Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα, ζωές και η δημόσια Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα, ζωές και η δημόσια Υγεία

Το να μην αφήσεις έναν άνθρωπο να πεθάνει αν μπορείς να τον βοηθήσεις, είναι μια παναθρώπινη αξία που ξεπερνά κράτη και ηπείρους. Τι είναι όμως το να στερείς την πιθανότητα να τον βοηθήσει ένας γιατρός στην Ευρώπη και την Ελλάδα του 2019;

Σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, σχετικά με την πρόσβαση στην υγεία των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων παιδιών μετά την κατάργηση του ΑΜΚΑ, με παράδειγμα την περίπτωση του 22χρονου Πακιστανού καρκινοπαθή αιτούντος άσυλο που δημοσιοποιήθηκε από την "Εφημερίδα των Συντακτών", ο Σπύρος Κουλοχέρης από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) εξήγησε ότι το όλο ζήτημα θα λυνόταν με την έκδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΥΠΑ) -αντίστοιχου του ΑΜΚΑ- που προβλέπεται με το άρθρο 55.2 του νέου νόμου 4636/2019. "Η διάταξη αυτή είναι ενεργός από 1.11.2019. Η μη έκδοση έκτοτε της προβλεπομένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αφενός, και η στην πράξη μη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, αφετέρου, δεν αποτελούν παρά τεχνικούς λόγους για τη μη έκδοση του 'αριθμού' αυτού και τη μη πρόσβαση στην υγεία των αιτούντων άσυλο". Σημειώνεται ότι για την υπόθεση το ΕΣΠ προκάλεσε την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που έφερε η διοίκηση ήδη από το 2017 να εφαρμόσει αυτό που όριζε ο νόμος του 2017 που απέδιδε ΑΜΚΑ σε αιτούντες και πρόσφυγες και εξασφάλιζε την πρόσβασή τους στην υγεία. Επισήμανε ωστόσο ότι τώρα η στέρηση της πρόσβασης στην υγεία με το επιχείρημα της κατάχρησης του δικαιώματος είναι πολλαπλά προβληματική. "Ξεκίνησε μια ιστορία περί κατάχρησης ενός δικαιώματος και ποτέ δεν μάθαμε το κόστος αυτής της 'κατάχρησης'. Κάνουμε συζήτηση και πολιτική χωρίς στοιχεία", επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την ίαση.

"Υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστούμε σε μια πολιτική πρόσβασης στην υγεία κατά περίπτωση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πολιτική υγείας κατά περίπτωση, όταν τόσες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν και είναι 'αόρατοι'. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να σκεφτούμε ότι την ίδια συζήτηση θα κάνουμε και στο μέλλον σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους χωρίς χαρτιά", τόνισε.

Υποχώρηση σε όλη την Ευρώπη

Ο Σπύρος Κουλοχέρης σημείωσε ότι παρατηρούμε υποχώρηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ενώ ανέδειξε το δίλημμα όσων εργάζονται σε σχετικούς φορείς του δημοσίου τομέα, αφού η εύρεση απ’ αυτούς καθόλα νομίμων λύσεων, έστω κατά περίπτωση, στην πρόσβαση στην υγεία προσώπων χωρίς ΑΜΚΑ ή υποκατάστατού του, γίνεται μια «ηρωική πράξη» εφόσον ενέχει τον κίνδυνο πειθαρχικών ή άλλων ποινών.

Πολλαπλασιάζεται η έκθεση σε κίνδυνο του ασθενή, που μπορεί να φτάσει και σε θάνατο, επισήμανε ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, σημειώνοντας ότι στα γραφεία τους στην Αθήνα το ποσοστό όσων τους επισκέπτονταν και δεν είχαν ΑΜΚΑ ήταν το 18% τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τώρα είναι 43%! 250 παιδιά στην Λέσβο με χρόνια και σύνθετα προβλήματα κινδυνεύουν, είπε, υπογραμμίζοντας ότι "φτάσαμε στην τυπική μη αναγνώριση θεμελιώδους δικαιώματος, αυτού της υγείας". Κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν άμεσα την πρόσβαση σε δωρεάν, επαρκή και έγκαιρη φροντίδα υγείας για όλους.

Από τη Διεθνή Αμνηστία, η Ειρήνη Γαϊτάνου τόνισε τις σοβαρές παραβιάσεις του δικαιώματος στην υγεία που προκύπτουν από τη νέα νομοθεσία περί διεθνούς προστασίας, καθώς και από την έλλειψη μιας κατεύθυνσης ενταξιακής πολιτικής.

Σε παρέμβασή του ο αναπληρ. τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός ανέφερε ότι ο ΑΜΚΑ έχει οριζόντια λειτουργία που συνδέεται και με δικαιώματα όπως η εργασία και η εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι τορπιλίζεται η ένταξη, ενώ ο πρώην γεν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμ. Βαρδαρός έκανε λόγο για υγειονομική ασφάλεια, την οποία θίγει ο αποκλεισμός από την πρόσβαση στην Υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL