Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Συμφωνίες, διαψεύσεις και στο βάθος κλειστά κέντρα στα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνίες, διαψεύσεις και στο βάθος κλειστά κέντρα στα νησιά

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο, στην περίπτωση των αντιδράσεων των κατοίκων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά σχέδια, είναι τα κλειστά κέντρα χιλιάδων θέσεων για τους αιτούντες άσυλο.

Γιατί μπορεί οι τοπικοί άρχοντες με δηλώσεις τους και με το ψήφισμα που παρέδωσαν χθες στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη να δηλώνουν ότι δεν δέχονται "καμία νέα δομή" και να ζητούν "κλείσιμο των υπαρχουσών δομών", ωστόσο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε ότι "συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές. Υπάρχουν διαφορές για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους. Πιστεύω ότι, καθώς ανακτάμε την εμπιστοσύνη με την ενίσχυση των επιστροφών, αυτή η συζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλά".

Άλλωστε ήδη από προχθές -πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι συγκεντρώσεις στα νησιά- κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης δήλωναν ότι: "Οι δήμοι του Βορείου Αιγαίου αποδέχονται τη δημιουργία δομών, διαφωνούν στο μέγεθος. Προσπαθούμε όπου είναι εφικτό να μειωθεί το μέγεθος, αλλά πρέπει να είναι επαρκές ώστε αφενός να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ροές και αφετέρου να εξασφαλίσει το άμεσο και οριστικό κλείσιμο των σημερινών δομών".

Το πρωταρχικό τους δηλαδή επιχείρημα είναι ότι όσο πιο μεγάλη θα είναι η φυλακή, όσο περισσότερες οικογένειες αιτούντων άσυλο κρατηθούν σε αυτή στα νησιά, τόσο λιγότεροι πρόσφυγες θα έλθουν!

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι προ τριών μηνών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο για κέντρα κράτησης.

Επιπλέον ο Ν. Μηταράκης ανέφερε πως συμφωνούν ότι "η πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η μείωση των ροών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών για την καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών".

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και νησιών "θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους" και πως "στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθήσει στον περιορισμό των ροών. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε μαζί με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου". Για τις υπάρχουσες δομές είπε ότι "θα κλείσουν οριστικά με το νέο σχέδιο. Υπάρχει ήδη χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ότι αυτό πρέπει να γίνει το καλοκαίρι του 2020."

Διαψεύσεις και ακροδεξιά ρητορεία Μουτζούρη

Ωστόσο, τη συμφωνία για τις κλειστές δομές στη συνέχεια έσπευσαν να διαψεύσουν δήμαρχοι Χίου Σταμάτης Καρμαντζής και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Ο δήμαρχος Χίου διευκρίνισε ότι δεν συμφώνησαν, γι' αυτό και εμμένουν στο πλαίσιο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, που μιλά για μία μόνο δομή καταγραφής και ταυτοποίησης, δυναμικότητας έως 500 ατόμων.

«Καμία συμφωνία δεν υπήρξε για κλειστή δομή οπουδήποτε στη Λέσβο. Καμία δέσμευση, καμία παρέκκλιση από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου (...) Καμία νέα δομή, κλειστή ή ανοιχτή, πουθενά στο νησί. Απλά και καθαρά λόγια» δήλωσε ο Τ. Βέρρος.

Αξιοσημείωτος είναι για άλλη μια φορά και ο τρόπος που δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, ο οποίος μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για ανάγκη απτών εξαγγελιών από την κυβέρνηση και για "κλονισμό της εμπιστοσύνης" σε αυτήν.

Στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση χαρακτήριζε το ψήφισμα "θεωρητικού επιπέδου", υποστήριζε την απομάκρυνση "όλων αυτών των ανθρώπων και ταυτοποίησή τους στην υπόλοιπη Ελλάδα" και, πιστός στην ανοιχτά ακροδεξιά ρητορική που έχει υιοθετήσει ο ίδιος, σημείωσε: "Σε περίπτωση εθνικής κρίσης δεν ξέρουμε πώς θα δράσουν οι άνθρωποι αυτοί".

Στη συνάντηση στο Μαξίμου δεν έγινε δεκτός ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς, ενώ το ΚΚΕ κατήγγειλε ως «απαράδεκτη" την ενέργεια Μηταράκη "να αποκλείσει από τη συνάντηση (...) συμμετοχή εκπροσώπων των συνδυασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ανάμεσα στους αποκλεισμένους ήταν και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Στ. Τάσσος».

Γ. Γεραπετρίτης: Αποτροπή, επιστροφές, αστυνόμευση

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πριν από τη συνάντηση ο Γ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για μια μοναδική ευκαιρία να εφαρμοστεί επιτέλους ένα στρατηγικό σχέδιο. Μέχρι στιγμής αυτό που συνέβαινε ήταν αποσπασματικές πολιτικές - μπαλώματα για τις υπάρχουσες ροές, είπε, ενώ αναφερόμενος στους τρεις πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου, μίλησε για επιτήρηση και αποτροπή στα θαλάσσια σύνορά μας, για το νέο σύστημα ασύλου με συντετμημένες προθεσμίες ολοκλήρωσης της εξέτασης ασύλου, τις επιστροφές και φυσικά τις νέες δομές στα νησιά.

Αναφέρθηκε στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα των νησιών και γύρω απ' αυτά. Αντ' αυτού η κυβέρνηση προτείνει συγκεκριμένους κοιτώνες -με χωριστούς χώρους για τους ευαίσθητους πληθυσμούς- με αστυνόμευση και απόλυτο έλεγχο, με παροχές υγείας και εκπαίδευσης, σημείωσε.

Τροπολογία για τις ΜΚΟ

Μιλώντας στον ρ/σ Real ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας προανήγγειλε άμεση κατάθεση τροπολογίας για τις ΜΚΟ από τον Ν. Μηταράκη, "η οποία συμφωνήθηκε να έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα βοηθούν, ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός έλεγχος, αλλά, κυρίως, να μην γίνεται χρήση από κάποιες ΜΚΟ της πρόσβασης σε πληροφορίες που έχουν αναπτύξει με την άλλη πλευρά. Υπάρχουν πάρα πολλές ΜΚΟ που έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, αλλά υπάρχουν κι άλλες οι οποίες καταχρώνται αυτής της εμπιστοσύνης και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα".

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν την αποστροφή του Στ. Πέτσα περί πληροφοριών και "άλλης μεριάς", ωστόσο έκαναν λόγο για "πιστοποίηση των ΜΚΟ και των εργαζομένων τους". Υπενθυμίζεται ότι μητρώο των ΜΚΟ υπάρχει στο παλιό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από το 2016 - 2017.

Αλ. Χαρίτσης: Παράβαση του Διεθνούς Δικαίου τα κλειστά κέντρα - φυλακές

"Η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση και προεκλογικά καλλιέργησε τη μισαλλοδοξία και εξαπάτησε με ψέματα τους πολίτες υποστηρίζοντας ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι μετεγκαταστάσεις και η αποσυμφόρηση των νησιών δεν αποτελούν λύση" τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαριθμώντας τις παλινωδίες της κυβέρνησης και σημειώνοντας ότι "ακόμη όμως και τώρα όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται ότι για τη διαχείριση του ζητήματος απαιτείται σχέδιο και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά προβαίνουν σε ανεύθυνες δηλώσεις που φανερώνουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες.

"Έστω και τώρα τους καλούμε να απαρνηθούν τις εμμονές τους και να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα του ζητήματος. Να μην προχωρήσουν στη δημιουργία τεράστιων κλειστών κέντρων - φυλακών στα νησιά μας, που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Να προβούν άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών, να επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου και να άρουν τον απαράδεκτο περιορισμό της πρόσβασης αιτούντων άσυλο στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL