Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Νομοσχέδιο που επιμένει στην υπονόμευση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο που επιμένει στην υπονόμευση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο

Τις σοβαρές ανησυχίες της εξέφρασε με δημόσια δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί, αλλά και για την Υπουργική Απόφαση της 14ης Απριλίου, η οποία αφορά τη ρύθμιση της λειτουργίας ελληνικών και ξένων ΜΚΟ μέσω κανονισμών εγγραφής ΜΚΟ και μελών σε μητρώο.

Ζητήματα ελευθερίας

Η οργάνωση επισημαίνει ότι “τόσο η προτεινόμενη μεταρρύθμιση όσο και η Υπουργική Απόφαση μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν αρνητικά τα δικαιώματα των αιτούντων/ουσών άσυλο και των μεταναστών/τριων και τη δραστηριότητα των μελών ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες λόγω της επικρατούσας κατάστασης αβεβαιότητας και αναταραχής που προκαλείται από τον SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα, ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές ενδέχεται να περιορίσουν περαιτέρω τα δικαιώματα των αιτούντων/ουσών άσυλο και των μεταναστών/τριων όσον αφορά την προσωπική ελευθερία, την ασφάλεια και την ελεύθερη μετακίνηση και επομένως δείχνουν ιδιαίτερα προβληματικές ενόψει των σοβαρότερων κινδύνων που ενέχει η πανδημία του SARS-CoV-2 για άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση ή υπό τέτοιες συνθήκες που να καθίσταται αδύνατο να έχουν επαρκή προσωπικό χώρο”.

Τα έξι προβληματικά σημεία

Η Διεθνής Αμνηστία εστιάζει την κριτική της σε έξι σημεία, όπως στο ότι “η κράτηση εν αναμονή απέλασης γίνεται συστηματική” με το νέο νομοσχέδιο, στους “περιορισμούς στην πρόσβαση στην πληροφόρηση κατά τις διαδικασίες ασύλου και τη γλωσσική βοήθεια”, ενώ ζητάει καλύτερη προστασία για τις ευάλωτες ομάδες και τους ασυνόδευτους ανηλίκους κατά τις διαδικασίες ασύλου. Η οργάνωση επισημαίνει επίσης ότι το νομοσχέδιο καταργεί το άρθρο 67 του Νόμου 4375/2016, το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα παραπομπής υπηκόου τρίτης χώρας ή ανιθαγενούς για δικαίωμα παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους «στην περίπτωση που η αίτηση διεθνούς προστασίας [...] έχει απορριφθεί τελεσίδικα και οι αρμόδιες αρχές απόφασης του παρόντος μέρους πιθανολογούν ότι στο πρόσωπό του συντρέχουν οι [σχετικές] προϋποθέσεις».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες με την τροπολογία που εισήγαγε το τρέχον νομοσχέδιο, που μεταβιβάζει στην αρμοδιότητα μονομελούς επιτροπής όλες τις προσφυγές που υποβάλλονται από χιλιάδες αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου (Σάμος, Χίος, Λέσβος, Λέρος και Κως), όπως επίσης και με την αντικατάσταση των ανοιχτών καταυλισμών από κλειστές δομές στα νησιά.

Κίνδυνος για τους ευάλωτους

“Ήδη τον Οκτώβριο του 2019 η Διεθνής Αμνηστία είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από τη διαμόρφωση του νέου νόμου για τη διεθνή προστασία” τονίζουν και προσθέτουν ότι “αντί να διορθώσει τις εντοπισθείσες ελλείψεις, το νέο νομοσχέδιο επιμένει στη μείωση διαδικαστικών εγγυήσεων καθ’ όλη τη διαδικασία ασύλου, επιδεινώνοντας έτσι σημαντικά τους κανονισμούς κράτησης και μειώνοντας τις διασφαλίσεις που παρέχονται σε ορισμένες ευάλωτες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων”.

Προβληματισμός και από τον ΟΗΕ

Τους προβληματισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το νομοσχέδιο περί ασύλου που συζητείται σήμερα μοιράζεται η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβις. Σε χθεσινή της ανάρτηση στα social media σημειώνει ότι ιδιαίτερα την ανησυχεί η επέκταση της κράτησης και τα "κλειστά κέντρα" των νησιών και καλεί τους βουλευτές ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή να ακολουθήσουν τις προτάσεις των παραπάνω φορέων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL