Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
17 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

17 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας

Στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.

Η ομοφοβία (ή ομοφυλοφοβία ή ομοερωτοφοβία) είναι η αποστροφή ή οι διακρίσεις με αφετηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή γενικότερα σε βάρος των LGBTQI+ ατόμων. Η λέξη είναι αντιδάνειο από την αγγλική Ηomophobia που ετυμολογείται από τις ελληνικές λέξεις ομός (όμοιος) και φοβία.

Πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1969 από τον Αμερικανό κλινικό ψυχολόγο George Weinberg και έγινε γνωστή με το βιβλίο του Society and the Healthy Homosexual (1971). Ως ευρύτερη έννοια αφορά το σύνολο των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και όχι απαραίτητα αποκλειστικά τους ομοφυλόφιλους.

Η ομοφοβία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη μίσος, εχθρότητα ή αποδοκιμασία των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς, που οδηγεί στην εκδήλωση μισαλλοδοξίας.

Συχνά φτάνει ως το σημείο να εκδηλώνεται πολύ επικίνδυνα, όπως μέσω λεκτικής βίας και με ομοφοβικά εγκλήματα μίσους όπως επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, ακόμη και φόνους.

Τα άτομα που ενεργούν με τέτοιους τρόπους περιγράφονται ως ομοφοβικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ομοφοβία μπορεί να προέρχεται από θρησκευτική προκατάληψη —μάλιστα, οι απόψεις που έχουν θρησκευτική βάση είναι οι πιο δύσκολες για να αλλάξουν—, αισθήματα κοινωνικής ανασφάλειας ή ως αυτοεπιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Κάποιοι από τους παράγοντες που επιτείνουν την ομοφοβία είναι ακόμη το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και κοινωνικό στάτους, η έλλειψη επαφής με ομοφυλόφιλους και η έλλειψη παιδείας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν φαινόμενα ομοφοβίας προερχόμενα από τους ίδιους τους ομοφυλόφιλους.

Φωτογραφία από παλαιότερο Pride

 Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αίτιο είναι το σοκ που παθαίνουν (οι έφηβοι ομοφυλόφιλοι) όταν συνειδητοποιούν για πρώτη φορα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους είναι αυτός.

Εφόσον δεν έχουν συνηθίσει αυτή την εικόνα για τον εαυτό τους μπορεί, διάφορα σχόλια για την ομοφυλοφιλία (πχ από την οικογένειά τους) παλιότερα, να τους επηρεάσουν έτσι ώστε να γίνουν ομοφοβικοί - όχι όμως για πολύ. Οι περισσότεροι χρειάζονται χρόνο για να αποδεκτούν τον εαυτό τους. Περισσότερα αναφέρονται παρακάτω.

Σύμφωνα με ορισμένους θεωρητικούς, θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός της έννοιας ομοφοβία με την έννοια ομοαρνητισμός, καθώς με τη δεύτερη νοούνται οι περιπτώσεις όπου κάποιος αντιτίθεται στην ομοφυλοφιλία, δίχως όμως να προβαίνει σε καμία απολύτως αρνητική ενέργεια σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

Αντόνιο Γκουτέρες: Όχι στην στοχοποίηση των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ - Να σταθούμε ενωμένοι κατά των διακρίσεων

"Ο κόσμος τιμά τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων" αναφέρει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ανάμεσα στις πολύ σοβαρές συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες, είναι η αυξανόμενη ευαλωτότητα των ΛΟΑΤKI ατόμων και προσθέτει: Ήδη αντιμέτωπα με προκαταλήψεις, επιθέσεις και δολοφονίες μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι ή για το πρόσωπο που αγαπούν, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν ένα αυξημένο στίγμα ως αποτέλεσμα του ιού αλλά  και νέα εμπόδια όταν αναζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει συζητήσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα μια σειρά από διαβουλεύσεις για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί (τρανς) και μεσοφυλικοί (ίντερσεξ) (ΛΟΑΤΚΙ) πρόσφυγες, μπορούν να έχουν καλύτερη προστασία ενάντια στην κακοποίηση και να αναζητούν δικαιοσύνη και στήριξη, όταν υπόκεινται σε βία και διακρίσεις.

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την ημέρα κατά της Ομοφοβίας

"Καταδικάζουμε τις διακρίσεις, τη ρητορική μίσους, τη βία σε βάρος προσώπων λόγω ταυτότητας φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός στην ελεύθερη έκφραση, την ασφάλεια, τον αυτοκαθορισμό και την ίση μεταχείριση" τόνισε σε μήνυμά της για την 17 Μαϊου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι διώξεις, οι διακρίσεις, η κοινωνική περιθωριοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια σκληρή, επίμονη πραγματικότητα. Πραγματικότητα που μας αφορά όλους, αφού πλήττει στον πυρήνα της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συρρικνώνει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν συχνά ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις σε βάρος τους και περιορισμούς στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, στέλνουμε και από την Αθήνα το μήνυμά μας. Καταδικάζουμε τις διακρίσεις, τη ρητορική μίσους, τη βία σε βάρος προσώπων λόγω ταυτότητας φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός στην ελεύθερη έκφραση, την ασφάλεια, τον αυτοκαθορισμό και την ίση μεταχείριση.

Αλέξης Τσίπρας: Στόχος μας κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης χωρίς διακρίσεις

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας να μπουν στο περιθώριο οι διακρίσεις και όχι οι άνθρωποι. Υπογράμμισε μάλιστα πως στρατηγικός  στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, χωρίς διακρίσεις.

Αναλυτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε:

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, στέλνουμε μήνυμα για την προστασία και τη διεύρυνση των κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η καταπολέμηση κάθε διάκρισης βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της στρατηγικής μας.

Στο στρατηγικό μας στόχο για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, χωρίς διακρίσεις.

Στις επιδιώξεις κάθε πολιτικής και νομοθετικής μας πρωτοβουλίας, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής μας.

Στις διεκδικήσεις και στους καθημερινούς αγώνες μας, ως δύναμη προόδου και κοινωνικής αλλαγής, για ισότητα και δικαιοσύνη.

Για μια ζωή όπου στο περιθώριο θα βρίσκονται οι διακρίσεις και όχι οι άνθρωποι.

ΣΥΡΙΖΑ: Περήφανοι για τις κυβερνητικές μας παρεμβάσεις

«Στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε περήφανοι γιατί κατά την κυβερνητική περίοδο: Επεκτείναμε το Σύμφωνο Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ενισχύσαμε τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Καταργήσαμε αναχρονιστικές διατάξεις και ψηφίσαμε τον νόμο για την ταυτότητα φύλου, που επιτρέπει στον καθένα και στην καθεμιά να αυτοπροσδιορίζεται όπως νιώθει» το παραπάνω επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας.

Η ανάρτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook:

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σήμερα. 30 χρόνια χρόνια από τις 17 Μαΐου 1990, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών νοσημάτων. #IDAHOT2020

Στον #ΣΥΡΙΖΑ είμαστε περήφανοι γιατί κατά την κυβερνητική περίοδο: Επεκτείναμε το Σύμφωνο Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ενισχύσαμε τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Καταργήσαμε αναχρονιστικές διατάξεις και ψηφίσαμε τον νόμο για την ταυτότητα φύλου, που επιτρέπει στον καθένα και στην καθεμιά να αυτοπροσδιορίζεται όπως νιώθει. Θεσμικές παρεμβάσεις όχι για την εμπέδωση κλίματος ανεκτικότητας στην κοινωνία, αλλά για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας.

Ο δρόμος είναι μακρύς. Κυρίως όμως ως κοινωνία οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στα φαινόμενα διακρίσεων και βίας, που πάρα πολλές φορές κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL