Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Αντιδράσεις για την αδειοδότηση καύσης απορριμμάτων στην ΤΙΤΑΝ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιδράσεις για την αδειοδότηση καύσης απορριμμάτων στην ΤΙΤΑΝ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η μεθόδευση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν, να αλλάξουν με διαδικασίες fast track την περιβαλλοντική άδεια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ώστε να μπορεί σε βάθος χρόνου να προχωρήσει στην καύση απορριμμάτων RDF - SRF και εναλλακτικών καυσίμων.

"Να αναβληθεί η απόφαση"

Δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης διαμηνύουν στο ΥΠΕΝ ότι αυτή η μεθόδευση «δεν θα περάσει». Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης με επιστολή του στον αρμόδιο τονίζει ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα κρισιμότατης σημασίας για όλους τους Θεσσαλονικείς και κυρίως για τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να αναβληθεί κάθε τέτοια απόφαση, ιδιαίτερα σ' αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, και να ξεκινήσουν σοβαρές διαβουλεύσεις με τους δήμους που επηρεάζονται από αυτήν όταν αρθούν οι έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες σήμερα». Υπενθυμίζει ότι ήδη από τις 29 Οκτωβρίου 2019 το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου έχει εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο καύσης απορριμμάτων RDF-SRF από την ΤΙΤΑΝ.

Αρνητικές επιπτώσεις σε περιβάλλον και υγεία

Αντίστοιχο ψήφισμα εξέδωσε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά, στα διοικητικά όρια του οποίου λειτουργεί η ΤΙΤΑΝ (σ.σ.: στη Νέα Ευκαρπία) δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στην προοπτική της καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης. «Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού θα φέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Παύλου Μελά και όχι μόνο». «Η απόφαση αυτή πρέπει να μας βγάλει όχι μόνο από τα σπίτια μας αλλά και από τα ρούχα μας» σχολιάζει στο oraiokastro.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δ. Δερμουτζίδης, χαρακτηρίζοντας «κεραυνό εν αιθρία» την απόφαση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει τη σχετική αλλαγή της περιβαλλοντικής άδειας της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.

ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζεται ολοκληρωμένη συζήτηση διαβούλευσης

Χθες με κοινή δήλωσή τους όλοι οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Αμανατίδης, Δ. Αυγέρη, Χρ. Γιαννούλης, Κ. Ζουράρις, Κ. Νοτοπούλου, Αλ. Τριανταφυλλίδης, Σ. Φάμελλος) κάνουν λόγο για «απαράδεκτη μεθόδευση» του ΥΠΕΝ και της ΠΚΜ να ανοίξουν ζήτημα για αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια της ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη ενώ κορυφώνεται η πανδημία και εφαρμόζεται περιορισμός μετακινήσεων. Ζητούν «να ανασταλεί η διαδικασία και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση διαβούλευσης με τοποθέτηση συλλογικών οργάνων μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας», ενώ επισημαίνουν ότι «η όποια συζήτηση για δευτερογενή καύσιμα δεν μπορεί να ανοίξει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχουν αναπτυχθεί η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, χωρίς σύγχρονες υποδομές απορριμμάτων, χωρίς πλήρη ανάλυση όλων των δεδομένων και ενώ το μόνο σχέδιο που υλοποιεί και η κυβέρνηση είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ζητούν, τέλος, «να υπάρξουν αυτή την περίοδο ενισχυμένα μέτρα για την ασφαλή διαχείριση όλων των απορριμμάτων αλλά και προστασίας των εργαζομένων των ΟΤΑ σ' αυτόν τον τομέα».

Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσαν δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL