Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Σημαντική μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στη Μακεδονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σημαντική μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στη Μακεδονία

Ατονεί ο ρυθμός μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, καθώς ακόμη και σε περιοχές όπου ισχύουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα στην κυκλοφορία των κατοίκων τους τα νοσοκομεία έχουν αποφορτιστεί από κρούσματα και ύποπτα κρούσματα.

Προβληματισμός υπάρχει στην Ξάνθη, όπου πολίτες ζητούν από τον δήμο να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το πού βρίσκεται η περιοχή τους σε σχέση με τη διασπορά του ιού και για ποιο λόγο ισχύουν επαυξημένα μέτρα στην κυκλοφορία εντός της πόλης τους.

Βελτιωμένη η κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ

Η εικόνα που εμφανίζει το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο αναφοράς που δέχθηκε την ασθενή «μηδέν» με Covid-19, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη προ 20 ημερών. Ενδεικτικό είναι ότι μία από τις δύο κλινικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό έχει αδειάσει και διατέθηκε για να καλύψει άλλες ανάγκες του νοσοκομείου.

Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 6 ασθενείς, όταν πριν από λίγο καιρό έφθασαν μέχρι και τους 16, ενώ σε θαλάμους αρνητικής πίεσης και σε απλούς θαλάμους νοσηλεύονται 12 άτομα, όταν πριν από λίγο καιρό ξεπερνούσαν τα 50.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου πλέον χρησιμοποιείται μόνο η Α’ ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19. Εκεί βρίσκονται συνολικά 7 ασθενείς, εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, όταν πριν περίπου 15 ημέρες σε δύο ΜΕΘ του νοσηλεύονταν 9 ασθενείς και άλλοι 12 σε θαλάμους.

Μειώνονται τα κρούσματα

Στη Δυτική Μακεδονία, που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την πανδημία, η κατάσταση φαίνεται να είναι πλέον απόλυτα ελεγχόμενη.

Στο νοσοκομείο της Καστοριάς, που θρήνησε το πρώτο θύμα στην περιοχή και εργαζόμενοί του είναι στη λίστα των κρουσμάτων, η κατάσταση πλέον έχει ομαλοποιηθεί, αφού πλέον νοσηλεύονται σε θαλάμους του μόλις 11 άτομα, εκ των οποίων τα 5 θεωρούνται ύποπτα κρούσματα και τα αποτελέσματα των πρώτων τεστ για τους άλλους 6 ασθενείς ήταν αρνητικά, αλλά παραμένουν για προληπτικούς λόγους για νοσηλεία.

Στο νοσοκομείο της Κοζάνης από τα 17 άτομα που νοσηλεύονται μόνο για τα 5 έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν από Covid-19, τα 8 βρέθηκαν αρνητικά και περιμένουν το εξιτήριο και 4 είναι ακόμη στην γκρίζα ζώνη των «ύποπτων» κρουσμάτων.

Στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό, νοσηλεύονται 13 ασθενείς, εμφανώς μειωμένοι, καθώς στην κορύφωση της μετάδοσης στην περιοχή έφθαναν τους 20. Δύο είναι διασωληνωμένοι, ενώ 4 περίμεναν χθες τα αποτελέσματα των τεστ.

Ενημέρωση ζητούν στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη, όπου από προχθές είναι σε καραντίνα οι οικισμοί Ζουμπούλι και Αρναούτ του Δήμου Μύκης, οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν πόσα ακριβώς κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί ανάμεσα στα 250 άτομα που ζουν σε αυτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκαν δύο κρούσματα εκεί, ωστόσο επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει.

Την ίδια ώρα στην πόλη της Ξάνθης κάτοικοι διακινούν ψήφισμα με το οποίο ζητάνε από τον δήμο να απαντήσει για ποιο λόγο στην πόλη τους ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας, αφού, σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί, η πόλη εξακολουθεί να μην έχει κρούσματα, αν και αναφέρεται στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. «Υπάρχουν δεδομένα που δεν γνωρίζουμε;» ρωτάνε οι κάτοικοι.

Συγκλονισμένη η Νεάπολη από τον θάνατο του 35χρονου

Κανείς στη γειτονιά του 35χρονου από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, που, αν και δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, υπέκυψε χτυπημένος από τον νέο κορωνοϊό, δεν μπορεί να πιστέψει ότι έφυγε έτσι άδικα από τη ζωή. Η ιατρική κοινότητα δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση στο «γιατί» ο νέος κορωνοϊός σκότωσε έναν νέο άνθρωπο, ενώ συγγενείς και φίλοι διαβεβαιώνουν ότι ήταν απόλυτα υγιής πριν παρουσιάσει τον επίμονο πυρετό.

Χθες ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών προχώρησε σε απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας όπου διέμενε και των δρόμων της γειτονιάς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σ. Δανιηλίδη, επειδή υπάρχει ανησυχία στη γειτονιά, άλλαξε ο προγραμματισμός των απολυμάνσεων που πραγματοποιεί ο δήμος και «ήρθαμε σήμερα εδώ για απολύμανση. Μέσα στην ημέρα θα κάνουμε απολύμανση και μέσα στην οικοδομή σύμφωνα με τις οδηγίες που μας έδωσε ο ΕΟΔΥ. Κάνουμε τα πάντα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη γειτονιά από ό,τι μας έχει πει ο ΕΟΔΥ», ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του 35χρονου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL