Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους: / Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους: Να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους: / Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους: Να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Με συμβολικές συγκεντρώσεις στους αύλειους χώρους των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τίμησαν οι εργαζόμενοι σ’ αυτά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ζητώντας ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας. Την ίδια ώρα, μεγάλη αναστάτωση επικρατούσε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και στο νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου νοσηλεύτριες μπήκαν στον κατάλογο των κρουσμάτων.

«Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν απεμπολούμε το δικαίωμα να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες υγείας για όλους», τόνισαν με δηλώσεις τους συνδικαλιστές από οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών, που συμμετείχαν στη συμβολική διαμαρτυρία των εργαζόμενων στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλα νοσοκομεία της πόλης.

Προσλήψεις εδώ και τώρα

Όσοι και όσες συμμετείχαν είχαν λάβει όλα τα μέτρα προστασίας, φορούσαν χειρουργικές μάσκες και γάντια και έστειλαν το μήνυμα ότι αυτό που πρέπει να μας διδάξει η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι η αξία ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος Υγείας. Μίλησαν για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και απαίτησαν την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, όπως και την αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας και την ένταξη των εργαζόμενων στα νοσοκομεία στα βαρέα και ανθυγιεινά. «Δίπλα στους ασθενείς, στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, βρίσκονται οι πιο έμπειροι εργαζόμενοι, με πολλά χρόνια εργασίας, κάποιοι και με υποκείμενα νοσήματα. Είναι απαραίτητα τα μέσα ατομικής προστασίας και οι νέες προσλήψεις», δήλωσε η Αναστασία Πολίτου (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ Γ. Κούτρας τόνισε πως «οι λίγες προσλήψεις με διετείς συμβάσεις δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά, χρειάζονται άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» στο ΕΣΥ.

Τέσσερα κρούσματα σε δύο νοσοκομεία

Οι χθεσινές συμβολικές διαμαρτυρίες έγιναν λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση ότι στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», που είναι το δεύτερο αναφοράς κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, τρεις νοσηλεύτριές του μπαίνουν στον κατάλογο των κρουσμάτων. Οι δύο εργάζονται στην Πνευμονολογική Κλινική και η τρίτη στην Β’ Χειρουργική του νοσοκομείου, δηλαδή στις κλινικές που δέχονται τα κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις εμφάνισαν πυρετό, ενώ μέχρι στιγμής φέρονται να έχουν ήπια συμπτώματα. «Μέχρι προχθές οι τρεις αυτές συνάδελφοί μας εργάζονταν κανονικά. Η είδηση ότι νόσησαν έχει προκαλέσει ανησυχία στο νοσοκομείο. Θα πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους και να μπούνε αρκετοί συνάδελφοι σε καραντίνα. Δεν υπάρχει επαρκές προστατευτικό υλικό και δεν γίνονται, όπως έχουμε ζητήσει, συχνοί εργαστηριακοί έλεγχοι στο προσωπικό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι γιατροί και νοσηλευτές του «Παπανικολάου» το προηγούμενο διάστημα διαμαρτύρονταν για την έλλειψη μασκών και άλλων ειδών ατομικής προστασίας και ζητούσαν να τους δοθούν μάσκες υψηλής ασφάλειας. Χθες, επίσης, έγινε γνωστό ότι θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε και μία νοσοκόμα στο «Μαμάτσειο» νοσοκομείο της Κοζάνης, που είναι και αυτό νοσοκομείο αναφοράς στη Δυτική Μακεδονία. Η 36χρονη νοσηλεύτρια δουλεύει στην Παθολογική κλινική και πλέον το ενδεχόμενο η κλινική να κλείσει για κάποιες ημέρες είναι υπαρκτό, ενώ στο νοσοκομείο επικρατεί μεγάλη ανησυχία.

Ο πρώτος νεκρός στη Χαλκιδική

Για το νοσοκομείο «Παπανικολάου», ωστόσο, υπάρχουν και μεγάλες ενστάσεις και από οικογένειες καρκινοπαθών, διότι, όπως υποστηρίζουν, οι κλινικές που υποδέχονται ασθενείς με κορωνοϊό ή ύποπτα κρούσματα βρίσκονται στο ίδιο κτήριο που γίνονται οι χημειοθεραπείες. Με δεδομένο ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου, συγγενείς καρκινοπαθών τονίζουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες οι άνθρωποί τους να προσβληθούν από τον ιό. Τέλος, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου επίσης μία ειδικευόμενη γιατρός βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες θετική στον νέο κορωνοϊό, άφησε την τελευταία του πνοή ένας 42χρονος άνδρας από την Πορταριά Χαλκιδικής που νοσηλευόταν διασωληνωμένος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL