Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση για την κατάσταση στη Λέσβο: / ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση για την κατάσταση στη Λέσβο: Το πρόβλημα το δημιουργήσατε εσείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση για την κατάσταση στη Λέσβο: / ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση για την κατάσταση στη Λέσβο: Το πρόβλημα το δημιουργήσατε εσείς

«Το πρόβλημα το δημιουργήσατε εσείς, οι εμμονές σας, η διαχειριστική σας ανεπάρκεια και πάνω απ’ όλα η ακροδεξιά λογική με την οποία εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε το ζήτημα» τόνισε σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και τα επεισόδια στη Μόρια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε την κυβέρνηση «ηθικό αυτουργό» για την κατάσταση και ζήτησε εξηγήσεις από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την άσκηση αστυνομικής βίας κατά των διαμαρτυρόμενων προσφύγων. «Αναγκάζονται να διαβιούν μέσα στην εξαθλίωση. Αυτό τους υποκίνησε» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Με αφορμή την ενσωμάτωση της πολυτροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «δημόσια κοινοβουλευτική παραδοχή των λαθών, αλλά και του 'επιτελικού μπάχαλου' που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πεδίο» θυμίζοντας τον βασικό ρόλο που είχε το προσφυγικό - μεταναστευτικό στην προεκλογική ρητορική της Ν.Δ. Επισήμανε δε στη Ν.Δ. ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα σπείρατε ανέμους και σήμερα θερίζετε θύελλες» καταλογίζοντάς της ευθύνες για την «επικράτηση ενός ιδεολογικού κλίματος στην ελληνική κοινωνία».

Πολιτική αντίθετη στα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η παρουσία 20.000 ατόμων στη Μόρια, τη στιγμή που όταν ανέλαβε η κυβέρνηση στη Μόρια βρίσκονταν 5.768 άτομα, οφείλεται στη «βιοπολιτική αποτροπής» της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η πολιτική «εξαθλιώστε τους για να μην έρχονται» είναι αντίθετη με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και «απολύτως αναποτελεσματική» για τη διαχείριση των ροών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «σταματήσατε την πολιτική αποσυμφόρησης των νησιών με μεταφορές ευάλωτων στην ενδοχώρα εξαιτίας των ακροδεξιών εμμονών σας». Ειδικά για τα πλωτά φράγματα παρατήρησε ότι «δεν ξέρει κανείς τι να κάνει ακριβώς, να γελάσει με την ανοησία σας ή να λυπηθεί και να βάλει τα κλάματα με την ακραία αντίληψη που έχετε για τους όρους διαχείρισης του προσφυγικού».

Αθωώνετε Βίσεγκραντ και Τουρκία

Ο Ν. Βούτσης περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια σχολιάζοντας ότι αυτές ήταν που τους «υποκίνησαν» να διαμαρτυρηθούν. Σημείωσε ότι «η φιλολογία περί κλειστών κέντρων, αν εννοείτε κι αν ετοιμάζετε φυλακίσεις, είναι στον αέρα» κι αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Θύμισε δε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στον Φίλιπο Γκράντι ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών δεν θα είναι φυλακές και δεν θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τους.

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ουσιαστικά αθωώνει και τη Συνθήκη του Δουβλίνου, αλλά και τις χώρες του Βίσεγκραντ που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Τέλος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί με την πολιτική της «εμμέσως αθωώνετε και την Τουρκία και τις πιέσεις που ασκούνται από την ηγεσία της εις βάρος αυτών των ανθρώπων και εις βάρος βεβαίως και της χώρας μας».

Παραδοχή Μηταράκη

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης παραδέχτηκε εμμέσως ότι η συμφόρηση των νησιών επί των ημερών της Ν.Δ. ήταν πολιτική επιλογή. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προχώρησε σε αποσυμφορήσεις γιατί «ήταν στρατηγική επιλογή σας αυτοί να μείνουν στην Ελλάδα, ήταν στρατηγική επιλογή σας αυτοί που έρχονταν από τα νησιά, δικαιούνται ή δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, να μην έχει η χώρα μας τη δυνατότητα να τους επιστρέψει πίσω στην Τουρκία». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το πρόβλημα στα νησιά οφείλεται στους χαμηλούς ρυθμούς εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ο Ν. Μηταράκης υπερασπίστηκε τις ενέργειες της αστυνομίας κατά των προσφύγων στην Λέσβο, ενώ επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί πιθανότητας υποκίνησης της διαμαρτυρίας, κάτι που ισχυρίστηκαν κι άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. Ζήτησε τη στήριξη της αντιπολίτευσης «όταν θα αποβάλλουμε ΜΚΟ οι οποίες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους». Αρνήθηκε δε ότι η ειδική επιχορήγηση δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες αποτελεί «συνδιαλλαγή» με τους δήμους αυτούς ώστε να δεχτούν τις δομές.

Γ. Κουμουτσάκος: "Δήθεν αλληλέγγυοι"

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «δίκτυο σκοτεινών ΜΚΟ που ποτέ δεν ελέχθηκαν και δήθεν αλληλέγγυων». Μάλιστα άφησε υπονοούμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά επέλεξε αργούς ρυθμούς εξέτασης των αιτήσεων ασύλου για να ευνοήσει τις ΜΚΟ.

"Παρών" στην πολυτροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στην πολυτροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός υποστήριξε διατάξεις όπως οι ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχορηγήσεις στους δήμους με ανοικτές δομές φιλοξενίας κι ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή. Αντιτάχθηκε όμως στις διατάξεις για κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Σε σχέση με το μητρώο ΜΚΟ θύμισε ότι παρόμοιο μητρώο είχε δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε ο έλεγχος των ΜΚΟ να γίνεται «χωρίς γενικεύσεις και αυθαιρεσίες».

ΣΥΡΙΖΑ: Τακτοποίηση συμφερόντων κι αρπαχτές πίσω από τα μυστικά κονδύλια για την πολιτική προστασία

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τονίζοντας τη γραφειοκρατική δομή της. Μάλιστα ο Δ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα έχει προβλήματα συνταγματικότητας λόγω αφαίρεσης αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στις προβλέψεις για μυστικά κονδύλια σχετιζόμενα με την πολιτική προστασία υπό το πρόσχημα της κυβερνοασφάλειας. Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «τακτοποίηση ειδικών συμφερόντων» κι επιδίωξη παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων για δημόσιες συμβάσεις. Για «αρπαχτή, χωρίς παραστατικά» έκανε λόγο κι ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης.

Για «αναποτελεσματικότητα, μυστικά κονδύλια και κομματικούς στρατούς» έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη. «Πού έχετε δει το κράτος και ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηρίζεται σε μετακλητούς υπαλλήλους χωρίς καμία οργάνωση και ενίσχυση των υπηρεσιακών δομών;» αναρωτήθηκε η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Για «υποθήκευση της Πολιτικής Προστασίας με αδιαφάνεια, τακτοποίηση κολλητών, σύγχυση αρμοδιοτήτων, σκοτεινά κονδύλια και αναθέσεις» μίλησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL