Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΕΞΑΡΧΕΙΑ / Εξάρχεια: Το σπίτι μας δεν το εγκαταλείπουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΞΑΡΧΕΙΑ / Εξάρχεια: Το σπίτι μας δεν το εγκαταλείπουμε

Δεν υπάρχει πεζοδρόμιο σήμερα στα Εξάρχεια που να μην έχει θραύσματα από γυαλιά. Οι κλοπές σε αυτοκίνητα αποτελούν εδώ και καιρό καθημερινό φαινόμενο, ακόμη και σε ώρες που κυκλοφορεί πολύς κόσμος.

Την περασμένη εβδομάδα, σ' έναν από τους μεγάλους και κεντρικούς δρόμους των Εξαρχείων, την Εμμανουήλ Μπενάκη, κάποιος έκλεβε στις 9 το βράδυ ένα αμάξι μπροστά στα μάτια των περαστικών, που κοιτάζονταν μεταξύ τους απορημένοι κι έχοντας ένα αίσθημα ανημπόριας. Ο κλέφτης είχε παραβιάσει την πίσω πόρτα και με τον φακό του έψαχνε τα αντικείμενα στο πορτ μπαγκάζ. Η πόρτα ήταν διάπλατα ανοιχτή και μια σακούλα με κλοπιμαία βρισκόταν ακουμπισμένη στη μέση του πεζοδρομίου.

Οι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής είναι πια υποψιασμένοι. Σπάνια θα έχουν αφήσει αντικείμενα στα καθίσματα. Υποψιασμένοι είναι όμως και οι επίδοξοι κλέφτες, οι οποίοι σπάνε τα αυτοκίνητα και τρυπώνουν στο πορτ μπαγκάζ ξηλώνοντας τα πίσω καθίσματα.

Ο κόσμος των Εξαρχείων δεν αντιμετωπίζει με προκατάληψη την παραβατικότητα. Την αντιλαμβάνεται ως αποτέλεσμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Ωστόσο, σε σχέση με το παρελθόν, η παραβατικότητα τώρα έχει αποκτήσει πιο επιθετικό χαρακτήρα, με ευθείες απειλές σε όσους τυγχάνει να βρεθούν μπροστά σε μια κλοπή. Κάποιες φορές οι απειλές συνοδεύονται κι από την επίδειξη μαχαιριών.

Γνωστές οι συμμορίες

Υπεύθυνες για την πλειονότητα των κλοπών, που δεν περιορίζεται σε αυτοκίνητα, αλλά έχει επεκταθεί και με διαρρήξεις σε διαμερίσματα, είναι γνωστές συμμορίες, τις οποίες, σύμφωνα με τους κατοίκους, η αστυνομία ανέχεται σκόπιμα. Στον αντίποδα οι αρχές δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο σε ό,τι αφορά την εκκένωση καταλήψεων στέγης και κοινωνικών χώρων, στην καταστολή κινητοποιήσεων, αλλά και στον βασανισμό πολιτών με κριτήριο την πολιτική τους ταυτότητα.

Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς στις 7 Νοεμβρίου. Μετά από επίθεση αναρχικών σε μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα τη μερική καταστροφή της μίας, η αστυνομία, σε ένα κρεσέντο ρεβανσισμού, κατέκλυσε την περιοχή με ισχυρές δυνάμεις και επιχείρησε να εισβάλει στο “Καφενείο”, μαγαζί που βρίσκεται πάνω στην πλατεία.

Γύρω από το μαγαζί είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος σε ένδειξη αλληλεγγύης, ζητώντας από τους άνδρες της ΟΠΚΕ να σταματήσουν την προσπάθεια να εισβάλουν, καθώς μέσα στο μαγαζί βρίσκονταν ακόμη και παιδιά, ενώ από την προσπάθειά τους να μπουν μέσα υπήρχε κίνδυνος να καταπλακώσει η πόρτα τον κόσμο.

Ενώ ο κόσμος στεκόταν ειρηνικά στο σημείο κι ενώ δεν είχε προηγηθεί καμία πρόκληση, οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά και κλομπιές και συνέλαβαν τον αναρχικό Λάμπρο Γούλα προχωρώντας, όπως αποδείχτηκε, σε μία στοχευμένη ενέργεια. Όπως αποκάλυψε τότε η ιστοσελίδα omnia.tv, ο Λ. Γούλας ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε άγρια από τους αστυνομικούς, οι οποίοι κυριολεκτικά τον έσερναν απ' τον έναν δρόμο στον άλλον.

Όταν έφτασαν στην οδό Μπουμπουλίνας, στον δρόμο όπου κάποτε βασάνιζε αντιφρονούντες η χούντα, ένας ματατζής έφτασε στο σημείο να του κατεβάσει το εσώρουχο και να κολλήσει πίσω του. Σε μια φασιστική επίδειξη δύναμης, του φώναξε στο αυτί: «Έτσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα, ρε, το κατάλαβες; Όποιος δεν δέχεται φάπα και πούτσα δεν θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο».

Η κλιμάκωση της αστυνομικής βίας, αλλά και η κατακόρυφη άνοδος της παραβατικότητας με την ανοχή των αρχών δεν έμεινε αναπάντητη. Οι πρωτοβουλίες κατοίκων και οι πολιτικές συλλογικότητες που εδρεύουν στην περιοχή αντέδρασαν δυναμικά.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό σύνθημα το “No pasaran” (“Δεν θα περάσουν”), πραγματοποιήθηκε πολυπληθής διαδήλωση για την υπεράσπιση των κοινωνικών χώρων, καθώς λίγες μέρες πριν είχαν προηγηθεί επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων, δύο από τις οποίες ήταν στέγης (Σπ. Τρικούπη), για πάνω από 140 πρόσφυγες. Οι επιχειρήσεις έγιναν με τη συμμετοχή πάνοπλων αστυνομικών και με αιφνιδιαστικές εφόδους τα ξημερώματα, που τρομοκράτησαν τις οικογένειες των προσφύγων.

Διαδήλωση κατοίκων

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στις 3 Νοεμβρίου, την οποία οργάνωσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων. Με κεντρικό αίτημα την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη, μια ξυλοπόδαρη μπροστά στην κεφαλή της πορείας και τραγούδια της χορωδίας, εκατοντάδες κάτοικοι των Εξαρχείων επιχείρησαν να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής, τα οποία δεν αφορούν τη συμβίωσή τους με τους πρόσφυγες.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης οι κάτοικοι φώναζαν συνθήματα ενάντια στις μαφίες ναρκωτικών, αλλά και την υποκριτική στάση της αστυνομίας, την οποία τη συμπύκνωναν σε συνθήματα όπως: «Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία - φυλάνε οι κακόμοιροι μη φύγει η μαφία».

Η πορεία είχε αποτέλεσμα να υποχωρήσει για πρώτη φορά η διμοιρία ΜΑΤ που βρισκόταν στην Καλλιδρομίου στο ύψος της οδού Ζωσιμάδων, μετά την εκκένωση της κατάληψης GARE. Κατάκτηση που εν τέλει παγιώθηκε, καθώς αυξήθηκαν οι πιέσεις από τις καταγγελίες κατοίκων και ανθρώπων που δουλεύουν στην περιοχή. Στις 5 Νοεμβρίου η “Αυγή” είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με καταγγελίες για σεξιστική επίθεση των ΜΑΤ σε εργαζόμενη την ώρα που εκείνη πήγαινε το πρωί στη δουλειά της. Επιπλέον είχε καταγραφεί μεγάλη πτώση στην "κίνηση" των μαγαζιών, καθώς, λόγω της παρουσίας των ΜΑΤ, αρκετοί από τους πελάτες έπαψαν να πηγαίνουν.

Ακολούθησε μία ακόμη κινητοποίηση από το Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο Εξαρχείων έξω από το δημαρχείο της Αθήνας. Ενώ η τελευταία κινητοποίηση για την περιοχή έγινε το περασμένο Σάββατο 11 Ιανουαρίου από ομάδα κατοίκων η οποία κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα της οδού Καλλιδρομίου. Στο κάλεσμα περιγράφονταν τα κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή και γινόταν λόγος για επιθέσεις και ληστείες με μαχαίρια και ψαλίδια. "Ναρκωτικά και λαθρεμπόριο τσιγάρων γίνονται ανοιχτά και δεν βλέπουμε να παρεμβαίνει η αστυνομία", σημείωναν.

Την ίδια μέρα έγινε επίσης εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ επίσης στην Καλλιδρομίου, με κεντρικούς ομιλητές τον βουλευτή Γιάννη Ραγκούση και τον επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσο Ηλιόπουλο. “Στα Εξάρχεια δεν μπορείς να περπατήσεις βράδυ, με εξαίρεση δύο κεντρικούς δρόμους”, ανέφερε κάποιος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Από την άλλη, οι κάτοικοι δεν δηλώνουν διατεθειμένοι να αφήσουν τα Εξάρχειά τους και να ψάξουν να βρουν αλλού γειτονιά, όπως τους προτρέπουν ακόμη και αστυνομικοί. Ένα μωσαϊκό από μαρτυρίες στην “Α” αποτυπώνει μεν το μέγεθος του προβλήματος και υποδεικνύει τα σχέδια που βρίσκονται από πίσω για εκκένωση της περιοχής προς όφελος μεγάλων συμφερόντων, την ίδια στιγμή όμως φανερώνει και τη βαθιά πίστη ότι η περιοχή θα διατηρήσει τη φυσιογνωμία που την κάνει να ξεχωρίζει για περισσότερο από έναν αιώνα. «Δεν εγκαταλείπουμε το σπίτι μας, θα μας βρίσκετε μπροστά» διαμηνύουν με αποφασιστικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL