Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζόμενων και Συνταξιούχων της Ιονικής Τράπεζας: / Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζόμενων και Συνταξιούχων της Ιονικής Τράπεζας: Άρχισαν ξανά οι επισκέψεις στο μουσείο μισαλλοδοξίας, στη Βέροια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζόμενων και Συνταξιούχων της Ιονικής Τράπεζας: / Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζόμενων και Συνταξιούχων της Ιονικής Τράπεζας: Άρχισαν ξανά οι επισκέψεις στο μουσείο μισαλλοδοξίας, στη Βέροια

Το θέμα των εκθεμάτων παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας που φιλοξενεί το Βλαχοπάννειο Μουσείο Βέροιας είχε αναδείξει η "Α" από τις 14 Ιουλίου 2018

Θεσσαλονίκη: Η δεξιά «κανονικότητα» επέστρεψε και στο λεγόμενο Μουσείο Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας της Βέροιας ή Βλαχοπάννειο Μουσείο, αφού ξανάρχισε να "διδάσκει" τη μισαλλοδοξία στη μαθητιώσσα νεολαία. Αυτό, όπως είναι φυσικό, προκαλεί αντιδράσεις από το δημοκρατικό κόσμο και από συλλογικότητες.

Για τον δήθεν "εκπαιδευτικό" ρόλο αυτού του «μουσείου» και κυρίως για το γεγονός ότι μετά τις εθνικές εκλογές άρχισαν πάλι να πυκνώνουν οι επισκέψεις σχολείων ο Σύλλογος Εργαζόμενων και Συνταξιούχων της Ιονικής Τράπεζας «Ιονική Ενότητα», με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας, τους βουλευτές και τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ζητάει να διερευνηθεί εάν έχουν αλλάξει οι κατευθύνσεις που είχαν δοθεί από τους αρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης «για τις επισκέψεις των σχολείων στο μουσείο - μνημείο μισαλλοδοξίας και κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας όπου οι δωσίλογοι, οι πραξικοπηματίες και βασανιστές τιμώνται ως ήρωες» και ζητάει «στο όνομα της αλήθειας και της δημοκρατίας» να επιληφθούν για την αποκατάσταση της αρχικής χρήσης του μουσείου, δηλαδή Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Πάλι ξεναγός ο Κ. Ντόντος

Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι η "Ιονική Ενότητα" έχει ασχοληθεί επανειλημμένα «με περιπτώσεις που αφορούν την αναβάθμιση της κοινωνίας και δη της δημοκρατίας μας» και πως η συγκεκριμένη υπόθεση «αφορά ένα σημαντικό θέμα που άπτεται της ιστορικής μνήμης, αλλά κυρίως το παρόν και το μέλλον της δημοκρατικής λειτουργίας του τόπου μας».

Στο πλαίσιο αυτό θυμίζει το πώς δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο «μουσείο» στην πόλης της Βέροιας, που στεγάζει τη συλλογή του ανθυπολοχαγού ε.α. Κανέλλου Ντόντου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του μουσείου και είχε αναλάβει την επίβλεψη και καθοδήγηση των μαθητών που το επισκέπτονται, αν και «κατά γενική ομολογία στερείται «μουσειακής εκπαίδευσης, καθώς και των τυπικών προσόντων του ξεναγού» και “έχει παντελή άγνοια της ιστορίας και της νομοθεσίας της χώρας μας».

Θυμίζει, επίσης, ότι τον Ιούλιο του 2018 ο ΣΦΕΑ 1967-1973 απέστειλε επιστολή προς τους τότε υπουργούς Πολιτισμού - Αθλητισμού και Παιδείας - Έρευνας ζητώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας και την προστασία των παιδιών από τη μισαλλοδοξία και την αντιδημοκρατική διαπαιδαγώγηση.

Εύλογα ερωτήματα

«Πώς επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο με κείμενα και φωτογραφίες που είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες αντισημιτικών - νεοναζιστικών οργανώσεων; Πώς επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο όπου εκθειάζεται ο εγκλεισμός παιδιών στις ‘παιδουπόλεις’ της Φρειδερίκης; Πώς επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο - μνημείο μισαλλοδοξίας, κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας και αντιδημοκρατικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς;» ρωτάει ο σύλλογος.

Επιπλέον θυμίζει πως στις 16 Ιουλίου 2018 επισκέφθηκε το μουσείο με την ιδιότητά του ο δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και διαπίστωσε πως υπήρχαν πληροφοριακές ετικέτες με αναφορές όπως «συμμοριτοπόλεμος», «κομμουνιστοσυμμορίτες», καθώς επίσης και στολές του Ξενοφώντα Τζαβάρα, του βασανιστή του Γεώργιου - Αλέξανδρου Μαγκάκη (σύμφωνα βέβαια με την καταγγελία του Γ. Α. Μαγκάκη στο στρατοδικείο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της δίκης της Δημοκρατικής Άμυνας)».

«Μεταξύ των άλλων που δεν αναφέρθηκαν ήταν οι στολές και παράσημα του Γεωργίου Ντουζέπη, ενός από τα 139 ‘σταγονίδια’ της χούντας που αποστρατεύτηκαν τον Μάρτιο του 1975 από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα προς ανατροπή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την επάνοδο της χούντας στη εξουσία».

Υπενθυμίζει επίσης ότι «μετά την επαναλειτουργία του ‘μουσείου’ στις 11 Δεκεμβρίου 2018, χωρίς να γίνει καμία αλλαγή στο περιεχόμενο των εκθεμάτων του, η επισκεψιμότητα ήταν ελάχιστη, αφού εξέλιπαν οι επισκέψεις των σχολείων, οι οποίες ξεκίνησαν ξανά τον Δεκέμβριο του 2019, και μάλιστα τις ξεναγήσεις συνεχίζει να τις κάνει ο Κ. Ντόντος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL