Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Με εντολή Χρυσοχοΐδη το κρεσέντο της αστυνομικής βίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με εντολή Χρυσοχοΐδη το κρεσέντο της αστυνομικής βίας

Ποιος θυμάται τον Άδωνι Γεωργιάδη προ μηνός να λέει ότι ήθελε να δει τους αστυνομικούς να σπάνε την πόρτα και να εισβάλλουν σε καφενείο στα Εξάρχεια, χωρίς άδεια εισαγγελέα; Αξίζει να το ξαναθυμηθούμε, εξετάζοντας τα όσα συνέβησαν το πρωί της Τετάρτης στο Κουκάκι κατά την τριπλή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για εκκένωση καταλήψεων στην περιοχή.

Μόνο που τελικά το σπίτι που ελέγχθηκε και οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και εδάρησαν δεν βρίσκονταν σε μια από τις καταλήψεις αλλά στο διπλανό κτήριο και πρόκειται μάλιστα για την οικογένεια στην οποία ανήκε αυτό, πρόκειται δηλαδή για το ίδιο τους το σπίτι (!), όπως καταγγέλλεται.

"Ήρθαν τα ΜΑΤ, είπαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Είπα, έχετε χαρτί εισαγγελέα; Όχι, δεν έχουμε. Εντάξει, αν φέρετε χαρτί εισαγγελέα, να σας αφήσω να περάσετε. Εντάξει; Εντάξει. Έκλεισε η πόρτα. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και ανέβηκαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Ήταν λοιπόν τα ΜΑΤ στη δική μας την ταράτσα και τους ρώτησαν: μα πώς ήλθατε στη δική μας την ταράτσα; έχετε χαρτί εισαγγελέα; και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο. Ανέβηκα να δω τι γίνεται και με απείλησαν, μου είπαν: Φύγε, κλείσου μέσα, γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα. Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιου μου με το γόνατο στο πάτωμα της ταράτσας".

Έτσι περιέγραψε χθες η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που βρίσκεται δίπλα στην κατάληψη της οδού Ματρόζου 45 τα όσα συνέβησαν.

“Ο εισαγγελέας ήλθε μετά από αυτά τα επεισόδια, αυτή τη φορά με χαρτί για να κάνουν έρευνα μέσα στο σπίτι, μήπως κρύβουμε τίποτα καταληψίες, δεν βρήκανε τίποτα, φύγανε, αλλά τον άντρα μου και τα παιδιά μου τους έχουν πάρει δεμένους στη ΓΑΔΑ”, διευκρίνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι στις διαμαρτυρίες της στην εισαγγελέα “μου απάντησε ότι μπορώ να κάνω καταγγελία για σωματικές βλάβες”.

Η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας

Λίγες ώρες αργότερα, ο σύζυγός της, ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, και οι δύο γιοι τους, 26 και 23 ετών, θα συλλαμβάνονταν και σε έκτακτες δημόσιες δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας Θ. Χρονόπουλου θα παρουσιάζονταν οι γιοι ως συμμετέχοντες στην κατάληψη και ο 55χρονος σκηνοθέτης ως υπεύθυνος για αντίσταση κατά της αρχής! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 26χρονος είναι ασκούμενος δικηγόρος και ο μικρότερος αδελφός του φοιτητής.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας περιέγραψε τα γεγονότα ως εξής: “Το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας -μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιούς του- αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτήριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτήριο της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτηρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.ά. αντικείμενα.

Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.

Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα, όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Και οι τρείς ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθησαν, ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων”.

Στις ίδιες δηλώσεις έκανε λόγο για “ειδική κατασκευή με καρφιά - βίδες” στη σκάλα της ταράτσας της κατάληψης, την οποία χαρακτήρισε “παγίδα θανάτου”, συμπληρώνοντας ότι “κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής”. Αναφέρθηκε επίσης σε “σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας”, που βρέθηκε στην κατάληψη της Παναιτωλίου, λέγοντας ότι οι οδηγίες ακολουθήθηκαν κατά γράμμα στην περίπτωση της Ματρόζου. Από την κατάληψη της Ματρόζου όμως οι μόνες συλλήψεις που είχαμε ήταν αυτές του σκηνοθέτη πατέρα και των δύο γιων της οικογενείας.

“Συνολικά και από τις τρεις καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί. Επίσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρείς αστυνομικοί. Στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού”, σημείωσε.

Στο νοσοκομείο ο πατέρας και οι δύο γιοί του

Ωστόσο τα περί μη βίας διαψεύδονται, δεδομένου ότι, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο 55χρονος και οι δύο γιοί του βρίσκονταν σε δημόσιο νοσοκομείο για τα τραύματά τους. Οι τρεις άνδρες μεταφέρθηκαν μετά τις 4 το απόγευμα στο νοσοκομείο, ενώ ο δικηγόρος τους πληροφορήθηκε επίσημα τη σύλληψη των εντολέων του λίγα λεπτά μετά τις επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, σύμφωνα με πληροφορίες, και κατά συνέπεια δεν είχε καταφέρει να τους συναντήσει μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Πηγές από την υπεράσπιση των τριών συλληφθέντων ανέφεραν ότι χθες νωρίς το απόγευμα κατέθεσαν οι αστυνομικοί του περιστατικού, ενώ μετέφεραν την πρόθεση της οικογένειας να απαντήσει νομικά, με μηνύσεις.

Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου: Οι προσπάθεια του υπουργείου να επιβάλλει τον νόμο και την Τάξη δεν συνάδει με κράτος δικαίου

“Τα σημερινά επεισόδια στο Κουκάκι δείχνουν πως η προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να επιβάλει τον νόμο και την τάξη, όπως αυτό επικαλείται, γίνεται με τρόπο που δεν συνάδει σε ένα κράτος δικαίου και σε φιλελεύθερο κράτος. Πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις του νόμου. Η ενημέρωση από τα ΜΜΕ είναι προφανώς επιθυμητή, αλλά όταν δεν συλλαμβάνουν καταληψίες και συλλαμβάνουν αθώους ανθρώπους, τους οποίους βαφτίζουν καταληψίες, θεωρώ ότι είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο νόμος φυσικά και πρέπει να εφαρμόζεται όπου υπάρχει παρανομία, αλλά η βία δεν είναι πάντοτε το μέσο και όποτε αυτή ασκείται πάντως δεν πρέπει να ασκείται καταχρηστικά, ιδίως σε νέους ανθρώπους”, δήλωσε στην “Α” η νομικός και πρώην υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, η οποία σχολίασε στα social media το γεγονός καθώς γνωρίζει την οικογένεια Ινδαρέ.

Ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Αλιβιζάτου - Χρυσοχοΐδη

Το περιστατικό στο Κουκάκι προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καλώντας τον να διατάξει άμεσα τη διεξαγωγή ΕΔΕ. Την επιστολή κοινοποίησε και στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί της υπόθεσης. “Κύριε υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν. Επί του παρόντος, δεν υποβάλλω την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επιπλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας”, καταλήγει στην επιστολή του.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όμως, στην απάντησή του, κάλυψε πλήρως της αστυνομία, παραπέμποντας τον καθηγητή της Νομικής στο δελτίο Τύπου του υπουργείου και τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. και μην αρθώνοντας κουβέντα για ΕΔΕ.

“Σας διαβεβαιώ ωστόσο κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κι ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας”, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συμπληρώνοντας την ίδια ώρα ότι “είναι, τέλος, αυτονόητο ότι, από τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων, η υπόθεση θα παραπεμφθεί προς διερεύνηση τόσο στον Συνήγορο όσο και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας”.

Βέβαια, είναι απορίας άξιο τι θα μπορούσε να βρει μια τέτοια έρευνα όταν ο ίδιος ο υπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες.

Πολιτικές αντιδράσεις

Οι σοβαρότατες καταγγελίες όμως προκάλεσαν και θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με προεξάρχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Σπαρτιώτη -για όσα σήμερα συνέβησαν στο σπίτι της με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα ΜΑΤ- επιβεβαιώθηκε η χειρότερη εκδοχή κατάλυσης βασικών και αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και θεμελιωδών άρθρων του συντάγματος. Ε, όχι λοιπόν, κ. Μητσοτάκη. Κράτος στην Ελλάδα δεν είναι τα ΜΑΤ, είναι το σύνταγμα και οι νόμοι”, δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

«Αυτός ο δρόμος της ακραίας καταστολής είναι επικίνδυνος, ολισθηρός και θα μας οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις», σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν ‘με λυμένα τα χέρια’.

Το δόγμα ‘νόμος και τάξη’ που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης. Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη”.

Η “Ανοιχτή Πόλη” σημείωσε ότι “η αστυνομική αυθαιρεσία γίνεται κανονικότητα στην πόλη, με καθημερινά κρούσματα βαρβαρότητας και καταπάτησης δικαιωμάτων”, και κάλεσε τη δημοτική αρχή να πάρει θέση.

Για “εκτροπή, με αποκλειστική πολιτική ευθύνη μιας αυταρχικής κυβέρνησης, που προετοιμάζει τις πρακτικές με τις οποίες θα κάνει εξώσεις και θα διώχνει τον κόσμο από τα σπίτια του για χάρη των αρπαχτικών ταμείων και της παρασιτικής ολιγαρχίας”, κάνει λόγο το ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ αναφέρεται σε “κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους”. Για τον σχεδιασμό της επιχείρησης αλλά και το πώς δικαιολογείται “η προσαγωγή και κατά τα φαινόμενα, αδικαιολόγητη και δυσανάλογη χρήση βίας προς άτομα εντελώς άσχετα με το αντικείμενο της επιχείρησης”, αναρωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στο υπουργείο μιλούν για προπαγάνδα

Το υπουργείο απάντησε επαναλαμβάνοντας τα όσα η αστυνομία δήλωνε χθες και προσθέτοντας ότι “όλες οι επιτυχίες της Αντιτρομοκρατικής, του τελευταίου μήνα, σχετίζονται με ευρήματα σε καταλήψεις. Όταν υπάρχουν παγίδες θανάτου και τρομοκρατία, η προπαγάνδα για πρόσφυγες που ξεσπιτώνονται, για αθώους πολίτες που τα δικαιώματά τους παραβιάζονται, όχι απλώς καταρρέει, αλλά γεννά εύλογα ερωτήματα για κόμματα που τις διακινούν” και στρεφόμενο κατά του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ο “ΣΥΡΙΖΑ έχει να αποφασίσει με ποια πλευρά είναι”, ενώ επανέλαβε ότι “οποιαδήποτε καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων, παραπέμπεται στην Επιτροπή διερεύνησης του περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη και στις υπηρεσίες της Αστυνομίας για διεξαγωγή έρευνας. Ακόμη κι αν κινδυνεύουν οι ζωές τους, οι αστυνομικοί έχουν καθήκον να λειτουργούν στη νομιμότητα, χωρίς υπερβάσεις, χωρίς ίχνος ανέλεγκτης ή αδικαιολόγητης βίας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, με τη σειρά του, στο υπουργείο ότι “η ‘απάντηση’ του κ. Χρυσοχοΐδη μαρτυρεί το οριστικό διαζύγιο της κυβέρνησης από την πραγματικότητα και την αλήθεια, λόγω της ιδεοληπτικής της προσήλωσης στο δόγμα του αυταρχισμού. Όποιος έχει στοιχειώδη αντιληπτική ικανότητα βλέπει αυτό που είδε όλη η χώρα: πάνοπλοι αστυνομικοί παραβίασαν το οικιακό άσυλο, έσυραν πολίτες στην ταράτσα, τους έδεσαν πισθάγκωνα και, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, τους χτύπησαν. Είναι φριχτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο περί ‘δήθεν δικαιωμάτων’, την ίδια μέρα που συνέβησαν όλα αυτά τα τερατώδη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνολικά, επιχειρούν να στήσουν μια οργουελιανή δυστοπία. Δεν θα τους περάσει”.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν σήμερα Πέμπτη στις 5 μ.μ. έξω από τη ΓΑΔΑ η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ο Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστολή ευρωβουλευτών

Σημειώνεται δε ότι επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας υπογράφουν 33 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (Σοσιαλδημοκράτες - S&D, Πράσινοι - GREENS/EFA και Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL) αναφορικά με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας και καταστολής στην Ελλάδα, ζητώντας τη διερεύνηση όλων των περιστατικών βίας καθώς και τη διασφάλιση της σύννομης δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL