Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων / Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων: Η Θεσσαλονίκη τιμά τους Εβραίους της που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων / Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων: Η Θεσσαλονίκη τιμά τους Εβραίους της που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα

Φορείς της πόλης και Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, που δεν πρέπει να ξεχαστεί για να μην επαναληφθεί...

Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για αύριο από την ΠΚΜ και την ΙΚΘ θα ξεκινήσουν από την Αποθήκη Δ' του λιμανιού, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι. Μετά την κεντρική ομιλία από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, ενώ το απόγευμα η Ισραηλιτική Κοινότητα και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν μια συναυλία στην παλαιότερη Συναγωγή της πόλης, τη Συναγωγή Μοναστηριωτών, με τίτλο «Περίμενέ με, Θεσσαλονίκη - 75 χρόνια μετά». Σ' αυτήν συμμετέχουν η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου και ο Νίκος Παναγιωτίδης στα νυκτά όργανα και τις ενορχηστρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Περίμενέ με, Θεσσαλονίκη» τραγουδούσαν οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι, κρατούμενοι στο Άουσβιτς. Επίσης, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης διοργανώνει δωρεάν για το κοινό περιηγήσεις στις παλιές εβραϊκές συνοικίες, τις Συναγωγές, τις αγορές, το μνημείο του Ολοκαυτώματος, ζωντανεύοντας έτσι την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, που έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της πόλης για αιώνες.

Για την Ιστορία...

Από τους 46.091 Εβραίους Θεσσαλονίκης, άνδρες γυναίκες και παιδιά, που μεταφέρθηκαν με τα τρένα του θανάτου στο Άουσβιτς και το Μπίρκενάου πίσω στην πατρίδα και την πόλη επέστρεψαν μόλις 1950. Ακόμη και αυτοί βρήκαν τις περιουσίες τους λεηλατημένες και καταπατημένες είτε από δωσίλογους είτε από το ελληνικό κράτος και χρειάστηκε να δώσουν μεγάλο αγώνα επιβίωσης. Δεν βρήκαν καν τους νεκρούς προγόνους τους, αφού το Εβραϊκό νεκροταφείο που βρισκόταν στον χώρο όπου ανεγέρθηκε το ΑΠΘ ξηλώθηκε από τους ναζί και τα μάρμαρα από τους τάφους μέχρι σήμερα «κοσμούν» δάπεδα εκκλησιών και κράσπεδα.

Κυβερνήσεις δήθεν «πατριωτικές», πιστές στο τρίπτυχο «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», αλλά και τοπικοί άρχοντες έκαναν επί δεκαετίες ό,τι περνά από το χέρι τους για να ξεχαστεί η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και να διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη ο αφανισμός μιας ανθηρής κοινότητας, και μάλιστα χωρίς καμία αντίδραση. Δεν τα κατάφεραν... Μετά την εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη στον δήμο, που πίστευε στην ανάδειξη της πολυπολιτισμικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, η πόλη άρχισε να τιμά τη μνήμη των θεσσαλονικιών Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, κάτι που έχει πλέον καθιερωθεί.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν τοποθέτησαν τον Ιανουάριο του 2018 τον θεμέλιο λίθο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα ανεγερθεί στον χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικό Σταθμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL