Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Περιμένοντας τη λήξη της προθεσμίας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιμένοντας τη λήξη της προθεσμίας...

"Τρέχει" η προθεσμία της κυβέρνησης στην Περιφέρεια και τους δημάρχους των νησιών προκειμένου να προτείνουν εναλλακτικούς χώρους για να στηθούν τα νέα κλειστά κέντρα που θέλει να κατασκευάσει η κυβέρνηση.

Χθες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, όπου και εκλέγεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, συνεδρίαζε για την κατασκευή του νέου κέντρου στο Αίπος. Νωρίτερα το πρωί, ο Ν. Μηταράκης με βίντεο - παρέμβαση σε τοπική ιστοσελίδα της Χίου απευθύνθηκε στους δημότες του νησιού. Η παρέμβασή του ξεκινούσε από την παραπληροφόρηση που εκτρέφεται από την ανασφάλεια των πολιτών, η οποία, εσκεμμένα κατά τον ίδιο, εκπορεύεται από όσους επιχειρούν με ευχολόγια να λύσουν το πρόβλημα, αυξάνοντας τη δημοτικότητά τους, και κατέληγε στην περιγραφή του κλειστού κέντρου από όπου για κάποιες μόνο ώρες θα επιτρέπεται η έξοδος για τον "γενικό πληθυσμό", όπως σημειώνει, επαναλαμβάνοντας ότι θα φύγουν οι αιτούντες άσυλο από τα διαμερίσματα στα οποία κάποιες ευάλωτες περιπτώσεις έμεναν υπό την σκέπη του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Χθες με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη Πολιτών" κατήγγειλε τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου δηλώνοντας παρούσα στον διάλογο του προσφυγικού με προτάσεις. «Μόνος του τελικά επιλέγει να συνεχίσει τον διάλογο με την κυβέρνηση ο κ. περιφερειάρχης; Από μηδενική βάση ή για το που θα γίνει το κλειστό κέντρο;» αναρωτιέται η «Συμπαράταξη Πολιτών».

Στη Λέσβο, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη και τον Νίκο Μπίτση αναφέρθηκαν στις 3,5 χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού, επιμένοντας για αποσυμφόρηση του νησιού.

Έκκληση Ύπατου Αρμοστή για επείγουσα δράση

Έκκληση για επείγουσα δράση σε κυβέρνηση και Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ολοένα πιο απελπιστικής κατάστασης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου έκανε χθες ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι.

Συγκεκριμένα, ο Φ. Γκράντι ζητάει "να μειώσουν άμεσα τον υπερσυνωστισμό και τους κινδύνους, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα για τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους εκεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για όσους παραμένουν στα νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης, να βοηθήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω της μετεγκατάστασής τους αλλού στην Ευρώπη και μέσω της επανένωσης με τις οικογένειές τους, να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες ασύλου δεν θα είναι μόνο ταχύτερες αλλά και δίκαιες και σωστές, να συμπεριλάβουν εγγυήσεις στην επικείμενη αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο και την εφαρμογή του καθώς και να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν αυτάρκεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL