Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Πρώτο ταξίδι με κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτο ταξίδι με κορωνοϊό

Ήταν το πρώτο μου ταξίδι με κορωνοϊό. Με φέρι. Με ξύπνημα νωρίς το πρωί. Με περπάτημα ώς την Ομόνοια. Με τρένο. Με τσάντα πίσω, με τσάντα μπροστά, με τσάντα χιαστί. Με ανυπόμονους συνεπιβάτες. Που σπρώχνουν. Κι όταν σε σπρώχνουν φορτωμένο, είναι κατά τι περισσότερο εκνευριστικό από το κανονικό.

Ήταν το πρώτο μου ταξίδι με κορωνοϊό κι αν όλα τα προηγούμενα είναι λίγο-πολύ συνηθισμένα, δεν έλειψαν οι πρωτόγνωρες εικόνες και καταστάσεις.

Όταν έφτασα στην αγαπημένη και κυκλαδίτικη Ε7, δεν μπήκα άνετος κι ωραίος από την πόρτα μπροστά. Αλλά είδα να με περιμένει μια μεγάλη ουρά από κόσμο στα πλάγια του πλοίου, σε όλο το μήκος της πλαϊνής του πλευράς.

Ο λόγος ήταν ότι τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού προβλέπουν τη σταδιακή επιβίβαση του κόσμου, που πρέπει να παραδίδει μαζί με το εισιτήριο ένα χαρτί όπου δηλώνει αν είναι άρρωστος, αν είχε πυρετό τις τελευταίες δύο εβδομάδες ή αν είχε επαφές με κόσμο που είχε Covid-19. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο όμως αν ο άνθρωπος που έχει αποφασίσει να κάνει το ταξίδι θα καταθέσει στο χαρτί μια δυσάρεστη αλήθεια που θα τον κρατήσει πίσω.

Αυτή τη φορά παρατηρώ πιο προσεκτικά το ταξίδι.

Οι περισσότεροι επιβάτες είναι ντόπιοι και είναι μάλλον φανερό ότι πάνε για δουλειά και όχι για τουρισμό. Από το κατάστρωμα λείπουν οι παρέες με τις κιθάρες. Τα χαλαρά ρούχα. Τα σλίπινγκ μπαγκ. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται πολλοί εργάτες, οι οποίοι πάνε να προλάβουν τα όποια μεροκάματα απέμειναν. Στις βασικές τους αποσκευές είναι νάιλον τσάντες γεμάτες με ζαρζαβατικά.

Τα κανάλια έχουν προβλέψει την κατάσταση και έχουν αυξημένη παρουσία. ΑΝΤ1 και ΕΡΤ καλύπτουν το ρεπορτάζ. Όποτε η κάμερα στρέφεται προς το πλήθος, ένας λιμενικός εν είδει στρατιωτικής εντολής φωνάζει "Κρατάτε αποστάσεις - Φορέστε μάσκες". Ο ίδιος λιμενικός θα πει αργότερα "Φόρα μάσκα, ρε" σ' έναν μετανάστη, αλλά η κάμερα έχει φύγει.

Κατά τ' άλλα, η θάλασσα είναι το ίδιο όμορφη με πριν. Οι οδηγίες για να σωθούμε από το ναυάγιο εξίσου αδιάφορες. Ο καπνός με τα στριφτά βρίσκεται πάνω στο λευκό τραπέζι που τον άφησες το προηγούμενο καλοκαίρι κι ο 25άρης με την κουκούλα ατενίζει το πέλαγο (όταν δεν σκρολάρει).

Πρώτο ταξίδι με κορωνοϊό, με συννεφιά από πάνω και μισογεμάτο κατάστρωμα. Οι επιβάτες έχουν μάσκες στο σαγόνι και τα σκυλιά τουρτουρίζουν. Η καθημερινότητά μας είναι περισσότερο ευάλωτη απ’ όσο νομίζουμε. Πρώτα το καταλάβαμε στους άδειους δρόμους, τώρα στα ψυχρά μας πλοία. Υπερωκεάνεια χαρμολύπης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL