Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
"Έξωση" των Ρομά από τον Δήμο Θερμαϊκού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έξωση" των Ρομά από τον Δήμο Θερμαϊκού

Θεσσαλονίκη: Να μην τους πετάξουν έξω από τα παραπήγματα στα οποία ζουν εδώ και χρόνια και μάλιστα το καταχείμωνο, χωρίς κανένα σχέδιο μετεγκατάστασής τους, ζητούν οι οικογένειες των Ρομά που διαβιούν ακόμη και σήμερα, κάτω από άθλιες συνθήκες, στην περιοχή Τσαΐρια του Δήμου Θερμαϊκού. Τον καταυλισμό ισοπέδωσε στο μεγαλύτερο μέρος του ο δήμαρχος της περιοχής Γ. Τσαμασλής, με το πρόσχημα ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί, στο σύνολό τους, ρυπαίνουν το περιβάλλον, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και καταπατούν δημοτική περιουσία.

Χθες πολλές οικογένειες Ρομά βρέθηκαν στο δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε η αγωγή που κατέθεσε σε βάρος τους ο Δήμος Θερμαϊκού, ζητώντας την έξωσή τους από τα διοικητικά του όρια. Ο Γ. Τσαμασλής, που ήταν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη νομαρχία Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έκρυψε τα αισθήματά του για τους Ρομά... «Δεν είναι υπεύθυνος ο Δήμος Θερμαϊκού να βρει τον τόπο όπου θα μετεγκατασταθούν» δήλωσε, κάνοντας σαφές ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να του αδειάσουν το «οικόπεδο» και όχι το τι θα απογίνουν αυτές οι οικογένειες. Υποστήριξε, επίσης, ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του από κάποιους που ζουν στον πρόχειρο καταυλισμό και πως γι' αυτόν τον λόγο δεν κοιμάται σπίτι του!

Νωρίτερα, ο συνήγορος των Ρομά Γ. Τσιάκαλος τόνισε ότι «το μόνο που ζητάμε είναι να μην μείνουν έκθετοι σε κινδύνους, στο κρύο. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να βρουν ένα μέρος για να ζουν, να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να μην δημιουργηθεί πάλι ο φαύλος κύκλος της αποτροπής στην κοινωνική τους ενσωμάτωση». Απαντώντας στις κατηγορίες ότι οι Ρομά στη συγκεκριμένη περιοχή καίνε συχνά λάστιχα ή και αυτοκίνητα, ρυπαίνοντας έτσι το περιβάλλον, εξήγησε ότι αυτό το έκαναν συγκεκριμένα άτομα και ότι δεν ήταν όλοι τους Ρομά, καθώς και πολλοί άλλοι πετάνε τα σκουπίδια τους στην περιοχή του καταυλισμού. «Συνήθως μισαλλόδοξες και ανυποστήρικτες αιτιάσεις απόδοσης συλλογικής παραβατικότητας η Δικαιοσύνη τις αποκρούει. Μετριούνται, ζυγίζονται και πάντα θεωρούνται ότι είναι ελλιπείς. Πιστεύουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη και οι άνθρωποι αυτοί ζητούν την μετεγκατάστασή τους. Δεν θέλουν να μείνουν αφού δεν τους θέλουν κι αυτοί» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL