Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Φασίστες χαράκωσαν προσφυγόπουλο στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φασίστες χαράκωσαν προσφυγόπουλο στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

 Ήταν θέμα χρόνου, μετά τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά μπλόκα εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων και την ανοχή που επιδεικνύουν οι αυτοδιοικητικές αρχές και η κυβέρνησης έναντι ακραίων αντιδράσεων κατά των προσφύγων, όπως το περίφημο «μπάρπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ κατά της λαθρομετανάστευσης» που διοργανώνει η ακροδεξιά οργάνωση «Ενωμένοι Μακεδόνες», να έχουμε και αιματηρές επιθέσεις κατά προσφύγων.

Χθες στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης ένας 12χρονος μαθητής από το Κουβέιτ δέχθηκε επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο από δύο φασίστες κουκουλοφόρους, ενώ στη Νάουσα μια χούφτα ακραίοι απειλούν ευθέως ότι θα λιντσάρουν τους πρόσφυγες τη δεύτερη φορά που θα «επισκεφθούν» τα δύο ξενοδοχεία που διαμένουν και στοχοποιούν τους ξενοδόχους που παραχώρησαν τις επιχειρήσεις τους.

Τη ρατσιστική επίθεση κατά του προσφυγόπουλου την ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Όπως είπε, την ώρα που ο έφηβος πρόσφυγας πήγαινε στο σχολείο του τον πλησίασαν δύο νεαροί που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και με αιχμηρό αντικείμενο του κατάφεραν δύο χαρακιές στο χέρι του. Ο διευθυντής του σχολείου κατήγγειλε άμεσα την ρατσιστική επίθεση σε βάρος του μαθητή και προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας της Αστυνομίας. «Ήταν ένα ρατσιστικό περιστατικό, απειλήθηκε ένα μικρό προσφυγάκι και μάλιστα θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα και απειλώντας το να μην ξαναπάει στο σχολείο» ανέφερε η πρόεδρος της Γ΄ΕΛΜΕ Γιάννα Λαθήρα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Δίνουμε αγώνα χρόνια τώρα για να ενταχθούν στην εκπαίδευση όλα τα προσφυγόπουλα, να έχουμε τάξεις υποδοχής. Έχουμε αρκετά προσφυγόπουλα στον δήμο, τα οποία οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τα έχουν αγκαλιάσει και τα βοηθούν. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να απαντήσει σε τέτοια ρατσιστικά περιστατικά και να μην αφήνει περιθώρια σε άτομα με φασιστικές συμπεριφορές να εκφοβίζουν και να εκτοξεύουν απειλές σε βάρος προσφύγων» τόνισε. Αυτή δεν είναι η πρώτη βίαιη επίθεση σε βάρος προσφύγων στην περιοχή της Νεάπολης. Τον περασμένο Φεβρουάριο, φασιστοειδή πέταξαν, ξημερώματα, μολότοφ σε σπίτι που διέμενε οικογένεια προσφύγων από το Ιράκ με έξι παιδιά.

Απειλούν οι ακραίοι στη Νάουσα

Στη Νάουσα, άτομα ακροδεξιών αντιλήψεων, με πρωτοστάτες τον γνωστό από το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην Αθήνα «Αφρικανό», που αποδείχθηκε Ναουσαίος, Γ. Ανθρακέα, αλλά και τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Θ. Παντζαρτζίδη, που στις πρόσφατες εκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιο του σημερινού δημάρχου Ν. Καρανικόλα, σε μια συγκέντρωση περίπου 100 ατόμων που έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης στην κεντρική πλατεία της πόλης εκτόξευαν μίσος και απειλές κατά των προσφύγων. «Η δεύτερη επίσκεψή μας στα ξενοδοχεία (σ.σ. που φιλοξενούν πρόσφυγες) δεν θα είναι ο σεβασμός που δείξαμε. Σεβασμό δείξαμε στον εχθρό», προειδοποιούσε ο Γ. Ανθρακέας, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το ένα από αυτά «ήταν ξέφραγο αμπέλι. Μπορούσαμε να τους σφάξουμε...». Μάλιστα έδωσε διορία στην ανοχή που δείχνει ο ίδιος και οι ακόλουθοί του μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, περιμένοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που συνεδριάζει με θέμα το προσφυγικό. Έστειλε μάλιστα μήνυμα στον δήμαρχο της πόλης ότι πλέον ο δήμος θα είναι υπεύθυνος αν επιτεθούν στα δύο ξενοδοχεία και κάλεσε τους παρευρισκόμενους «ενωμένοι να διώξουμε τους εισβολείς». Μετά κάλεσε στο μικρόφωνο και την «εκπρόσωπο», όπως την αποκάλεσε, των Ναουσαίων μανάδων, η οποία μεταξύ άλλων απεφάνθη ότι «το πρωτόκολλο της Σιών μεθοδεύει την εξαφάνιση του ελληνικού έθνους»... Οι ακραίοι έδωσαν ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη στο δημοτικό συμβούλιο.

Φωτεινό παράδειγμα ο δήμαρχος Σερβίων

Μέσα σε όλη αυτήν τη «μαυρίλα» που ρίχνουν μειοψηφικές ακραίες ομάδες, στον χώρο της βόρειας Ελλάδας, υπάρχει και το φωτεινό παράδειγμα του προοδευτικού δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου. Προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όμως εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και είναι ο μόνος δήμαρχος που από την αρχή δήλωσε ότι είναι «καλοδεχούμενοι» οι πρόσφυγες που πρόκειται να φιλοξενηθούν σε μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. Μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε ακριβώς το πώς θα οργανωθεί η υποδοχή τους και αξίζει να σημειωθεί ότι και η αντιπολίτευση δεν σήκωσε ξενοφοβική «παντιέρα». Με αφορμή δε την επίσκεψη του δημάρχου της τουρκικής πόλης Ντέβελι στον Δήμο Σερβίων, επανέλαβε ότι «έχουμε ήδη πληροφορηθεί ότι σε τοπικό ξενοδοχείο του δήμου μας θα εγκατασταθούν προσεχώς οικογένειες προσφύγων-μεταναστών. Συχνά μια τέτοια ενημέρωση προκαλεί επιφυλακτικότητα και προβληματισμό. Ορισμένοι δείχνουν δισταγμό απέναντι στο άγνωστο, στο ασυνήθιστο, στο ξένο. Ωστόσο έχω την πίστη ότι ο πολύπαθος και σοφός λαός του τόπου μας, που έχει και αυτός εμπειρίες ξερριζωμών, καταστροφών, εχθρικών επιδρομών, θανάτων και δυστυχίας, στα πρόσωπα των νεοφερμένων δεν βλέπει τον ξένο και τον εχθρό, αλλά αναγνωρίζει τον ταλαιπωρημένο συνάνθρωπο, τη χαροκαμένη μάνα, το ορφανό παιδί, τον πεινασμένο έφηβο. Με συμπόνοια κι ενδιαφέρον. Με διάθεση για βοήθεια σ’ αυτούς που υποφέρουν. Οι επισκέπτες μας με τα πονεμένα κι ανήσυχα βλέμματα είναι καλοδεχούμενοι για όσο χρόνο χρειαστεί να μείνουν στην πατρίδα μας. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η μόνη θεραπεία για την ανθρώπινη δυστυχία που προκαλεί ο πόλεμος, η φτώχεια και η πείνα είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη».

Ο δήμαρχος Σερβίων Χρ. Ελευθερίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL