιάζοντας πως “αυτό είναι το πιο οδυνηρό, αποκαρδιωτικό πράγμα που έχω δει εδώ και πολύ καιρό. Αυτός ο αξιωματικός ήξερε ότι τον τραβούσε η κάμερα και τον δολοφόνησε με αλαζονεία και υπερηφάνεια. Αυτό πρέπει να σταματήσει!".

“Θα τελειώσει ποτέ αυτό; Προσεύχομαι στον Θεό να το κάνει μια μέρα. Μέχρι τότε, γάμα την Αστυνομία! Ναι, το είπα. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι πολιτικά ορθή. Ενδιαφέρομαι για τη δικαιοσύνη" έγραψε.

Απόλυτος ύμνος κατά της αστυνομικής βίας

Από το 1992 που κυκλοφόρησε, το "Killing In The Name" των Rage Against The Machine αποτελεί τον απόλυτο "ύμνο" κατά της αστυνομικής βίας. Το γκρουπ σχολίασε ότι το τραγούδι του δυστυχώς παραμένει εξίσου επίκαιρο και το 2020...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL