Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Μαρτυρίες από το «μέτωπο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρτυρίες από το «μέτωπο»

Σήμα κινδύνου για τον αριθμό και την επάρκεια στελέχωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας εκπέμπουν οι αληθινοί καθημερινοί πρωταγωνιστές της μάχης κατά του κορωνοϊού, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας.

Η δυσκολία όμως της κατάστασης, όπως μας την αποκαλύπτουν οι άνθρωποι που ενεργούν καθημερινά στο πεδίο αντιμετώπισης της πανδημίας στα δημόσια νοσοκομεία, δεν περιορίζεται στις ελλείψεις, αλλά επιβαρύνεται από την αρτηριοσκληρωτική στάση του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας, που από τη μία επιμένουν να διενεργούνται τα τεστ για τον ιό με το σταγονόμετρο και από την άλλη αρνούνται να προχωρήσουν σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού την ίδια στιγμή που οι επικουρικοί εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου παραμένουν επισφαλείς και συνάμα αναξιοποίητοι, καθώς δεν μπορούν να εκπαιδευτούν εν μέσω εξελισσόμενης πανδημίας!

Η “Αυγή” της Κυριακής συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές από νοσοκομεία όλης της Ελλάδας επιχειρώντας να δώσει τον λόγο στους πραγματικούς μαχητές, η προσήνεια των οποίων πόρρω απέχει από το ύφος των κυβερνητικών "καρδιναλίων" του απογευματινού δελτίου των 6 μ.μ.

Δάφνη Κατσίμπα *

"Χωρίς ΜΕΘ δεν σώζεις ούτε αυτούς που μπορούν να σωθούν"

Οι βασικότερες ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε ως γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία αφορούν τα κρεβάτια και τη στελέχωση των ΜΕΘ.

Κατ' αρχάς, αυτό που έχουμε θέσει είναι ότι, αφού «πάμε για πόλεμο», τότε εμείς θέλουμε στρατιώτες, δηλαδή θέλουμε προσλήψεις. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής από τις προσλήψεις που γίνονται, καθώς μέσα στις 2.000 προκηρυγμένες δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, ενώ εξακολουθούν να μιλάνε από την πλευρά της κυβέρνησης για νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Έχουν προκηρυχθεί κάποιες θέσεις γιατρών από τις λίστες που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν ηλεκτρονικά και τις ενεργοποίησαν τώρα για τους επικουρικούς γιατρούς. Δεν είναι όμως θέσεις επαρκείς αν φανταστούμε ότι τα κενά στο ΕΣΥ και προ κορωνοϊού ήταν απείρως πολλαπλάσια.

Επίσης, τα επιθετικά όπλα, οι κλίνες και ο εξοπλισμός των ΜΕΘ σε συνδυασμό με την πρόσληψη προσωπικού -γιατί από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα- όπως και τα αμυντικά όπλα, που είναι η ατομική θωράκιση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, είναι σε έλλειψη. Η όλη έκβαση, πάντως, σε περίπτωση που γίνει μεγάλη μετάδοση της νόσου, θα κριθεί στις ΜΕΘ, όπου κρίνεται η ζωή του αρρώστου. Αν την έχεις, μπορείς να σώσεις κόσμο, αν δεν την έχεις, δεν σώζεις κόσμο ακόμη κι αν σώζεται.

Ακόμα, σημαντικό είναι και το πόσοι από το προσωπικό των νοσοκομείων θα πληγούν, σε πόσους θα μεταδοθεί ο ιός. Όσο περισσότερο έρχεσαι σε επαφή με τον ίδιο τον άρρωστο ή με υπολείμματα του αρρώστου, τόσο πρέπει να είσαι θωρακισμένος. Που σημαίνει, όσο πηγαίνουμε προς τον άρρωστο οι μάσκες να είναι ειδικές, γιατί δεν μας προστατεύουν οι απλές μάσκες, να υπάρχουν τα γυαλιά, οι σκούφοι, τα διπλά γάντια κ.λπ. Δυστυχώς έχουμε μεγάλη έλλειψη σε όλα αυτά και ήδη στη Χαλκίδα τους παρότρυναν να ράψουν οι ίδιοι μάσκες, όπως και στο Ασκληπιείο Βούλας.

Ειδικά για τις ΜΕΘ, εμείς ζητάμε την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, να γίνουν αναφορά για τον κορωνοϊό, να νοσηλεύσουν ασθενείς υπό κρατικό έλεγχο. Και όχι να αφήνουμε το ΕΣΥ να διαλυθεί τόσα χρόνια λόγω δημοσιονομικού κόστους και τώρα που ο δημοσιονομικός χώρος δίνεται να κατευθύνεται προς τον ιδιωτικό τομέα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

* Ακτινολόγος στο Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης

Αγγελική Δημοπούλου *

"Πρόβλημα η πολιτική 'τεστ με το σταγονόμετρο'"

Το νοσοκομείο μας υποδέχτηκε τους πρώτους ασθενείς από το λεωφορείο που είχαν πάει προσκυνητές στους Αγίους Τόπους και νοσηλεύτηκαν στην κλινική που ανοίξαμε ειδικά για τους ασθενείς με Covid-19. Καθημερινά αντιμετωπίζαμε ό,τι πρόβλημα προέκυπτε, οι ώρες εργασίας ήταν απίστευτες, τις δύο πρώτες εβδομάδες μπορεί να δούλευα από 15 έως 20 ώρες την ημέρα.

Εγώ ως τομεάρχης προσωπικού στον ΤΕΠ (Τομέας Επειγόντων Περιστατικών) έχω υπό την ευθύνη μου και το υλικό, οικειοθελώς, γιατί θέλουμε να ελέγχουμε πλήρως το υλικό που υπάρχει για να μην γίνεται σπατάλη. Δεν υπάρχει υλικό! Ερχόμαστε οριακά, ειδικά σε μάσκες FFP3 έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, που είναι μάσκες υψηλής προστασίας, τις οποίες χρησιμοποιούμε σε διασωληνωμένα περιστατικά και όταν παίρνουμε δείγμα από το ύποπτο κρούσμα. Κάθε δυο - τρεις μέρες είμαστε στο όριο. Έχει τύχει εδώ και δεκαπέντε μέρες να χουμε φτάσει σε οριακό σημείο δύο με τρεις φορές.

Έχουν νοσήσει ήδη δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες εργάζονταν στο πρώτο κρούσμα από την Αμαλιάδα, γιατί αρχικά δεν θεωρούνταν ύποπτο και έτσι το κρατήσαμε στη βραχεία νοσηλεία του ΤΕΠ ένα εικοσιτετράωρο. Είναι γνωστή η ιστορία με τον ΕΟΔΥ που αρνούνταν να γίνει το τεστ γιατί δεν το θεωρούσε ύποπτο και με τον γιατρό που επέμενε, και έτσι εστάλη το δείγμα στο Παστέρ για εξέταση.

Με τα τεστ εμείς λειτουργούμε πλέον δικό μας εργαστήριο και λειτουργεί και το πανεπιστήμιο άλλο εργαστήριο, οπότε δεν τα στέλνουμε στο Παστέρ. Γιατί όταν τα στέλναμε, είχαμε καθυστέρηση να βγουν τα αποτελέσματα, με συνέπεια ο αριθμός των υπόπτων που χρήζαν νοσηλείας να αυξηθεί σημαντικά. Αλλά αυτή τη στιγμή έχει ξεμπλοκάρει και έχουμε γρήγορα τα αποτελέσματα. Ωστόσο, το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η εφαρμογή της πολιτικής του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τα τεστ σε ασθενείς να είναι λίγα, να γίνονται με το σταγονόμετρο.

Αυτές τις μέρες φέρνουμε προσωπικό, αλλά δεν είναι ικανό να μας λύσει το πρόβλημα. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προγραμματίσει να γίνουν προσλήψεις το φθινόπωρο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Αν αυτές ολοκληρώνονταν το φθινόπωρο, θα είχαμε ουσιαστική βοήθεια, θα τους είχαμε εκπαιδεύσει. Αυτή τη στιγμή έρχονται άτομα που είναι νεοπροσλαμβανόμενοι, δεν έχουν όμως εμπειρία, ούτε προλαβαίνουμε να τους εκπαιδεύσουμε για να μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχει δέκα κλίνες ΜΕΘ και προσπαθούν να ανοίξουν άλλες έξι αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό και τέσσερις κλίνες αρνητικής πίεσης. Για ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, για ένα νοσοκομείο αναφοράς που είναι όλης της περιοχής, δεν είναι αρκετές.

* Νοσηλεύτρια, μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου

Σωκράτης Σωτηρόπουλος *

«Νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας παραμένει αναξιοποίητη»

Το νοσοκομείο μας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που διαχειρίστηκε περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό χωρίς να έχουν χαρακτηριστεί ύποπτα από τις οδηγίες των ανθρώπων του ΕΟΔΥ.

Χάρη στα μέτρα προστασίας που πήραν έγκαιρα οι υγειονομικοί του νοσοκομείου μας με πρωτοβουλία των ιδίων απέτρεψαν την εξάπλωση του ιού στους χώρους του ιδρύματος. Όλοι οι υγειονομικοί που διαχειρίστηκαν εκδρομείς από τους Άγιους Τόπους μπήκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κανένας δεν βρέθηκε θετικός ούτε νόσησε κάποιος. Αυτό δείχνει μια υπεύθυνη και αποτελεσματική υγειονομική φροντίδα που μας προφύλαξε από τη διασπορά του ίου. Μετά την πολυήμερη καραντίνα επέστρεψαν στην εργασία τους και δυστυχώς αντιμετωπίζουν την ανεπάρκεια του συστήματος σε ένα ερημωμένο νοσοκομείο, χωρίς σχέδιο για την επομένη μέρα.

Έχει δοθεί προτεραιότητα στο Νοσοκομείο Πύργου να οργανωθεί και οι υπόλοιπες δομές έχουν αφεθεί στην τύχη τους, όπως το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, το οποίο θα μπορούσε και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στην περιοχή να διαχειριστεί εμπύρετα περιστατικά με τα ανάλογα μέτρα προστασίας. Σημειωτέον, ο Νομός Ηλείας είναι ο δεύτερος στην Ελλάδα μετά την Αττική σε αριθμό κρουσμάτων. Παρ’ όλα αυτά, και η πρωτοβάθμια και τα δύο όμορα νοσοκομεία, της Αμαλιάδας και των Κρεστενών, παραμένουν ουσιαστικά σε εφεδρεία, αφού δεν επιτρέπεται να διαχειριστούν εμπύρετα περιστατικά. Ο κόσμος της βόρειας Ηλείας ταλαιπωρείται, αφού αναγκάζεται να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να μεταβεί στη μονάδα του Πύργου για υποδοχή, έλεγχο και ταυτοποίηση για Covid-19, με αρκετές ώρες αναμονής για να εξυπηρετηθεί.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αμαλιάδας διαμαρτύρονται για την απραξία και την απάθεια των διοικούντων τη στιγμή που υπάρχουν οι χώροι, σε ανενεργή νέα πτέρυγα, με υπερσύγχρονα μηχανήματα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο σύστημα. Δυστυχώς, όταν όλοι οργανώνονται και είναι σε ετοιμότητα εμείς... αναμένουμε οδηγίες.

Όσον αφορά το προσωπικό, έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής τρεις θέσεις επικουρικό, μία Τ.Ε. νοσηλεύτρια, μία Υ.Ε. γενικών καθηκόντων και μία Τ.Ε. ακτινολογίας - ραδιολογίας. Πληροφορίες θέλουν να προσλαμβάνονται γύρω στα δέκα άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, ενώ για γιατρούς, που είναι απαραίτητοι και σε μεγάλη έλλειψη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Το υλικό που χρειάζεται για την προστασία των υγειονομικών και των ασθενών χορηγείται με το σταγονόμετρο. Μάσκες δίνονται ελάχιστες και ακόμα πιο λίγες είναι οι στολές προστασίας.

* Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας

Θοδωρής Κωνσταντίνου*

«Δεν γίνονται απολυμάνσεις των ασθενοφόρων»

Τα βασικότερα προβλήματα είναι δύο. Δεν υπάρχουν υλικά για προστατευτικά μέσα των εργαζόμενων και δεν γίνεται απολύμανση στα ασθενοφόρα!

Όταν ξεκινήσαμε, μας δώσανε πλήρη στολή προκειμένου να μεταφέρουμε διεγνωσμένα ή μη διεγνωσμένα με κορωνοϊό περιστατικά. Αυτό όσο πέρναγαν οι μέρες άλλαξε. Άρχισαν να κάνουν εκπτώσεις στα υλικά. Ξεκινήσαμε να φοράμε στολή με μάσκες υψηλής προστασίας, προστατευτικά για τα πόδια και όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο φαινόμενο.

Όταν τελειώσαν, όμως, τα υλικά, την τέταρτη ημέρα, μας έφεραν τις άσπρες τις φόρμες που φοράμε, με απλές μάσκες που πουλάει ένα φαρμακείο και καταργήθηκαν και τα προστατευτικά των ποδιών. Και ο ΕΟΔΥ βγάζει μια ανακοίνωση ειδικά για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και γράφει πως «δεν χρειάζονται προστατευτικά ποδιών, δεν χρειάζεται μάσκα υψηλής προστασίας» και τα κόβουν.

Και μας λένε τώρα να παραλαμβάνουμε περιστατικά μη διεγνωσμένα, τα οποία όμως μπορεί να γίνουν διεγνωσμένα την επόμενη ώρα! Να πηγαίνουμε με την απλή μάσκα, χωρίς στολή και με ένα ζευγάρι γάντια. Και έχει αναστατωθεί όλο το προσωπικό, θεωρούν τους εαυτούς τους ακάλυπτους. Δίνουν στολή μόνο για τα διεγνωσμένα περιστατικά, όταν μεταφέρουμε δηλαδή ασθενείς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ήδη έναν συνάδελφο που έχει νοσήσει και αυτή τη στιγμή είναι σε καραντίνα.

Τα μέτρα προστασίας που παίρνονται είναι ελλιπέστατα. Το ξέρετε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για απολύμανση ασθενοφόρου; Παίρνουμε ένα περιστατικό με κορωνοϊό και δεν απολυμαίνεται πίσω η καμπίνα του ασθενοφόρου. Μας έχουν δώσει κάτι να ψεκάζουμε εμείς μόνοι μας, αλλά δεν μας έχουν δείξει πώς πρέπει να το κάνουμε, με ποιον τρόπο πρέπει να απολυμανθεί για να γίνει σωστά η απολύμανση.

Ενώ η διοίκηση είπε ότι θα φέρει ειδικό συνεργείο, που θα κάνει ειδική απολύμανση στα ασθενοφόρα, έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες και δεν έχουμε δει τίποτε.

* Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Χρήστος Συκαράς*

"Κύριο πρόβλημα, η έλλειψη εξοπλισμού και μέτρων ατομικής προστασίας"

Ένα βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη συντονισμού εκ μέρους του υπουργείου και του ΕΟΔΥ από την πρώτη κιόλας στιγμή που βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην Αμαλιάδα. Όταν δηλαδή ο πνευμονολόγος ζητούσε να σταλεί το δείγμα για κορωνοϊό και ο ΕΟΔΥ απαντούσε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει το τεστ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση, να νοσήσει ο ασθενής, ο οποίος πήγε στο Ρίο και ήταν ο πρώτος που πέθανε.

Από και κει πέρα το κύριο πρόβλημα που έχουμε είναι η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και μέτρων ατομικής προστασίας. Σ' αυτό υπάρχει πρόβλημα σοβαρό πανελλαδικά. Οι μάσκες δεν είναι κάτι απλό και αόριστο, δεν είναι εκείνες οι απλές που δεν προστατεύουν, που ακόμη κι αυτές είναι σε έλλειψη. Ένας επαγγελματίας για να προστατευτεί χρειάζεται ειδικές μάσκες FFP3.

Στο "Σωτηρία", όπου έχουμε ήδη είκοσι διασωληνωμένους ασθενείς, σήμερα δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Και αναρωτιέμαι πώς θα καλύψουμε τις πενταπλάσιες την επόμενη εβδομάδα. Ήρθε από την Κίνα υλικό, αλλά δεν ξέρω πού πήγε, το περιμέναμε εναγωνίως να έρθει σε μας. Ίσως το κρατάνε ακόμη στις αποθήκες του υπουργείου για να το δώσουν σε επόμενη, πιο δύσκολη φάση. Όλα τα νοσοκομεία πάντως έχουν έλλειψη.

Έχει έρθει προσωπικό, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά. Πώς θα τους εκπαιδεύσεις όταν πρέπει να φορέσουν προστατευτική στολή τη στιγμή που δεν φτάνουν ούτε γι' αυτόν που πρέπει άμεσα να ασχοληθεί; Πώς θα δώσεις άλλη μια μάσκα σε έναν εκπαιδευόμενο; Ποιον επικουρικό νοσηλευτή, που ήρθε σήμερα, θα βάλεις στην πρώτη γραμμή για τον κορωνοϊό; Είναι σαν να στέλνεις έναν ανεκπαίδευτο στρατιώτη στην πρώτη γραμμή. Και παρ' όλα αυτά δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις... Ούτε μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμεσα έναν ανεκπαίδευτο ορισμένου χρόνου που προσλαμβάνεται τώρα. Μέχρι να μάθουν θέλουν δυο - τρεις μήνες, όσο δηλαδή θέλει για να περάσει ο ιός.

Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του συστήματος Υγείας.

* Τομεαρχής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Χειρουργικού Τομέα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL