Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Η μέρα που ο Ν. Μηταράκης παραδέχτηκε ότι οι πρόσφυγες "εξαφανίζονται" και επί Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μέρα που ο Ν. Μηταράκης παραδέχτηκε ότι οι πρόσφυγες "εξαφανίζονται" και επί Ν.Δ.

Το 2015, προτού κλείσουν τα βόρεια σύνορα από τις χώρες του Βίζεγκραντ, η τότε αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου είχε πει ότι πρόσφυγες εξαφανίζονται και εγκαταλείπου τη χώρα. Τότε η Ν.Δ. και τα φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ είχαν στήσει μια τεράστια σπέκουλα, την οποία ανέσυραν διαρκώς κατά το δοκούν όποτε ήθελαν να κάνουν μικροπολιτική για το προσφυγικό.

Από χθες η Ν.Δ. δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αυτό. Διότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκης δήλωσε (Alpha) ότι έχουν εξαφανιστεί 745 πρόσφυγες που “έπρεπε να έχουν απελαθεί στην Τουρκία”. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “μέχρι στιγμής έχουμε 1.150 αρνητικές αποφάσεις τον Ιανουάριο, έχουμε επιδώσει τις 360 και αγνοούνται μέσα στα κέντρα 745 που έχουν αρνητική απόφαση μέσα στον Ιανουάριο”. Φυσικά, σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της προ πενταετίας δήλωσή της Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο Ν. Μηταράκης ομολόγησε ότι αγνοούνται οι πρόσφυγες προκειμένου να υπερασπιστεί τη “γραμμή” εσωτερικής κατανάλωσης που έχει η Ν.Δ. για τα “κλειστά κέντρα”.

“Δεν είναι μόνο το μπάχαλο της κυβέρνησης, αλλά και η κατρακύλα της που δεν έχει τέλος”, τόνισαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας καυστικά: “Μετά το επτάμηνο μπάχαλο και τις αλλεπάλληλες παλινωδίες, που έχουν οδηγήσει σε χάος νησιώτες και αιτούντες άσυλο, μετά την αναγνώριση ότι τελικά δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γεωπολιτικοί λόγοι για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, μετά την επανασύσταση του υπουργείου που κατήργησαν, μετά την ΠΝΠ της επίταξης που δεν θα ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές τους, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκης επιβεβαίωσε και αυτό που είχε πει η κ. Χριστοδουλοπούλου ως υπουργός. Ότι πρόσφυγες και μετανάστες εξαφανίζονται”.

Κατά τα λοιπά, στη συνέντευξή του ο Ν. Μηταράκης “επιβεβαίωσε” τη σύγχυση που διατρέχει τους χειρισμούς της κυβέρνησης, δικαιώνοντας έτσι τον Αλ. Τσίπρα, που, μια μέρα νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί “να τετραγωνίσει τον κύκλο, πράγμα φύσει αδύνατον”. Δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός επέμεινε να μιλά για κλειστά κέντρα και μείωση στο μισό του αριθμού προσφύγων στα νησιά, χωρίς να μιλά για μετεγκαταστάσεις, αλλά επικαλούμενος μια γενικόλογη “αποσυμφόρηση”, η οποία για να επιτευχθεί βασίζεται σε ένα θεωρητικό σχέδιο που, λόγω των τεράστιων αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν για το κάθε σκέλος του, δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν όλες οι παράμετροι δεν συντρέχουν ταυτόχρονα και στον μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας: Δηλαδή, η διαδικασία ασύλου να προχωρήσει στους ρυθμούς που θέλει (κάτι που απαιτεί τεράστια αύξηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων), παράλληλα με πολύ μεγαλύτερες επιστροφές στην Τουρκία (που παραμένουν ελάχιστες) και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το δόγμα της αποτροπής με τα κλειστά κέντρα και τους... πλωτούς φράχτες θα έχει λειτουργήσει απόλυτα μηδενίζοντας τις ροές.

Μετά από όλα αυτά -και προσπερνώντας το γεγονός των προεκλογικών διαβεβαιώσεων προς τους “γαλάζιους” δημάρχους της ηπειρωτικής Ελλάδας ότι δεν θα έρθει κανένας πρόσφυγας από τα νησιά- ο Ν. Μηταράκης συνεχίζει να απορεί για τη δυσπιστία που, όπως δήλωσε, βιώνει καθημερινά...

Έτσι, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι “η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των νησιωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, συνεχίζει να εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες και να “αποδεικνύει ότι είναι ανίκανη να χειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό”.

“Όσο δεν ακολουθεί τη λύση της αποσυμφόρησης των νησιών, το μπάχαλο θα συνεχίζεται, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους πρόσφυγες”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL