Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Φοβικοί απέναντι στους πρόσφυγες - μετανάστες οι Έλληνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοβικοί απέναντι στους πρόσφυγες - μετανάστες οι Έλληνες

Εξετάζοντας τώρα την άλλη έρευνα σχετικά με τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που διεξήχθει σε συνεργασία με το γερμανικό ίδρυμα Hanns Seidel και την εταιρεία ερευνών Marc, οι Έλληνες φαίνεται ότι πλειοψηφικά πλέον έχουν εσωτερικεύσει την αντιμεταναστευτική ρητορεία, αναγνωρίζουν όμως τις κακές συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες, την έλλειψη επαρκούς στήριξής τους από την Πολιτεία αλλά και την αναποτελεσματικότητα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Σύμφωνα με την έρευνα,"το 56% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος της ύπαρξης μεταναστών στην ελληνική οικονομία είναι αρνητικός. Το 58% θεωρούν ότι η παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα ‘αποτελεί κίνδυνο αλλοίωσης της εθνικής μας ταυτότητας’. Το 79% πιστεύουν ότι η παρουσία των μεταναστών δεν συμβάλλει στην επίλυση του δημογραφικού. Το 53% πιστεύουν ότι η παρουσία τους αυξάνει την εγκληματικότητα. Το 54% πιστεύουν ότι στο μέλλον θα έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες. Το 71,8% ότι η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα πρέπει να είναι πιο αυστηρή".

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων Ελλήνων σε ποσοστό 88,2% πιστεύουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων, ενώ σε ποσοστό 83,6% πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν και να πάνε σε άλλη χώρα.

Παράλληλα όμως, οι Έλληνες του δείγματος της έρευνας σε ερωτήσεις σχετικά το ποια είναι η γνώμη τους για τη λειτουργία των hot spot σε ποσοστό 63,3% την κρίνουν ως αρνητική ή μάλλον αρνητική και μόλις το 17,5 % ως θετική και το 16,1% ούτε θετική ούτε αρνητική. Στο εάν υπάρχει επαρκής μέριμνα της πολιτείας για να ενσωματώσει όσους δικαιούνται άσυλο, το 64, 3% απαντά αρνητικά και το 22,5% θετικά, ενώ τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα κέντρα των νησιών το 67,9% τις κρίνει κακές / πολύ κακές και το 9% καλές / πολύ καλές.

Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, οι ερωτηθέντες Έλληνες κατά 80,4 % πιστεύουν ότι είναι αναποτελεσματική και μόλις 17,7% κρίνουν ότι είναι αποτελεσματική.

Αξιοσημείωτες είναι και οι απαντήσεις σχετικά με τη συμβολή τοπικής κοινωνίας, ΜΜΕ, Ε.Ε. και υπουργείων. Τις πιο θετικές κρίσεις τις απολαμβάνει η τοπική κοινωνία/απλοί άνθρωποι (67,9%) και τις αρνητικότερες τα υπουργεία (54%), τα ΜΜΕ (52,5%) και η Ε.Ε. (50,7%).

Για τον ρόλο των ΜΚΟ, οι αρνητικές κρίσεις φτάνουν το 45,9%, ενώ το 73% πιστεύει ότι η διαχείριση των κονδυλίων γίνεται με σπατάλη και αδιαφάνεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL