Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Μια επιστολή και μια απάντηση για την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια επιστολή και μια απάντηση για την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ

Με αφορμή τη δημοσίευση στην "Αυγή" της καταγγελίας της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών με τίτλο «Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ: Εδώ και χρόνια έχει κόψει αμοιβές σε καλοκαίρια και υπερωρίες», το Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ στα Ιωάννινα έστειλε επιστολή στην εφημερίδα μας, την οποία και δημοσιεύουμε, μαζί με την απάντηση της συντάκτριάς μας Χρύσας Βαϊνανίδη.

Ακολουθεί η επιστολή των εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ:

Με έκπληξη είδαμε την Κυριακή (2.2.2020) στο ενημερωτικό μέσο σας δημοσίευση σχετικά με την ανακοίνωση - καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) κατά των εκπαιδευτηρίων μας περί δήθεν παρεμπόδισης της αναπληρώτριας προέδρου της ΟΙΕΛΕ να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς κατά την επίσκεψή της στο σχολείο μας, αλλά και βιαιοπραγίας εις βάρος της, καθώς επίσης για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Θέλαμε να ελπίζουμε ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία θα απαιτούσε και τη διατύπωση της απόψεώς μας επί του θέματος αυτού, τουλάχιστον κατά τη δημοσίευση- προβολή της ανακοίνωσης-καταγγελίας της ΟΙΕΛΕ εις βάρος των εκπαιδευτηρίων μας ώστε οι αναγνώστες να σχηματίσουν πληρέστερη άποψη για το ζήτημα, όπως νομίζουμε ότι είναι ο στόχος σας. Ωστόσο, έστω και εκ των υστέρων, προς αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, σας παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς έχουν λάβει χώρα:

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 λίγο μετά τις 11 π.μ., εν ώρα λειτουργίας του Γυμνασίου - Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, η αναπληρώτρια πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, η οποία υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στο σχολείο μας (καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας), αλλά βρίσκεται σε νόμιμη εκπαιδευτική άδεια, επισκέφτηκε μετά από αρκετούς μήνες το σχολείο. Κατά την είσοδό της στο χώρο του σχολείου επικαλέστηκε τη διεκπεραίωση ζητήματος απτομένου της εκπαιδευτικής της αδείας. Αντί όμως να απευθυνθεί στη Γραμματεία του σχολείου για την υπόθεσή της, επισκέφτηκε το γραφείο των καθηγητών και πραγματοποιούσε στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς του σχολείου προεκλογικό αγώνα υπέρ της υποψηφιότητάς της κατά τις επικείμενες εκλογές της Κυριακής (2.2.2020) για την ανάδειξη των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του τοπικού παραρτήματος της ΟΙΕΛΕ. Μάλιστα δε, δεν αρκέστηκε στα παραπάνω, αλλά επειδή ορισμένοι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις τάξεις τους (έκαναν μάθημα στα παιδιά) η ανωτέρω εκπαιδευτικός ανέμενε στο χώρο υποδοχής του Σχολείου τους καθηγητές, κατά δε την ώρα που εκείνοι εξέρχονταν από το μάθημα και καθ’ όλη τη διάρκεια του ολιγολέπτου διαλείμματος (μεταξύ δηλαδή των διδακτικών ωρών) τους «ενημέρωνε» για την υποψηφιότητά της, προξενώντας όμως με τον τρόπο αυτό πρόβλημα στις εφημερίες των εκπαιδευτικών στη διάρκεια του διαλείμματος, στην επικοινωνία τους με τους μαθητές και παρακωλύοντας εν γένει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά της προκάλεσε την παρέμβαση του διευθυντή του Ημερήσιου Ιδιωτικού Γενικού Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, ο οποίος με ευγενικό ύφος την παρακάλεσε να μην απασχολεί τους εκπαιδευτικούς κατά την εκτέλεση των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων και της υπενθύμισε ότι για την πραγματοποίηση του προεκλογικού της αγώνα έπρεπε να έχει ενημερώσει τη διεύθυνση του σχολείου ώστε να συναντήσει τους εκπαιδευτικούς σε προκαθορισμένη ώρα αμέσως μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος, έτσι ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Συνάμα, ο διευθυντής του Ημερήσιου Γενικού Ιδιωτικού Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, ο οποίος παρακολουθούσε τη σκηνή, κάλεσε την ανωτέρω εκπαιδευτικό στο γραφείο του και είχε ημίωρη συνομιλία μαζί της. Μετά το πέρας της συνομιλίας τους η εκπαιδευτικός αποχώρησε, απευθύνοντας μάλιστα ειρωνικές και υβριστικές φράσεις προς τον διευθυντή του Λυκείου, τα οποία κρίνουμε σκόπιμο να μην παραθέσουμε εδώ, αλλά στα αρμόδια δικαστήρια, τα οποία θα επιληφθούν του θέματος. Ουδεμία, επομένως, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης υπήρξε, παρά την αδόκητη προσπάθεια της εκπαιδευτικού να κάνει τον προεκλογικό της αγώνα σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, ούτε βέβαια βιαιοπραγία εκ μέρους οιουδήποτε κατά της ανωτέρω εκπαιδευτικού. Όλα τα παραπάνω γεγονότα υπέπεσαν στην αντίληψη πολλών καθηγητών, οι οποίοι ευρίσκονταν σε διάλειμμα εκείνη την ώρα, καθώς και διοικητικών υπαλλήλων του σχολείου, οι οποίοι και θα καταθέσουν την αλήθεια ενώπιον των αρμοδίων αρχών, οργάνων και δικαστηρίων όταν κληθούν.

Θέτουμε, λοιπόν υπόψη τα ανωτέρω προς αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και για να ενημερώσετε τους αναγνώστες σας. Συνάμα δε δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε ρητά κάθε δικαιώματός μας για την αποκατάσταση κάθε ζημίας που μας προκάλεσε το παραπάνω δημοσίευμα, όπως επίσης και για κάθε ψευδή αναφορά για τον τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων μας, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του ότι η Παιδεία αποτελεί εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο, ώστε να μην καταχωρούνται άκριτα και άδικα ανακοινώσεις ή καταγγελίες οιουδήποτε, χωρίς μάλιστα προηγουμένως να ακουστεί και το θιγόμενο μέρος.

Απάντηση της συντάκτριας

Ματαίως αναζητήσαμε στη μακροσκελή επιστολή των εκπαιδευτηρίων έστω και μία απάντηση στις συγκεκριμένες καταγγελίες που έκανε η ΟΙΕΛΕ σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών στο εν λόγω σχολείο. Δεν υπήρξε καμία απάντηση για τις απλήρωτες υπερωρίες, καμία αναφορά για τη μη αμοιβή των εκπαιδευτικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για τον μηνιαίο μισθό των εκπαιδευτικών, ο οποίος, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι κατά περίπου 200 ευρώ λιγότερα από τον νόμιμο μισθό. Αντίθετα, η επιστολή επικεντρώνεται στην αντιπρόεδρο του σωματείου, η οποία «διασάλευσε» την «εύρυθμη λειτουργία του σχολείου» ενημερώνοντας τους συναδέλφους της για την υποψηφιότητά της στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του νέου Δ.Σ. του τοπικού παραρτήματος της ΟΙΕΛΕ... Έτσι κι αλλιώς, η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL