Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σύγκρουση δύο κόσμων για την πολιτική επιδομάτων

Αντιπαράθεση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή - Σειρά τροπολογιών από τον ΣΥΡΙΖΑ για κύρια σημεία του νομοσχεδίου - Απαράδεκτος ο αποκλεισμός μεταναστών - Αντιπρόταση για καταβολή του επιδόματος γέννησης σε μία κι όχι δύο δόσεις

Έντονη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο για τα κοινωνικά επιδόματα είχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την υφυπουργό Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου κατά τη συζήτησή του κατ’ άρθρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε επί της αρχής του νομοσχεδίου, αν και στηρίζει τη βασική ρύθμιση για την καταβολή του επιδόματος γέννησης των 2.000 ευρώ. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου κατέθεσε μία σειρά τροπολογίες για κύρια σημεία του νομοσχεδίου που έχουν να κάνουν με τον αποκλεισμό μεταναστών από τα επιδόματα, αλλά και την καταβολή του επιδόματος γέννησης σε μία κι όχι δύο δόσεις.

Η Θ. Φωτίου υπερασπίστηκε την πολιτική των επιδομάτων και των παροχών, τόσο για τη συμβολή της στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων όσο και για τη σημαντική αναπτυξιακή της διάσταση. Μάλιστα, η Θ. Φωτίου θύμισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να κόψει τα 600 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο είχε ως αποτέλεσμα να «κάτσει» η αγορά.

Παράλληλα, η Θ. Φωτίου αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μεταξύ άλλων, η Θ. Φωτίου αναφέρθηκε στις 10.000 νέες θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών που δημιουργήθηκαν με κονδύλι 15 εκατ. ευρώ που εξοικονομήθηκε αποκλειστικά από επισκόπηση δαπανών στο Δημόσιο. «Δεν κάναμε πίτες 12.000 ευρώ, μαζεύαμε κάθε ευρώ» σχολίασε δηκτικά.

Αντίθετος με το Κοινοτικό Δίκαιο ο αποκλεισμός μεταναστών

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία ώστε να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο ο αποκλεισμός των μεταναστών από τα κοινωνικά επιδόματα με αύξηση από 5 σε 12 των ετών μόνιμης διαμονής προκειμένου οι μετανάστες να καταστούν δικαιούχοι. Η Θ. Φωτίου θύμισε ότι κατά την ακρόαση φορέων οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισαν την αντίθεση των διαχωρισμών που επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με το Κοινοτικό Δίκαιο.

Δ. Μιχαηλίδου: Σε δύο δόσεις για να μην αυξηθούν οι τιμές των σχετικών προϊόντων

Σε χαμηλότερους τόνους από τη συζήτηση επί της αρχής, η Δ. Μιχαηλίδου χαρακτήρισε το επίδομα γέννησης «καλή αρχή, αλλά όχι ικανή συνθήκη» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Όσον αφορά τις δύο δόσεις για την καταβολή του επιδόματος, η Δ. Μιχαηλίδου παραδέχτηκε ότι το κίνητρο της κυβέρνησης είναι μήπως ενόψει της καταβολής του αυξηθούν οι τιμές σε προϊόντα που σχετίζονται με τη γέννα. Η Δ. Μιχαηλίδου υπερασπίστηκε τους διαχωρισμούς στην καταβολή των επιδομάτων μεταξύ γηγενών και μεταναστών με τον ισχυρισμό ότι απαιτείται «βιωματικός δεσμός» του μετανάστη με τη χώρα.

Αντιπαράθεση για τη σχολική διαρροή και την περικοπή του ΚΕΑ

Παράλληλα, υπήρξε αντιπαράθεση και για την περικοπή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης εφόσον διαπιστωθεί ότι το παιδί της οικογένειας δεν πηγαίνει σχολείο. Η Θ. Φωτίου τόνισε ότι επιχειρείται καταπάτηση του δικαιώματος του παιδιού σε αξιοπρεπή διαβίωση «δήθεν στο όνομα» του δικαιώματός του στη μόρφωση υπερασπιζόμενη μια λιγότερο τιμωρητική τακτική. Την ανάγκη η Πολιτεία «να επικοινωνεί στην οικογένεια ότι πρέπει να στέλνει τα παιδιά της στο σχολείο» επικαλέστηκε η Δ. Μιχαηλίδου αξιοποιώντας και τη στήριξη του Συνηγόρου του Πολίτη στο μέτρο.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις