Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / "Όχι Νatura με ορυχεία, όχι Αθήνα μόνο με ξενοδοχεία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / "Όχι Νatura με ορυχεία, όχι Αθήνα μόνο με ξενοδοχεία"

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει σιωπηρά και χωρίς αντίλογο ένα νομοσχέδιο - καταστροφή για το περιβάλλον όχι μόνο δεν στέφθηκε από επιτυχία, αλλά πέτυχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα συσπειρώνοντας, πάλι επί θητείας της, δυνάμεις απ’ όλο το εύρος του κινηματικού φάσματος.

Το αποτέλεσμα ήταν να διαδεχτούν τις εντυπωσιακές σε οργάνωση και μαζικότητα εικόνες από τις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς εκείνες από ένα πλούσιο σε πανό και χρώματα σώμα διαδηλωτών, που έστελνε σαφές και ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι, παρά την παντοδυναμία της στα ΜΜΕ, δεν θα έχει εύκολα απογεύματα από εδώ και πέρα.

Με ποδήλατα, σκυλιά και μάσκες

Έτσι χθες πήραμε μία γεύση από το μέλλον, αλλά συναντήσαμε και γνώριμες παραστάσεις από το παρελθόν, καθώς έπειτα από χρόνια ήταν στραμμένα προς τη Βουλή τα γνωστά πλακάτ που γράφουν με κεφαλαία «ΟΧΙ». Ενώ πρώτη φορά από την περίοδο των Αγανακτισμένων έγινε κάλεσμα για μεικτή συνέλευση στην πλατεία. Κοινώς ο κόσμος κατάφερε να βρει πάλι περισσότερα πράγματα που τον ενώνουν σε σχέση με όσα τον κρατούν πίσω και σε απόσταση.

Με ποδήλατα, παιδιά και σκυλιά, μάσκες και γάντια, εκατοντάδες ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν από νωρίς χθες το απόγευμα έξω από τη Βουλή για το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται σήμερα. Πανό που έγραφαν για τα Άγραφα, τον Αχελώο, τις εναπομείνασες ρεματιές στην Αθήνα πλημμύρισαν το πάνω μέρος της πλατείας, ενώ από τα μεγάφωνα ενός μεγάλου λευκού βαν ακούγονταν συνεχώς εκκλήσεις να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας λόγω του κορωνοϊού.

Η διαδήλωση ξεκίνησε με ένα σύνθημα που φώναζε επίμονα και δυνατά μια γυναίκα μπροστά από το πανό φορέων για την προστασία των ρεμάτων στο πάνω μέρος της πλατείας: «Η καταστροφή φύσης και δασών / είναι η αιτία των κορωνοϊών». Μπροστά της ύστερα από λίγο πέρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης φορώντας μια ροζ μάσκα, ενώ απέναντι στο πλατύσκαλο της Βουλής είχαν απλώσει τα πανό τους οι ελευθεριακές οργανώσεις.

«Η απόφαση για το περιβάλλον στους πολίτες» είχε γράψει στο κίτρινο πανό της η «Αυτενέργεια», που αγωνίζεται για την άμεση δημοκρατία και την κοινωνική οικολογία. Λίγο πιο πέρα είχαν βγάλει το πανό τους τα μέλη του ΜέΡΑ 25 παρουσία του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη. Μπροστά τους σε κοντινή απόσταση, μέσα στον δρόμο ήταν το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λίγο πιο πέρα μαζικό «παρών» δήλωναν με τα σημαιάκια τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Κάτω ακριβώς από τη Βουλή ήταν παραταγμένες οι «Βρυσούλες», η ομάδα γυναικών που χορεύει για τα βουνά της Ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κι ενώ βρίσκονταν στην καρδιά του σώματος της διαμαρτυρίας, διαδηλωτές ύψωσαν πλακάτ που σχημάτιζαν το hashtag - μήνυμα προς την κυβέρνηση: #aposyre_to.

«Βλέπουν παντού μια ευκαιρία για κερδοφορία»

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση συμμετείχαν η Νεολαία του κόμματος, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» με πανό που έγραφε «Όχι Natura με ορυχεία, όχι Αθήνα μόνο με ξενοδοχεία», αλλά και βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Βίτσας.

«Ο κοινός άξονας του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, είτε μιλάμε για την καταστροφή περιοχών Natura είτε για την προσπάθεια περαιτέρω καταστροφής και υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, είναι ότι ο χώρος αντιμετωπίζεται απλά ως ένα πεδίο για την παραπάνω κερδοφορία σαν να μην υπάρχει καμία άλλη μεταβλητή, σαν να μην υπάρχει κανένα άλλο ζήτημα το οποίο πρέπει ή μπορεί να χωράει σ’ αυτό» μας είπε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσο για το αν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στον αγώνα απέναντι στο νομοσχέδιο σχολίασε:

“Το γεγονός ότι μερικές διατάξεις για το κέντρο της Αθήνας ήδη μπροστά σε πιέσεις αποσύρθηκαν και το ξανασκέφτονται δείχνει ότι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες μπορείς να έχεις κάποια αποτελέσματα. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το νομοσχέδιο έχει τόσες ρυθμίσεις εξόφθαλμα αντισυνταγματικές, ώστε προφανώς ο αγώνας δεν θα περιοριστεί στα πιο παραδοσιακά κινηματικά μέσα, αλλά θα έχει ζητήματα και προσφυγής στη Δικαιοσύνη, και στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, και είμαι σίγουρος ότι κάποια στοιχεία θα κερδηθούν.”

Διαδικτυακές υπογραφές

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η καμπάνια για την απόσυρση του νομοσχεδίου έχει συγκεντρώσει διαδικτυακά ήδη πάνω από 19.000 υπογραφές, ενώ περισσότερες από 170 συλλογικότητες, οργανώσεις και δημοτικές παρατάξεις έχουν πάρει θέση με το ίδιο αίτημα.

* Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη. Δεκάδες μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Πύργο ζητώντας την απόσυρση του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου. Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες και κρατούσαν τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφάλειας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ενώ κρατούσαν αυτοσχέδια πλακάτ και πανό με το hashtag #aposyre_to.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL