Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί μπροστά στην απειλή του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί μπροστά στην απειλή του κορωνοϊού

Αναγκασμένοι να επιστρέψουν στα σχολεία είναι όσοι εκπαιδευτικοί πάσχουν από σοβαρές ασθένειες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες που έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών για τις άδειες ειδικού σκοπού. Την ώρα που οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα των σχολείων -πέρα από τη Γ' Λυκείου- είναι αχρείαστο και θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών, η ΟΛΜΕ καταγγέλλει ότι δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν σοβαρές ασθένειες ή για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον. Καμία μέριμνα δεν υπάρχει επίσης για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών χωρίς να τους περικοπούν ο μισθός και η προϋπηρεσία τους.

Συμβολική στάση εργασίας

Οι καθηγητές κλήθηκαν την Τετάρτη να επιστρέψουν στα σχολεία εν μέσω ανασφάλειας και αντιρρήσεων, με την ΟΛΜΕ να κηρύσσει συμβολική στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη οργάνωσης, τα πλημμελή μέτρα προστασίας, τις ακατάλληλες υποδομές και την ελλιπή ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας από το υπουργείο Παιδείας. Οι καθηγητές υπογραμμίζουν επίσης ότι οι υπάρχουσες υποδομές δεν επιτρέπουν σε πολλές περιπτώσεις τη σωστή εφαρμογή του σχεδίου επιστροφής των μαθητών διότι οι σχολικές αίθουσες είναι στην πλειονότητά τους μικρές. Επομένως, είναι αδύνατον να μπουν 15 μαθητές μέσα σε τάξεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.

«Να διευρυνθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου»

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η χορήγηση άδειας προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Δηλαδή άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, με βαριά πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, καρκινοπαθείς υπό ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία και μεταμοσχευμένοι ασθενείς.

Είναι προφανές όμως ότι οι ασθένειες αυτές δεν καλύπτουν περιπτώσεις άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, η μεσογειακή αναιμία ή τα εκφυλιστικά νοσήματα, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών έχει ζητήσει να συμπεριληφθούν στις ευπαθείς ομάδες όλοι όσοι αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα υγείας. Αντίστοιχα, η ομοσπονδία των καθηγητών ζητεί να διευρυνθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνοντας τους εκπαιδευτικούς που δεν εντάσσονται στις κατηγορίες που έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παρατηρούν ότι υπάρχουν ασάφειες ως προς τους γενικούς όρους «βαριά πνευμονοπάθεια» ή «βαριά καρδιοπάθεια» που αναφέρονται στην ΚΥΑ.

«Από προχθές ξεκίνησε η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά την πανδημία. Με σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και οι άδειες ειδικού σκοπού των εκπαιδευτικών. Τα υφιστάμενα νομοθετήματα για τον χαρακτηρισμό των ευπαθών ομάδων σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας των εκπαιδευτικών» τονίζει στην «Α» ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) Νεκτάριος Κορδής, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για εκείνους διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, «με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των οικείων τους».

Αναπληρωτές: Ασθενείς μόνο για 15 ημέρες

«Όσον αφορά δε τους 41.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, εκεί η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη» προσθέτει ο Νεκτάριος Κορδής, καθώς «όπως είναι γνωστό, οι αναπληρωτές έχουν δικαίωμα να ασθενήσουν μόνο για 15 μέρες με πλήρη δικαιώματα».

Πρόκειται για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες οι εκπαιδευτικοί και δεν είναι άλλο από την ανισότητα που υπάρχει στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών. Αιτία είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους αναπληρωτές, το οποίο θέτει αυστηρούς περιορισμούς σε θέματα όπως η δυνατότητα λήψης αδειών (αναρρωτικών, κύησης, λοχείας κ.ά.) αλλά και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα ως προς το δικαίωμα της εκλογής και τη δυνατότητα δράσης.

Κινδυνεύουν με περικοπή μισθού

Το κομβικό αυτό ζήτημα, που ταλανίζει εδώ και χρόνια την εκπαιδευτική κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο εμφανές ενόψει της επικείμενης επαναλειτουργίας των σχολείων. Κι αυτό γιατί εάν ένας αναπληρωτής ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει αναγκαστικά να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για να μην παραστεί στο σχολείο, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με περικοπές στον μισθό, χωρίς να λαμβάνει το επίδομα αδείας και χωρίς να προσμετρηθεί ολόκληρη η προϋπηρεσία του για τον καιρό που θα απουσιάζει από το σχολείο.

«Θα ληφθεί ειδική μέριμνα και για τις άδειες των αναπληρωτών (αναρρωτικές και ειδικού σκοπού), ώστε να μην έχουν περικοπές στον μισθό και στο επίδομα μη ληφθείσας αδείας ή στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους;» διερωτάται ο Νεκτάριος Κορδής, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση. «Και επειδή το αγαθό της ζωής είναι υπέρτατο, αναμένουμε άμεσα τις ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μια και αναμένουμε 26 νομοσχέδια στη Βουλή, η ρύθμιση πρέπει να γίνει τώρα...» καταλήγει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL