Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Διέκοψαν αναπηρική σύνταξη εμπόρου παρά την τρίμηνη παράταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διέκοψαν αναπηρική σύνταξη εμπόρου παρά την τρίμηνη παράταση

«Συγνώμη που σας ενοχλώ, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω, πού να απευθυνθώ. Έκοψαν στον άνδρα μου την αναπηρική του σύνταξη. Πώς θα ζήσουμε εμείς;» άκουσα να μου λέει τηλεφωνικά μια απελπισμένη γυναίκα. «Μα, καλά, δεν δόθηκε τρίμηνη επέκταση του δικαιώματος;» τη ρώτησα. «Τι να σας πω; Από το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) μας είπαν ότι δεν είμαστε οι μόνοι που τους κόβεται η σύνταξη» μου απάντησε.

Με σπασμένη φωνή, που έδειχνε ότι βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, η κ. Αθανασία μού εξήγησε ότι το ποσοστό αναπηρίας του συζύγου της είναι 82%, καθώς εδώ και περίπου τρία χρόνια παλεύει με τον καρκίνο, ενώ το 2015 είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Ήταν έμπορος και έλαβε αναπηρική σύνταξη 790 ευρώ, που είναι και το μόνο εισόδημα του ζευγαριού. Αν και ακολούθησαν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται και ήταν να περάσει από την επιτροπή του ΚΕΠΑ στις 18 Μαρτίου, αυτό δεν έγινε διότι μεσολάβησε η αναβολή όλων αυτών των διαδικασιών εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Μάλιστα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη συνέχιση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης που αποδεικνύουν ότι ο σύζυγός της έχει αναπηρία σε ποσοστό 82% τα είχαν αποστείλει από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Δήλωναν αναρμόδιοι

Στην ερώτηση αν απευθύνθηκαν στο ΚΕΠΑ για το θέμα τους, η κ. Αθανασία απάντησε θετικά και δεν έκρυψε την αγανάκτησή της για τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισαν τόσο εκεί όσο και στο ΤΕΒΕ. Ουσιαστικά το ΚΕΠΑ την παρέπεμπε στο ΤΕΒΕ και το ΤΕΒΕ στο ΚΕΠΑ χωρίς κάποιος να της εξηγεί γιατί διακόπηκε η αναπηρική σύνταξη του συζύγου της, εν μέσω μάλιστα των μέτρων για τον κορωνοϊό που έχουν παραλύσει και τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. «Με έδιωχναν και όταν διαμαρτυρόμουν και ζητούσα να μου απαντήσουν τι πρέπει να κάνω, μου απαντούσαν: δεν είναι δική μας αρμοδιότητα...» μας περιέγραψε. Μάλιστα κάποια υπάλληλος της είπε ότι δεν είναι η μόνη περίπτωση που κόπηκε η αναπηρική σύνταξη και ότι κόπηκαν σε όλους και όλες που δεν πέρασαν τον Μάρτιο από την επιτροπή βεβαίωσης της αναπηρίας.

Ισχύει ή όχι η ΠΝΠ;

Τελικά τι ισχύει με τις αναπηρικές συντάξεις; Ισχύει ή όχι η τρίμηνη παράταση που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους δικαιούχους ή όχι; Σύμφωνα με τη σχετική ΠΝΠ, παρατείνεται για τρεις μήνες η παροχή αναπηρίας υπό την προϋπόθεση ότι εκκρεμεί χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ ιατρική κρίση. Η ρύθμιση εφαρμόζεται και για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ. Παράλληλα, παρατείνεται ισόχρονα και η ασφαλιστική ικανότητα των συγκεκριμένων δικαιούχων. Τα πλήρη στοιχεία της κ. Αθανασίας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL