Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Η τέχνη έδωσε τη θέση της στο γκρίζο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τέχνη έδωσε τη θέση της στο γκρίζο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Άντυ Κουκλάδα

Κι εκεί που η τέχνη έδινε ζωή στο άχρωμο τσιμέντο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκεί που το βλέμμα μαγνητιζόταν από τα χρώματα, κάποιοι αποφάσισαν να την καλύψουν με μια μουντή γκρίζα μπογιά.

Η εξωτερική σκάλα της βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχασε την ομορφιά και την αίγλη της. Στο σημείο όπου δέσποζε το υπέροχο γκράφιτι, τώρα υπάρχει ένα μονότονο γκρι χρώμα. Το γκράφιτι που τη στόλιζε ήταν έργο του διάσημου street artist WD (Wild Drawing), ο οποίος, εδώ και μερικά χρόνια, με «όπλο» τη φαντασία του, είχε χαρίσει αυτή τη μοναδική όψη στους τόνους τσιμέντου που ξεχείλιζαν αδιαφορία.

Αυτό το γεγονός, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών ανθρώπων στα social media. «Οι προτεραιότητες του Πολυτεχνείου εν μέσω Covid... Γκρίζα γυαλιστερή λαδομπογιά (ούτε καν το χρώμα του αρχικού αρχιτεκτονικού σχεδίου) η αισθητική τους», σχολίασε ένας χρήστης του Διαδικτύου.

Όμως, η αντίδραση ήρθε άμεσα. Πάνω στο γκρίζο τσιμέντο που κάλυψε το γκράφιτι του WD, πλέον υπάρχει το σύνθημα «This wall used to have art» (=αυτός ο τοίχος περιείχε τέχνη). Γιατί, τι θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς λίγη τέχνη; Μουντός, άχρωμος και άοσμος. Και η τέχνη είναι συνυφασμένη με την ελευθερία του νου και της ψυχής. Γιατί κάποιοι θέλουν να μας την στερήσουν;

Τι θα ήταν η Αθήνα χωρίς τέχνη;

Η τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δρόμων και της ψυχής της Αθήνας. Τα γκράφιτι που κοσμούν κάθε γωνιά της δίνουν μια μικρή γεύση από το μεγαλείο της. Ξεχειλίζουν ομορφιά και ζωντάνια. Και κάθε φορά, τα έργα τέχνης που δημιουργεί ο WD έχουν να διηγηθούν την δική τους ιστορία. Θα λέγαμε ότι είναι ένα είδος κοινωνικής παρέμβασης στο αστικό τοπίο. Που δίνει χρώμα στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Όλοι συνήθως είναι βιαστικοί και περαστικοί. Χαμένοι στις δικές τους σκέψεις. Όμως, μπορεί να κοντοσταθούν και να ρίξουν μια στιγμή το βλέμμα τους στους τοίχους. Πάντα θα υπάρχει ένα μήνυμα μέσω της τέχνης.

Ο WD ζωγραφίζει για όλα εκείνα που θέλει να μιλήσει. Για να ακουστεί η φωνή του, για την αδικία, τη φτώχεια, τους αδύναμους συνανθρώπους μας, το καπιταλιστικό σύστημα καθώς και το σύχρονο lifestyle που μας κατατρώει σαν το σαράκι. Ένα χαρακτηριστικό γκράφιτι, που δεν μπορεί να μην έχει προσέξει όποιος είναι κάτοικος της πόλης, δεσπόζει στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Αραχώβης στα Εξάρχεια και απεικονίζει έναν άστεγο που «κοιμάται» κουρνιασμένος πάνω στα κτήρια. Και δίπλα του γράφει «Dedicated to the poor and homeless here & around the globe» (=αφιερωμένο στους φτωχούς και άστεγους εδώ και σε όλο τον πλανήτη). Αυτό το έργο τέχνης, με τίτλο «No Land For the Poor», δημιουργήθηκε το 2015, όταν ο ελληνικός λαός είχε ήδη ματώσει από τα επτά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, Μνημονίων και φτώχειας.

Οι άνθρωποι της Αθήνας είναι σαν ένα καζάνι που βράζει, άλλοτε δυνατά και άλλοτε βουβά. Που βιώνουν δυσκολίες σε ανθρωπιστικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο. Που κατεβαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν το δίκιο τους και ζητούν όλα εκείνα που τους έχουν στερήσει. Και αν υπάρχει κάτι που τους δίνει μία αχτίδα ελπίδας, αυτό αναδεικνύεται μέσα από την τέχνη που αναβλύζει από έναν κατεστραμμένο τοίχο, μέσα από τα συντρίμμια ενός φράχτη ή στην όψη μιας πολυκατοικίας. Και αν κάτι μας φτιάχνει τη διάθεση σε αυτό το τσιμεντένιο τοπίο, είναι τα χρώματα της τέχνης. Είναι κάτι που πολλές φορές αναζητούμε συνειδητά και ασυνείδητα. Γιατί η πολιτεία θέλει να μας το στερήσει;

Η τέχνη του δρόμου δεν είναι για την ελίτ. Αυτό το είδος τέχνης δεν έχει περιορισμούς και αντίτιμα. Προσφέρεται δωρεάν και απλόχερα στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Σε άστεγους, σε τοξικοεξαρτημένους, σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε φτωχά κοινωνικά στρώματα, σε φοιτητές, σε περαστικούς. Γι' αυτό η αξία αυτής της τέχνης δεν πρέπει να υποτιμάται. Γιατί προσφέρεται σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε έναν από εμάς. Και γι' αυτό πρέπει να την υπερασπιστούμε.

Γκράφιτι του WD επί των οδών Κων/νου Παλαιολόγου και Σάμου, στο Μεταξουργείο. Η κουκουβάγια συμβολίζει τη σοφία και είναι σύμβολο της θεάς Αθηνάς, που έδωσε το όνομά της στην πόλη της Αθήνας.

Γκράφιτι του WD με τίτλο «No Land for the poor” στο εγκαταλελειμμένο κτήριο στη συμβολή Μπενάκη και Αραχώβης στα Εξάρχεια

Το μουντό γκρι πήρε τη θέση της τέχνης και της δημιουργίας, στην εξωτερική σκάλα της βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL