Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Εξάρχεια: Αστυνομική αυθαιρεσία και άγρια καταστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξάρχεια: Αστυνομική αυθαιρεσία και άγρια καταστολή

Κάθε ώρα που περνάει από το βράδυ της Κυριακής και ένα βίντεο ή μια μαρτυρία - καταγγελία, για αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν χωρίς καμία αιτία και αφορμή νεαρούς άνδρες και γυναίκες που έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή των Εξαρχείων, μετά την ειρηνική πορεία της επετείου της 17 Νοέμβρη, έρχεται στο φως. Αξιοσημείωτα επεισόδια μεταξύ "κουκουλοφόρων" και αστυνομικών δεν υπήρξαν, όπως ίσως άλλες φορές με βροχή μολότωφ και αντικειμένων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Αξιοσημείωτη όμως αστυνομική βία και αυθαιρεσία φανερώνουν οι καταγγελίες, τα βίντεο και τα σημάδια στα σώματα προσαχθέντων και συλληφθέντων.

Καταγγελία για σύλληψη στο "σωρό" δύο μελών του “Ξεκινήματος”

Καταγγελίες για συλλήψεις και προσαγωγές στο σωρό ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση με επεισόδια, όπως αυτές των δύο μελών του “Ξεκινήματος”, της Ειρήνης Ε. και του Ζήση Σ., που βρέθηκαν χθες δαρμένοι και με τον μισό Ποινικό Κώδικα στην πλάτη τους, βάση της δικογραφίας που σχημάτισε η αστυνομία. Όπως σημειώνει η διεθνιστική σοσιαλιστική οργάνωση "Ξεκίνημα", κατά τη διάρκεια της σύλληψης της Ειρήνης Ε., 10 αστυνομικοί τη χτυπούσαν και της πατούσαν το δεξί της χέρι, με αποτέλεσμα να της προκαλέσουν κακώσεις.

"Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν τους επέτρεψαν να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους για πολλές ώρες, ενώ οι κατηγορίες εναντίον τους έγιναν τελικά γνωστές τα ξημερώματα της Δευτέρας 18/11. Η αυθαιρεσία όμως δεν σταματάει εδώ. Πριν φτάσουν καν στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί τους οδήγησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, στο οποίο τους φωτογράφισαν, προκειμένου να είναι σε θέση να τους ‘αναγνωρίσουν’ αργότερα οι συνάδελφοί τους, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν δεχτεί επίθεση!" σημειώνει στην καταγγελία του το "Ξεκίνημα", κάνοντας λόγο επίσης για τρεις ακόμα τραυματίες συλληφθέντες από τα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της ΓΑΔΑ, προσήχθησαν 52 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 32.

Οι δύο φοιτητές επέστρεφαν στο σπίτι του ενός που βρίσκεται στα Εξάρχεια και εκεί έπεσαν πάνω σε έφοδο αστυνομικών που προσήγαγαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους, όπως τόνισε ο Τ. Γιαννόπουλος από το "Ξεκίνημα" στο ρ/σ Στο Κόκκινο.

Τελικά, χθες το απόγευμα, αποσύρθηκαν οι κατηγορίες για κακουργήματα και οι δύο φοιτητές μαζί με 17 συλληφθέντες που πέρασαν χθες από το αυτόφωρο ζήτησαν και πήραν αναβολή για να απολογηθούν στις 25 Νοεμβρίου. Ο εισαγγελέας τούς παρέπεμψε τελικά σε δίκη για τις πλημμεληματικές κατηγορίες της εξύβρισης, της αντίστασης κατά της αρχής, απλής σωματικής βλάβης και απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Επίθεση ΜΑΤ και εντός των δικαστηρίων

Όμως και στα δικαστήρια οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε αλληλέγγυους και γονείς συλληφθέντων. Μάλιστα το περιστατικό κατήγγειλε και η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή σημειώνοντας ότι η αστυνομία "με δεκάδες πάνοπλους άντρες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, μέσα στον προαύλιο χώρο των Δικαστηρίων, περικύκλωσε, επιτέθηκε, ξυλοφόρτωσε και απώθησε στον δρόμο (όπου κυκλοφορούσαν κανονικά αυτοκίνητα) δεκάδες συγγενείς, συνηγόρους και αλληλέγγυους των συλληφθέντων της 17ης Νοεμβρίου, οι οποίοι διέπραξαν το έγκλημα να περιμένουν ειρηνικά τους συλληφθέντες που μεταφέρονταν στον εισαγγελέα", επισημαίνοντας ότι δεν είχε συμβεί απολύτως τίποτα καθώς και ότι οι αστυνομικοί "δεν έλαβαν απολύτως καμία εντολή από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου να εκκενώσουν τον χώρο, δεν έλαβαν καμία εντολή από οποιονδήποτε παριστάμενο δικαστικό λειτουργό". "Ήταν δε χαρακτηριστική η εντολή που ακουγόταν στους ασυρμάτους: ‘όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο’”τονίζουν.

Βίντεο και φωτογραφίες ξυλοδαρμού γυναικών

Στο μεταξύ, τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς να κλωτσούν και να χτυπούν κοπέλα στην οδό Θεμιστοκλέους και στη συνέχεια να την προσπερνούν αλλά και οι φωτογραφίες μιας άλλης 20χρονης κοπέλας μέσα στα αίματα, μαζί με την καταγγελία της για αναίτιο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς που επέδραμαν στα Εξάρχεια.

Επίθεση στον δημοσιογράφο Μ. Αραβαντινό

"Στην Εμμανουήλ Μπενάκη και ενώ κατέγραφα ζωντανά με το κινητό μου την εικόνα που έβλεπα, είδα κάποιους να χτυπούν δύο παιδιά τα οποία κάθονταν σε ένα παγκάκι, σε ένα πεζούλι.

Δυστυχώς, η εικόνα που έχω καταγράψει είναι πολύ σκοτεινή, ακούγονται ωστόσο τα ουρλιαχτά των ανθρώπων και δεν είναι το μοναδικό βίντεο στο οποίο ακούγονται τέτοια ουρλιαχτά. Όταν λοιπόν μέσα σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα με πήρε είδηση ένας από τους αστυνομικούς, γύρισε προς το μέρος μου και μου φώναξε ‘τι τραβάς ρε’ και με χτύπησε στον αριστερό ώμο, αμέσως ένας δεύτερος έπεσε πάνω μου με την ασπίδα του και κάποιος μου χτύπησε το χέρι, έφυγε το κινητό από το χέρι μου, τους δήλωσα την ιδιότητά μου και απλώς αδιαφόρησαν και έφυγαν...", δήλωσε ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός από το newsit περιγράφοντας Στο Κόκκινο τη δική του εμπειρία.

Απειλές κατά του omniatv

Στην περίπτωση της συντάκτριας του omniatv Άννας Νίνη, οι αστυνομικοί την απείλησαν. Όπως σημειώνει η συντακτική ομάδα του omniatv, "καθώς βγήκε από το σπίτι της, τρία άτομα της Ασφάλειας ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στα στοιχεία και την τσάντα της. Μέσα στην τσάντα της δεν βρήκαν κάτι άλλο πέρα από μια φωτογραφική μηχανή. Όταν έδωσε την ταυτότητά της και τη δημοσιογραφική κάρτα του Μέσου, ρωτήθηκε ‘πού πάει’ και εξήγησε ότι είναι δημοσιογράφος και πηγαίνει να τραβήξει πλάνα για το omniatv. Τότε ένας από αυτούς της είπε επί λέξει: ‘Όμνια ε; Σας ξέρουμε έναν - έναν μουνόσκυλα, προσέξτε τι θα τραβήξετε’".

Επιδρομές σε πολυκατοικίες

Κατά τα άλλα, η αστυνομία ανακοίνωσε, ενώ ήταν σε εξέλιξη η πορεία της Κυριακής, την έφοδό της σε πολυκατοικία επί της Σπύρου Τρικούπη και τη σύλληψη έξι ατόμων στο δώμα της ταράτσας καθώς και την ανεύρεση μολότωφ, αντιασφυξιογόνων μασκών, γαντιών, πετρών. Στο οπτικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία ωστόσο δεν φαίνονται έτοιμες μολότωφ αλλά πιθανότατα τα σύνεργα για την κατασκευή τους. Δύο ακόμα συλλήψεις έγιναν και από πολυκατοικία της Στουρνάρη 4, ενώ χθες η αστυνομία επέστρεψε στην πολυκατοικία και έκανε έρευνα σε δύο διαμερίσματα, ανακοινώνοντας τη σύλληψη δύο ατόμων και την κατάσχεση "οκτώ αντιασφυξιογόνων μασκών, τριών κροτίδων, ναυτικού καπνογόνου και πετρών", ενώ σημείωνε ότι "το διαμέρισμα είχε ενοικιαστεί τις τελευταίες μέρες από τους συλληφθέντες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για την αποθήκευση και εκτόξευση αντικειμένων σε επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην Πλατεία Εξαρχείων, αλλά και χώρος απόκρυψης ατόμων που μετέχουν στις επιθέσεις αυτές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL