Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η Ελληνικός Χρυσός αδειάζει παράνομα επικίνδυνα φορτία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελληνικός Χρυσός αδειάζει παράνομα επικίνδυνα φορτία

Θεσσαλονίκη: Μια νέα σοβαρή καταγγελία για τις περιβαλλοντικές παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός έφερε στο φως το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (antigoldgr.org). Σε ένα βίντεο που φιλοξενεί φαίνεται καθαρά ότι το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019, στις 12 το μεσημέρι, ένα φορτηγό της εργολάβου εταιρεία Μαγουνάκης Ο.Ε. αδειάζει φορτίο με νέο τέλμα εμπλουτισμού μέσα στον παλιό χώρο αποθήκευσης τελμάτων της Ολυμπιάδας που υποτίθεται ότι είχε αποκατασταθεί...

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο έχει ήδη αποτεθεί σημαντική ποσότητα τελμάτων. Την ώρα που η εταιρεία με πληρωμένες καταχωρήσεις διαφημίζει το 'περιβαλλοντικό της έργο' στην Ολυμπιάδα και μαζεύει βραβεία και τιμές, η χαβούζα ξαναγεμίζει με τοξικά απόβλητα». Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οριστικό κλείσιμο της παλιού χώρου αποθήκευσης τελμάτων ήταν ένας από τους βασικούς όρους της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δόθηκε στην Ελληνικός Χρυσός το 2011 (ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011). Η “Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλιών τελμάτων συνολικής έκτασης 265 στρ.” εντάχθηκε στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ως Φάση Ι του υποέργου Ολυμπιάδας και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η Φάση ΙΙ, της εξόρυξης του μεταλλοφόρου κοιτάσματος. Το κλείσιμο αυτής της περιβαλλοντικής πληγής ήταν και ο βασικός λόγος που οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας, που αντιδρούσαν έντονα στην επαναλειτουργία των μεταλλείων, δέχτηκαν την επανέναρξη της λειτουργίας τους από την Ελληνικός Χρυσός. Τα απόβλητα και οι αρσενοπυρίτες θα έφευγαν από εκεί και το παλιό εργοστάσιο εμπλουτισμού θα λειτουργούσε μόνο για έξι χρόνια. «Το παραμυθάκι είχε happy end: μετά από μόλις έξι χρόνια, όπως έλεγαν οι μελέτες, όλη η παραλιακή ζώνη Ολυμπιάδας - Στρατωνίου θα είχε αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, ελεύθερη επιφανειακών εγκαταστάσεων, καθαρή και αποκατεστημένη», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

“Παράλληλα με τις εργασίες απομάκρυνσης και καθαρισμού των τελμάτων προβλέπονται και εργασίες σταδιακής αποκατάστασης του χώρου που θα ελευθερώνεται. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν α) την αποκατάσταση του υποβάθρου ώστε αυτό να μετατραπεί σε έδαφος κατάλληλο για φύτευση και β) την επακόλουθη φυτοτεχνική αποκατάσταση με αυτόχθονα είδη της περιοχής. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών, ενώ προβλέπονται και άλλα τρία χρόνια για εργασίες συντήρησης της βλάστησης που θα εγκατασταθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία της βλάστησης” ανέφερε η ΜΠΕ (σελ. 6.5-2)». Όλα αυτά δεν έγιναν ποτέ, αφού μόλις το φθινόπωρο του 2015 ξεκίνησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των παλιών τελμάτων. Το βίντεο - ντοκουμέντο μαζί με σχετική καταγγελία απεστάλη στο ΤΕΠ/ΣΕΒΕ στις 30.12.2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL