Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Καθυστερεί η ΠΝΠ για την αποσυμφόρηση των φυλακών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθυστερεί η ΠΝΠ για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Σε γεφύρι της Άρτας εξελίσσεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει ουσιαστικά προαναγγείλει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Η ΠΝΠ αναμενόταν από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε διέρρευσε ότι μετατίθεται για τις αρχές της τρέχουσας, ενώ σήμερα πλέον αναφέρεται ότι «ίσως βγει μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Η ΠΝΠ αναμένεται να προβλέπει την αποφυλάκιση περίπου 1.000 κρατουμένων για λόγους τήρησης των υγειονομικών κανόνων και το μέτρο θα αφορά κρατούμενους για οικονομικές ή φορολογικές απάτες, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών ή κρατούμενους που θα αποφυλακίζονταν σε λίγους μήνες έχοντας εκτίσει την ποινή τους.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες που καθυστέρησαν να πάρουν περιοριστικά μέτρα απέναντι στον Covid-19 σε σχέση με την Ελλάδα τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών εφαρμόζονται ήδη εδώ και μία εβδομάδα, ενδεικτικό της καθυστέρησης που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα.

Ήδη στη Γαλλία έχει δρομολογηθεί από τις 23 Μαρτίου και άρχισε ήδη η αποφυλάκιση 5.000 κρατούμενων, που είτε είχαν πρόβλημα υγείας (άσχετο με τον Covid-19) είτε τους έμενε λίγος χρόνος να εκτίσουν. Το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκλείει την επέκταση του μέτρου εάν διαπιστωθεί ανάγκη, ενώ αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν σταδιακά και στις υπόλοιπες χώρες, με τελευταία την Κύπρο, η οποία προχώρησε στην αποφυλάκιση εκατοντάδων κρατουμένων χθες.

Καμπανάκι από τους υπαλλήλους των νοσοκομείων

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το ότι η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας είχε ζητήσει πρόσθετα μέτρα σχετικά με την προστασία της υγείας όσων ζουν ή εργάζονται στις φυλακές εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, δηλαδή από τις 12 Μαρτίου. Χθες την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Νοσοκομείων Κρατουμένων με επιστολή του προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Θα έπρεπε ήδη να έχει επιτευχθεί η προμήθεια στο κατάστημά μας του απαραίτητου εξοπλισμού, δηλαδή μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, ειδικές αδιάβροχες φόρμες προστασίας με μακριά μανίκια μίας χρήσεως, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού για την αποφυγή ενδονοσοκομειακής μετάδοσης του ιού στους υπαλλήλους και φυσικά στους κρατούμενους. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρουν ρητά ότι η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης, καθώς και των μολυσματικών απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες ασφαλείας.

Η άγνοια και η μη έγκαιρη εκπαίδευση του προσωπικού μας ελπίζουμε να μην αποβούν μοιραίες για όλους μας, υπαλλήλους και κρατουμένους».

Ν. Παρασκευόπουλος: Ανεπαρκή τα μέτρα

Σε θετική κατεύθυνση, αλλά ανεπαρκή χαρακτήρισε στο μεταξύ τα μέτρα που προβλέπει η ΠΝΠ, μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην πρώτη προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών το 2015 καταθέτοντας στη Βουλή τον σχετικό νόμο, οποίος στη συνέχεια παρουσιάστηκε από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση και πάρα πολλά ΜΜΕ περίπου ως υπηρεσία στο έγκλημα.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι με τη διακοπή των μέτρων αποσυμφόρησης μετά τον Ιούλιο του 2019 ο πληθυσμός των σωφρονιστικών καταστημάτων στην Ελλάδα ξεπέρασε τους 11.000 ανθρώπους ήδη από τον Μάρτιο (σ.σ.: κυβερνητικές πηγές ανέβαζαν τον αριθμό αυτό στους 12.500 κρατούμενους), τη στιγμή που οι υποδομές των φυλακών δεν μπορούν να υποδεχτούν περισσότερους από 7.500 έως 8.000.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν μάλιστα τις κανονικές συνθήκες και όχι τις συνθήκες απομόνωσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης που προβλέπουν τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, τα οποία θα μείωναν ακόμα περισσότερο αυτόν τον αριθμό. Χαρακτήρισε την κατάσταση σήμερα «εξαιρετικά προβληματική» και «μη βιώσιμη για τους κρατούμενους», ενώ θύμισε την εκστρατεία προπαγάνδας που στηριζόταν σε ψέματα κατά την πρώτη προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών.

Π. Λάμπρου: Επιμονή στο "νόμος και τάξη"

Για εξαιρετικά άτολμα μέτρα, που καταδεικνύουν την επιμονή της κυβέρνησης στο δόγμα «νόμος και τάξη», τη στιγμή που είναι ορατός ο κίνδυνος για την υγεία δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων και εργαζομένων, έκανε λόγο και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος για τον τομέα των Δικαιωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου, ο οποίος δήλωσε:

«Η κοινωνική μεροληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν κρύβεται. Σε έναν χώρο όπως οι φυλακές, απ’ όπου το δημόσιο σύστημα Υγείας απουσιάζει έτσι κι αλλιώς, όπου ο συνωστισμός έχει υπερβεί κάθε όριο, όπου τα είδη καθαριότητας είναι 'πολυτέλεια', η κυβέρνηση περιορίζεται σε μέτρα - 'μη μέτρα'. Επιμένει, δυστυχώς και σήμερα, στο δόγμα 'νόμος και τάξη', με ορατό τον κίνδυνο, ως προς την υγεία και την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, εγκλείστων, αλλά και υπαλλήλων.

Αυτό που χρειάζεται είναι γενναία 'αποσυμφόρηση'. Η οποία είναι εφικτή αν βγουν από την φυλακή με όρους (κατ' οίκον, βραχιολάκι κ.ά.) οι χρόνια ασθενείς, οι ανάπηροι, οι καταδικασμένοι με ποινές έως και πέντε χρόνια, όσων η έκτιση της ποινής φτάνει στο τέλος της, οι μωρομάνες και οι προφυλακισμένοι, εκτός από τις περιπτώσεις αυτές που η κατηγορία αφορά ειδεχθή εγκλήματα».

Αποφυλάκιση για άνω των 65

Επιστολή προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη απέστειλε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη, η οποία υπενθυμίζει ότι εδώ και πολλές δεκαετίες στις ελληνικές φυλακές επικρατεί συνωστισμός και αποσπασματική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Η Ένωση ζητά να αποφυλακιστούν όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών και να αντικατασταθεί η φυλάκιση με κατ’ οίκον περιορισμό για όσους κρατούμενους δεν έχουν καταδικαστεί για πράξεις βίας.

Από την κυβέρνηση διαρρέει ότι η ισχύς της ΠΝΠ θα είναι τρίμηνη και ότι θα αρκεί για την εφαρμογή της διάταξη αρμόδιου εισαγγελέα, χωρίς να απαιτείται σύγκλιση δικαστικών συμβουλίων, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Πάντως από τη Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής διαψεύδεται ότι πρόκειται για την επαναφορά του Νόμου Παρασκευόπουλου και επιμένουν ότι πρόκειται για «απολύτως προσωρινά μέτρα». Μένει να αποδειχθεί αν δεν θα είναι και καθυστερημένα με μοιραίο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL