Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Επιτέλους εγινε το αυτονόητο - Δεκτό το αίτημα της μεταγωγής του για εκπαιδευτικούς λόγους από το Συμβούλιο Φυλακών των Γρεβενών / Ο Β. Δημάκης επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού και συνεχίζει τις σπουδές του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτέλους εγινε το αυτονόητο - Δεκτό το αίτημα της μεταγωγής του για εκπαιδευτικούς λόγους από το Συμβούλιο Φυλακών των Γρεβενών / Ο Β. Δημάκης επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού και συνεχίζει τις σπουδές του

Έστω και την ύστατη ώρα και με μεγάλη καθυστέρηση, το αυτονόητο (όπως θα όφειλε να είναι) πραγματοποιήθηκε και η ζωή του κρατούμενου Βασ. Δημάκη σώθηκε. Το Συμβούλιο Φυλακών των Γρεβενών, αφού συνεδρίασε εσπευσμένα, έκανε δεκτό το αίτημά του για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού για εκπαιδευτικούς λόγους και συγκεκριμένα για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοιτά στο τρίτο έτος.

Η απόφαση πάρθηκε ενώ ο Β. Δημάκης διένυε την ένατη ημέρα απεργίας πείνας και την τρίτη ημέρα απεργίας δίψας, προκειμένου να αρθεί η εκδικητική -όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος- μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών, 13 ημέρες πριν, με μΙα βίαιη επιχείρηση των ΕΚΑΜ, που εισέβαλαν στο κελί του και τον έδεσαν πισθάγκωνα για να τον μεταφέρουν. Όπως κατήγγειλε ο Β. Δημάκης, η μεταγωγή αυτή πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της συμμετοχής σε ειρηνική κινητοποίηση των κρατουμένων, προκειμένου να υπάρξουν μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών ως αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ομολογία κυνικής πολιτικής

Την απόφαση για τη δικαίωση του Β. Δημάκη ανακοίνωσε πρώτος με μια λιτή όσο και πανηγυρική ανακοίνωσή του ο συνήγορος του Θαν. Καμπαγιάννης, γνωστός επίσης και από την ενεργό συμμετοχή του ως εκπρόσωπος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Παρά το υπηρεσιακό ύφος με το οποίο το Συμβούλιο Φυλακών των Γρεβενών ανακοίνωσε την επιστροφή του στον Κορυδαλλό, η απόφαση αυτή αποτελεί μια ομολογία αλλοπρόσαλλης και κυνικής πολιτικής από μέρους της κυβέρνησης, καθώς, μόλις 24 ώρες πριν, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωνε ότι ουδέν πρόβλημα υπάρχει γιατί «όλες οι εκπαιδευτικές λειτουργίες έχουν διακοπεί λόγω της Covid-19», αλλά επίσης και ότι ο κρατούμενος ήταν σε θέση «να συνεχίσει κανονικά τις σπουδές του» από τις φυλακές των Γρεβενών. Ο ίδιος, βέβαια, ανέφερε ότι δεν είχε μπορέσει καν να πάρει μαζί του τις σημειώσεις του έκτου εξαμήνου από το κελί του στον Κορυδαλλό για να συνεχίσει το διάβασμά του.

Πρωτοφανής αλληλεγγύη

Υπενθυμίζεται ότι η υγεία του Β. Δημάκη ήταν ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη από την προηγούμενη απεργία πείνας και δίψας που είχε πραγματοποιήσει, προκειμένου να του χορηγηθεί η άδεια να παρακολουθεί μαθήματα στο πανεπιστήμιο με βραχιολάκι, ενώ υπέρ του αιτήματός του είχαν ταχθεί τόσο κοινωνικές οργανώσεις, όπως το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, όσο και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, που είχε κάνει λόγο για κυνική πολιτική σκληρότητα της κυβέρνησης, αλλά και καλλιτέχνες όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL