Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Σαφίκα Κίας: / Σαφίκα Κίας: Όλα τα δύσκολα περνάνε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφίκα Κίας: / Σαφίκα Κίας: Όλα τα δύσκολα περνάνε

Σήμερα είναι η πρώτη της κολεξιόν. Στο κέντρο της Αθήνας, σ' έναν μικρό, αλλά ζεστό χώρο, αρκετό για να χωρέσει τους ανθρώπους που της στάθηκαν δίπλα. Σήμερα η Σαφίκα Κίας, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, καταθέτει για πρώτη φορά δημόσια τη δική της άποψη πάνω στο ντύσιμο για τη σύγχρονη γυναίκα και κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής, όπως το χει χαρακτηρίσει.

Ένα όνειρο που έμοιαζε άπιαστο όταν βρισκόταν στο Ιράν, όπου ζούσε μέσα στην καταπίεση. Εκεί είχε καταφύγει η οικογένειά της από το Αφγανιστάν, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατούσε. Εκείνη ήταν μόλις 6 μηνών. "Μια Αφγανή μπορούσε να σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο του Ιράν μόνο με την προϋπόθεση πως όταν τελειώσει τις σπουδές της θα επιστρέψει πίσω στη χώρα της" δήλωνε πριν από λίγους μήνες για να παρουσιάσει την κατάσταση στον Χρήστο Λαζαρίδη για το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Ένα όνειρο που έμοιαζε καταδικασμένο όταν βρέθηκε στον καταυλισμό της Μόριας, όπου κάθε βράδυ γίνονταν τσακωμοί και μαχαιρώματα. Μπροστά από τη σκηνή της είχε δει πληγωμένο έναν άνθρωπο, το πρόσωπο του οποίου δεν μπορούσε να διακρίνει γιατι ήταν γεμάτο αίμα.

Ακόμη κι αν ήθελε απλά να πάει στην τουαλέτα, έπρεπε να προσέχει και συχνά φώναζε τον αδελφό της να έρθει μαζί. "Κάθε μέρα μαθαίναμε για βιασμούς κοριτσιών. Έμαθα για ένα κορίτσι που πήγε μόνο του στο μπάνιο. Κάποιος την ακολούθησε χωρίς να το καταλάβει η κοπέλα. Την έβγαλε βίντεο ενώ εκείνη έκανε μπάνιο και μετά την εκβίαζε να πάει μαζί του, αλλιώς θα το δημοσιοποιούσε".

Έφτασε στο σημείο να κάνει μαζί με την αδελφή της και άλλους πρόσφυγες απεργία πείνας για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια. Μέχρι που, τον Νοέμβριο του 2017, ήρθαν στην Αθήνα. Πέρασε κατάθλιψη. Έκοψε τα μαλλιά της ως αντίδραση. "Δεν ξέρω για ποιο λόγο το έκανα αυτό. Ξέρω, όμως, ότι επέλεξα να χάσω κάτι που αγαπούσα» δήλωνε στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Τα χέρια της έπιαναν απ' όταν ήταν μικρή. Όπως είπε στη Σοφία Παπαδοπούλου για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έμαθε να ράβει από τη μητέρα της και προσπάθησε, με ζήλο κι επιμονή, να εξελίξει το ταλέντο της ήδη από τον καιρό που έραβε ρούχα για εύπορες κυρίες του Ιράν.

Παρά τις δυσκολίες, η φλόγα να δημιουργήσει δεν έσβησε ποτέ. Φλόγα, χρησιμοποιώντας τη λέξη στ' αγγλικά (flame), έχει ονομάσει το μεγαλύτερο πρότζεκτ που ετοιμάζει ώστε να οργανώσει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση (με μοντέλα, μακιγιέρ, φωτογράφο κ.ά).

Θηλυκή (Feminine), γεμάτη αγάπη (Loving), καλλιτεχνική (Artistic), μοντέρνα (Modern) και σικάτη (Elegant) η «FLAME» της Σαφίκα Κίας περιλαμβάνει τη δημιουργία εννέα σχεδίων, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη γίνει ρούχα.

Όπως αναφέρει, με την παρότρυνση των φίλων της και ανθρώπων που πιστεύουν στο όραμά της έχει ξεκινήσει μια καμπάνια crowdfunding, στην οποία έχει δώσει τον τίτλο «My first collection», μέσω της πλατφόρμας https://gogetfunding.com/my-first-collection/ και λήγει σήμερα. Όπως είχε ανακοινώσει ο διεθνής οργανισμός "Δράση για τις γυναίκες" μέσα σε δύο ημέρες είχε καλυφθεί ήδη το 30% των δαπανών που χρειάζονται.

Καταλήγοντας, ρωτήθηκε από το Φόρουμ Προσφύγων τι τίτλο θα έδινε στην ιστορία της ζωής της. «Ταμάμε σαχτιχά μέγκζαραντ» απάντησε. Σημαίνει πως "όλα τα δύσκολα περνάνε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL