Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Επισκέψεις Μηταράκη σε Κω, Λέρο και Σάμο - Με επιστολή Γ. Κουμουτσάκου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κοινή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου ζητείται ανάγκη επιμερισμού των βαρών με σχετική σ / Από την Κω άρχισε η διαδικασία κράτησης όσων εισέρχονται στη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επισκέψεις Μηταράκη σε Κω, Λέρο και Σάμο - Με επιστολή Γ. Κουμουτσάκου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κοινή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου ζητείται ανάγκη επιμερισμού των βαρών με σχετική σ / Από την Κω άρχισε η διαδικασία κράτησης όσων εισέρχονται στη χώρα

Τα νησιά Λέρος, Κως και Σάμος επισκέφθηκε το σαββατοκύριακο και χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επαναλαμβάνοντας την ίδια επωδό με τις δύο προτεραιότητες της κυβέρνησης "να συμβάλει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που αποτελεί σημαντικό μας στόχο για το 2020. Επίσης στόχος μας είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες".

Χθες ο υπουργός επισκέφθηκε τη Σάμο και συνάντησε τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Β. Πανουράκη και τους δημάρχους του νησιού Γ. Στάντζο και Αλ. Λυμπέρη και έλαβε μέρος στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Στις δηλώσεις του ο υπουργός μίλησε για το νέο κέντρο που κατασκευάζεται στη Σάμο και την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ασύλου που εφαρμόζεται, όπως σημείωσε, στην Κω από χθες "με κράτηση όσων εισέρχονται στη χώρα μας για 25 ημέρες, μέχρι να ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου". Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό ίσχυε ήδη.

Η επιστολή

Παράλληλα, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος απέστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Τζόχανσον με τις βασικές ελληνικές απόψεις εν όψει της διαμόρφωσης της πρότασης της Επιτροπής για την Κοινή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη επιμερισμού των βαρών με σχετική συνδρομή στα κράτη - μέλη πρώτης γραμμής και εστίασε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν πρωτοβουλίες της χώρας για επιστροφές, την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και την πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία "Έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στην Ελλάδα", η οποία θα σημάνει κατά το υπουργείο σχεδόν τον διπλασιασμό των εργαζομένων του Οργανισμού στην Ελλάδα.

Σ. Βαρδάκης: Να ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης για την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν άμεσα την πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης για την ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις Περιφέρειες της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης περιλαμβανόταν η αύξηση του αριθμού θέσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων ESTIA από 1.100 σε 2.600 σε μισθωμένες κατοικίες με επέκταση και σε νέες περιοχές του νησιού, καθώς και η σταδιακή δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, συνολικής δυναμικότητας έως 150 θέσεων.

Υγειονομικό υλικό στη Μόρια

Τέλος, χθες μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού παρέδωσαν για τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας εθελοντές της συλλογικότητας «Αλληλεγγύη για Όλους», ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και συνεργάτες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL