Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
"Τσιγκουνιές" από το υπουργείου Εργασίας για το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τσιγκουνιές" από το υπουργείου Εργασίας για το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ

Στον «αέρα» παραμένει η συνέχιση της λειτουργίας του «Σπιτιού της ΑΡΣΙΣ» για κακoποιημένα παιδιά, αφού η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάθε άλλο παρά δεσμεύεται για την κάλυψη της τρύπας των περίπου 100.000 ευρώ που έχει δημιουργηθεί το 2019. Η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη, έκανε σαφές ότι το υπουργείο δεν σκοπεύει να συνδράμει αποφασιστικά ώστε να μείνει ανοιχτή η μοναδική δομή επείγουσας προσωρινής φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ομολόγησε πως «θα διερευνηθεί ποιοι άλλοι φορείς μπορούν να λειτουργήσουν τη δομή σε περίπτωση που οι προσπάθειες δεν αποδώσουν».

Σύμφωνα με τον Χρ. Γιαννούλη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δείχνει «το σκληρό της πρόσωπο απέναντι όχι σε μια δομή, αλλά στα ίδια τα κακοποιημένα παιδιά». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε εκ νέου το αρμόδιο υπουργείο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία «να δείξουν στοιχειώδη ανθρωπιά και να προχωρήσουν στην άμεση χρηματοδότηση της δομής και στη διασφάλιση της λειτουργίας της για τα επόμενα χρόνια». «Είναι χρήματα που δεν θα λείψουν για τα έργα βιτρίνας και τις δημόσιες σχέσεις του υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα μάτια των παιδιών που φιλοξενούνται στον ξενώνα είναι τα μάτια της Ιστορίας, που θα γράψει για τον καθένα μας αν άξιζε τον κόπο να κατέχουμε δημόσια αξιώματα» κατέληξε.

Σε νοσοκομεία και ψυχιατρεία

Η υπεύθυνη του ξενώνα Μαριάννα Κολοβού μιλώντας Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης εξήγησε τη σημασία της συγκεκριμένης δομής, αφού είναι η μόνη που μπορεί να αγκαλιάσει άμεσα κακοποιημένα παιδιά που η εισαγγελία ανηλίκων κρίνει ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή παιδιά ζουν στον δρόμο που φτάνουν μόνα τους στα αστυνομικά τμήματα. Σε περίπτωση «λουκέτου», αυτά τα παιδιά θα οδηγούνται είτε σε παιδοψυχιατρικές κλινικές είτε σε νοσοκομεία, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Με δεδομένο ότι η Δ. Μιχαηλίδου άφησε αιχμές για "υψηλά" λειτουργικά έξοδα της δομής και παράλληλα ανέφερε για εντυπωσιασμό ότι ο προϋπολογισμός της ΑΡΣΙΣ είναι 23 εκατ. ευρώ, η Μ. Κολοβού διευκρίνισε ότι τα 23 εκατ. αφορούν στον συνολικό προϋπολογισμό της οργάνωσης για τα δεκάδες προγράμματα που «τρέχει» πανελλαδικά για πρόσφυγες και όχι μόνο. Τόνισε επίσης ότι κάθε πρόγραμμα έχει τον δικό του προϋπολογισμό και ότι δεν μπορεί η οργάνωση να μεταφέρει χρήματα από ένα πρόγραμμα σε κάποιο άλλο. «Η κ. Μιχαηλίδου μάς είπε ότι οι ίδιοι θέλουν να συνεχίσει ο ξενώνας αλλά το ποιος θα τον συνεχίσει είναι κάτι που θα δούνε, γιατί είναι άμεσα συνυφασμένο με το ποιος μπορεί να καλύψει ιδιωτική χρηματοδότηση, δηλαδή με φιλανθρωπία που σήμερα υπάρχει και αύριο δεν υπάρχει», σχολίασε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL